Τον αντιφυματικό εμβολιασμό των μαθητών στα δημοτικά σχολεία ζητεί με κατεπείγουσα εγκύκλιο η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στον προγραμματισμό του, ιδίως για τους μαθητές της Α΄ Δημοτικού όλων των σχολείων της χώρας.
Ξεκινά αντιφυματικός εμβολιασμός μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της χώρας
Η γενική γραμματέας επισημαίνει ότι η φυματίωση κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από μια κοινή μολυσματική νόσο μετά τον ιό του ΑΙDS (HIV).
Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι συνιστάται μαζικός προληπτικός έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών (πριν τον εμβολιασμό με BCG) και στην ηλικία 11 έως 12 ετών στα ανεμβολίαστα παιδιά (όταν γίνεται η εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης).
Για όσα παιδιά δεν εμβολιάσθηκαν για διάφορους λόγους στη συνιστώμενη ηλικία ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Ιδιαίτερη έμφαση τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως:
- Μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας
- Αθίγγανοι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης
- Παιδιά με Mantoux (-), στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση (θετικά πτύελα)
- Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (όχι βρέφη που έχουν παρουσιάσει ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS)
- Νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση ή νεογνά πληθυσμιακών ομάδων με υψηλό δείκτη διαμόλυνσης (εμβολιάζονται κατά τη γέννηση).
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι, αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητη η ακτινογραφία θώρακος (αν δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη) και η δερμοαντίδραση (mantoux) κατά την πρόσληψή τους και στη συνέχεια ανά πενταετία.
Στην περίπτωση που κατά το μεσοδιάστημα εμφανιστεί επίμονος βήχας, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα, πέραν της κλινικής εξέτασης, πρέπει να γίνεται έλεγχος με ακτινογραφία θώρακος. Αν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα, επιβάλλεται περαιτέρω έλεγχος του εκπαιδευτικού και έλεγχος του ευρύτερου κοινωνικού και ιδιαίτερα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
ΠΗΓΗ-thestival.gr