Ούτε δουλειά ούτε επίδομα

05 Μαϊ 2014

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, καθώς δεν βρίσκουν δουλειά και δεν μπορούν να επωφεληθούν ούτε από το πενιχρό επίδομα ανεργίας.


Εκτιμάται πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2010-2014), την περίοδο των δύο Μνημονίων δηλαδή, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων παρουσίασε αύξηση 45%, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας μειώθηκε κατά 47%. Σε απόλυτους αριθμούς, 328.208 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους και μπήκαν στις λίστες του ΟΑΕΔ, ενώ 138.824 έπαψαν να λαμβάνουν το επίδομα μετά την πάροδο των 12 μηνών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Οι μακροχρόνια άνεργοι δεν δικαιούνται το τακτικό επίδομα των 360 ευρώ, το οποίο χορηγείται το πολύ για 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο επίδομα των 200 ευρώ δίνεται με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις (εισόδημα μικρότερο από 10.000 ευρώ και χορήγηση μετά τη συμπλήρωση του 12μήνου της τακτικής επιδότησης).Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αλλά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά να στενάζουν, καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

ΟΑΕΔ: Λεφτά δεν υπάρχουν

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να διανείμει περίπου 60 εκατ. ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2014, κονδύλι που έχει ήδη παρακρατηθεί από το σκέλος του πρωτογενούς πλεονάσματος που χρηματοδοτεί το κοινωνικό μέρισμα (περίπου 450 εκατ. ευρώ).Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί επί τάπητος η επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Ωστόσο, ενδεχόμενη διεύρυνση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς λεφτά στον ΟΑΕΔ... δεν υπάρχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή».Η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, πέρα από την ύφεση, που εμποδίζει την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, οφείλεται και στις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει το ελληνικό σύστημα χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών. Βάσει νόμου, ουδείς μπορεί να πάρει επίδομα στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, ενώ από την 1/1/2014 έχει μπει και πρόσθετος περιορισμός να μη χορηγείται επίδομα ανεργίας στο ίδιο πρόσωπο για περισσότερους από 16 μήνες μέσα στην τελευταία 4ετία.

Στην πραγματικότητα, η μέση διάρκεια επιδότησης των ανέργων στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τους 6-7 μήνες, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή του ΟΑΕΔ μιλώντας στην «Καθημερινή». Η μικρή διάρκεια χορήγησης του επιδόματος «εξηγεί» και την κατακόρυφη μείωση του αριθμού των δικαιούχων. Ο άνεργος δεν καταφέρνει να βρει δουλειά μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που διαρκεί το επίδομα, με αποτέλεσμα να μένει χωρίς εισόδημα. Τον Μάρτιο του 2010, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η προσφυγή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, οι επιδοτούμενοι ήταν 296.245, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 734.509.

Δηλαδή, επίδομα εισέπρατταν οι 4 στους 10.Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2014 (αυτά είναι και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ), ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ήταν 157.921 σε 1.062.717 ανέργους. Δηλαδή, επίδομα ανεργίας λαμβάνουν μόνο οι 15 στους 100. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα είναι ακόμα μικρότερο, δεδομένου ότι συνολικά οι άνεργοι ήταν φέτος τον Ιανουάριο 1.317.848, σύμφωνα με τις έρευνες εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας