Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 14 του νομοσχεδίου προτείνονται ρυθμίσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας που έχουν ως στόχο να διευρύνουν τις δραστηριότητες που μπορούν να συνδυαστούν και να ενισχύσουν την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, καταργείται η υποχρέωση εφοδιασμού με ερασιτεχνική άδεια αλιείας (ατομικής και σκάφους) για τη διενέργεια θαλάσσιας ερασιτεχνικής αλιεία όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
Περαιτέρω όπως αναφέρετε στο νομοσχέδιο, η κατάργηση της έκδοσης και θεώρησης των ερασιτεχνικών αδειών θαλάσσιας αλιείας, αναμένεται να οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικού αριθμού εργατοωρών και προσωπικού για τις Λιμενικές Αρχές, που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει το ελεγκτικό τους έργο, ιδίως ως προς τη διέλευση των συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει άμεσα δυνατότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων του ΛΣ-Ελ.Ακτ., συνεπώς η βελτίωση του έργου των Λιμενικών Αρχών μπορεί να προκύψει κυρίως μέσα από την ορθολογιστική οργάνωση των καθηκόντων τους.
Τονίζεται ότι η κατάργηση της άδειας σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, όπως ενδεικτικά: ώρες της ημέρας, εποχές του έτους και περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η αλιεία, επιτρεπόμενα εργαλεία, είδη και ποσότητες αλιευμάτων, απαγόρευση πώλησης και γενικά εμπορίας των αλιευμάτων.
Με την ρύθμιση αυτή οι ερασιτέχνες ψαράδες γλιτώνουν και ένα σημαντικό κόστος που ανερχόταν σε 30 ευρώ που κατέβαλαν στις Λιμενικές Αρχές.
Το μέτρο είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό και κρίνεται από τους κόλπους των ερασιτεχνών ψαράδων ως πολύ θετικό αφού μειώνει αισθητά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνταν έως τώρα.