Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης είχε για το συγκεκριμένο ζήτημα ακόμα μία συνάντηση, αυτή τη φορά στη Βέροια το προηγούμενο Σάββατο (23 Αυγούστου), με τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αλέξανδρο Οφίδη παρουσία και του εκλεγμένου Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη.
Στην εν λόγω συνάντηση, ο κ. Οφίδης ενημέρωσε τον κ. Βουλευτή ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τα ανωτέρω ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα:
• Θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους, όσους υπέβαλαν αίτηση, και είτε απερρίφθησαν στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερη της αναμενόμενης αποζημίωση. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων είναι η 31η Αυγούστου.
• Θα υπάρξει διεύρυνση ορισμένων βασικών κριτηρίων επιλεξιμότητας, όπως το ηλικιακό όριο που από τα 65 ορίζεται στα 67 έτη, και η ελάχιστη απαραίτητη έκταση βοσκοτόπων, με στόχο την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης.
Εκτιμάται ότι με τις ρυθμίσεις αυτές και όσες επιπρόσθετα μπορούν να επιτευχθούν σε συνεργασία και με τις Ενώσεις των κτηνοτρόφων, οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν με την καταβολή της πρώτης δόσης θα εξαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό. Με τον τρόπο αυτό, θα βελτιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος των παραγωγών και κτηνοτρόφων, η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013.
Οι εξασφαλισθείσες πιστώσεις του συνόλου της εξισωτικής για το 2013 ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ και όπως είχε γίνει για το 2012, τα αναλογούντα ποσά σε κάθε δικαιούχο, θα πιστωθούν σε δόσεις έως το τέλος της χρονιάς.
Έτσι, η δεύτερη πληρωμή της εξισωτικής στους δικαιούχους έχει προγραμματιστεί να γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζουμε, ότι η σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης με άλλους συναδέλφους του στη Βουλή των Ελλήνων ήδη από τις 12 Αυγούστου για το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν η εξής:
Αναλυτικά, η κατατεθείσα ερώτηση έχει ω εξής:
«Κατά την καταβολή της εξισωτικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για το έτος 2013, παρατηρήθηκαν τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός, ότι οι εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν ως βοσκοτόπια για πολλά χρόνια οι κτηνοτρόφοι, δεν θεωρούνται πλέον επιλέξιμες, αφού με την κοινοτική νομοθεσία και το νέο σχέδιο δράσης της χώρας μας εάν το είκοσι τις εκατό της έκτασης καλύπτεται από θαμνώδη βλάστηση ( πουρνάρια κ. λ. π.), χαρακτηρίζονται ως δασική και άρα μη επιλέξιμη έκταση, γεγονός που αποκλείει πολλούς κτηνοτρόφους από την εξισωτική ενίσχυση.
Επειδή δεν ταυτοποιήθηκαν τα δικαιώματα με τα αντίστοιχα βοσκοτόπια, οι κτηνοτρόφοι μας δεν πήραν την ενίσχυση για τους βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα να μπουν στους λογαριασμούς τους λίγες δεκάδες ευρώ. Ακόμη πρέπει να τονίσουμε, ότι τα χρήματα που διατέθηκαν ως πρώτη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης, ήταν μόνο 60 εκατ. Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων απαιτούνται πολύ περισσότερα.
Επειδή σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Ευρυτανίας, Χαλκιδικής αλλά και στις υπόλοιπες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της επικράτειας, όπου η κτηνοτροφία κυρίως αιγοπροβάτων αποτελεί την κύρια απασχόληση των κατοίκων, δεν υπάρχουν εκτάσεις για βοσκοτόπια όπως ορίζονται στη νέα νομοθεσία.
Επειδή η διακοπή της καταβολής της εξισωτικής ενίσχυσης θα οδηγήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες κτηνοτρόφων σε αφανισμό.
Επειδή η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε διαβεβαιώσει τους κτηνοτρόφους ότι το θέμα των βοσκοτόπων είχε διευθετηθεί.
Ερωτάσθε κ Υπουργέ,
Α) Με τι μέτρα προτίθεστε να αντιμετωπίσετε και να ξεπέρασε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας.
Β) Υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε δεύτερη δόση προς τους δικαιούχους; Θα αναπληρωθεί το ποσόν που δεν αποδόθηκε στους κτηνοτρόφους;»