Σε επιφυλακή για το νέο κύμα έξαρσης της γρίπης

02 Φεβ 2014
Tις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συγκεκριμένα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας δοκιμάζει για άλλη μία χρονιά η γρίπη. Από την αρχή της φετινής εποχικής έξαρσης της γρίπης έως και χθες το μεσημέρι είχαν χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω επιπλοκών της νόσου συνολικά 77 ασθενείς, ενώ την περασμένη Τετάρτη, εννέα άτομα με γρίπη εισήχθησαν στην Εντατική.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν ότι η δραστηριότητα της γρίπης θα συνεχίσει στα ίδια ή και αυξημένα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει περισσότερα σοβαρά περιστατικά της νόσου.
 
Οπως εκτίμησε στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, τώρα διανύουμε την περίοδο της μεγάλης έξαρσης της γρίπης και η πρόβλεψη είναι ότι η αυξημένη δραστηριότητά της θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες τέσσερις εβδομάδες. Συγκριτικά με την περυσινή εποχική έξαρση της νόσου, εφέτος η γρίπη έφτασε σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα και κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα, αφού ταλαιπωρεί περισσότερους πολίτες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι πέρυσι –μία χρονιά με «μέτρια δραστηριότητα της νόσου»– συνολικά 108 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή, που όπως φαίνεται βρισκόμαστε πριν από τα «μισά» της περιόδου εποχικής έξαρσης, ήδη 77 ασθενείς χρειάστηκαν εντατική.
 
Συνολικά έως και την περασμένη Τετάρτη 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της γρίπης. Ηταν κυρίως άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία, ενώ ανήκαν στις λεγόμενες «ομάδες υψηλού κινδύνου» για σοβαρή νόσηση από τη γρίπη, δεν είχαν εμβολιαστεί.
 
Το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό, γεγονός που σχετίζεται και με την αποτυχημένη επικοινωνιακά προσπάθεια –όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο– να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν την περίοδο της «πανδημίας» το 2009 και η οποία δημιούργησε μία «χρόνια» δυσπιστία στον πληθυσμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, εμβόλιο γρίπης έκανε φέτος το 15% του γενικού πληθυσμού και το 30% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα ποσοστά αυτά στην πραγματικότητα –και όχι στο πλαίσιο των ερωτηματολογίων– είναι χαμηλότερα (10% και 20%-25% αντίστοιχα).
 
Εγκαιρη χρήση αντιιικών
 
Με δεδομένες τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού –κυρίως των ομάδων υψηλού κινδύνου– και την αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους ιατρούς για την έγκαιρη χρήση των αντιιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση τους, ακόμα και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Και συμβουλεύει τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή σε περίπτωση παρατεταμένων συμπτωμάτων.
Πηγή-kathimerini.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας