Πώς να μειώσετε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού

24 Μαϊ 2014

Γλιτώστε χρήματα μηνιαίως... μέσα από μικρά έξυπνα tips που θα χαμηλώσουν την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι ή το γραφείο σας! Οι παρακάτω ιδέες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στηρίζοντας το περιβάλλον, αλλά και το πορτοφόλι σας...

Δωμάτια του σπιτιούΑνοίξτε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κλείστε τις πριν νυχτώσει. Έτσι, θα επωφεληθείτε από τη ζεστασιά του ηλίου, χωρίς να χρειαστεί να ανάψετε το φως.
Αγοράστε συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL), οι οποίες είναι τέσσερις φορές πιο ενεργειακά αποδοτικές από τις λάμπες πυρακτώσεως.

Παράλληλα, παρέχουν τον ίδιο φωτισμό.
Αν έχετε θέρμανση στα δωμάτια, κλείστε τις πόρτες και κρατήστε εντελώς κλειστά τα παντζούρια και το τζάμι. Έτσι, δεν θα σπαταλάτε υπερβολική ενέργεια για να ζεσταθεί ένα δωμάτιο.
Χρησιμοποιήστε το θερμοστάτη και το χρονοδιακόπτη στη θέρμανση σας, ώστε να κλείνει και να ενεργοποιείται μόνη της.
Μη πατάτε το κουμπί της θέρμανσης στους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε!
Βάλτε μια επιπλέον κουβέρτα στο κρεβάτι ή τον καναπέ, αντί να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική κουβέρτα.

Πλυντήριο πιάτων και ψυγείο

Μην βάζετε πλυντήριο πιάτων, όταν είναι μισογεμάτο, και βάλτε το να λειτουργεί στον οικονομικό κύκλο.
Αν το πλυντήριο σας μπορεί να δημιουργήσει από μόνο του ζεστό νερό, χρησιμοποιήστε αυτή τη λειτουργία.
Ξεπαγώστε τα τρόφιμα φυσικά, αντί να χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων.
Ορίστε τον καταψύκτη σας στους -18 ° C και το ψυγείο ανάμεσα στους 2 ° C και 5 ° C για μεγαλύτερη απόδοση.
Αφήστε χώρο στο πίσω μέρος του ψυγείου σας, ώστε να κυκλοφορεί αέρας και αποφύγετε την τοποθέτηση του δίπλα στο φούρνο ή το παράθυρο.
Κάντε τακτική απόψυξη στο ψυγείο και τον καταψύκτη, αφού ο πάγος εμποδίζει τη λειτουργία του κινητήρα και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας.
Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του ψυγείου «σφραγίζει» εντελώς, ώστε να μην φεύγει ο κρύος αέρας. Γενικά, πάντως, μην ανοίγετε την πόρτα του άσκοπα.

Υπολογιστής και ηλεκτρικές συσκευές

Απενεργοποιήστε τον εξοπλισμό στο σπίτι ή στο γραφείο, όταν δεν είναι σε χρήση.
Κλείστε την οθόνη του υπολογιστή και ρυθμίστε το pc και τον εκτυπωτή έτσι ώστε να πέφτουν σε κατάσταση «νάρκης» μετά από ένα διάστημα. Αυτό θα σας γλιτώσει ένα 40% της ενέργειας του σπιτιού.
Βγάλτε από την πρίζα το φορτιστή του κινητού σας, το λάπτοπ και τη ψηφιακή μηχανή σας. Τραβήξτε το βύσμα και γλιτώστε ενέργεια.

Πλυντήριο ρούχων

Βάλτε πλυντήριο, μόνο όταν έχετε τόσα άπλυτα ρούχα όσα χρειάζονται για να γεμίσει ο κάδος.
Αν χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο ρούχων, γεμίστε το με ρούχα- λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, όταν διαθέτει ένα πλήρες φορτίο.
Καθαρίστε το φίλτρο του πλυντηρίου, ώστε να γίνονται πεντακάθαρα τα ρούχα.
Χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση χαμηλής θερμότητας στο στεγνωτήριο.

Κλιματιστικά

Κρατήστε τη ρύθμιση των κλιματιστικών σε χαμηλή λειτουργία και συνδυάστε τη χρήση τους με έναν ανεμιστήρα οροφής. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τον κρύο αέρα να δροσίσει όλο το δωμάτιο.
Σφραγίστε τις πόρτες και τα παράθυρα, ώστε να μην φεύγει ο κρύος αέρας.
Μην ρυθμίζετε το θερμοστάτη σας σε πολύ χαμηλούς βαθμούς, αφού δεν πρόκειται να δροσίσει πιο γρήγορα το σπίτι σας. Απλά «καίει» περισσότερη ενέργεια και χωρίς λόγο!
Μην τοποθετείτε λάμπες ή τηλεοράσεις κοντά στο air-condition, αφού η θερμότητα των συσκευών μπορεί να κάνει το κλιματιστικό να «τρέξει» περισσότερο.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας