Ενισχυμένες επιδοτήσεις μισθών (έως και 20 ευρώ την ημέρα για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων), συνδυαστικές επιχορηγήσεις έως και 50% των αμοιβών και των ασφαλιστικών εισφορών για την απορρόφηση ανέργων νέων και μεγαλύτερης ηλικίας, συνέχιση της κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και ενισχύσεις με 10.000 ευρώ κατ' άτομο για τη δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων, προβλέπει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία 443.474 θέσεων κατάρτισης και απασχόλησης έως το 2015.
Η εφαρμογή του σχεδίου - το οποίο είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας- σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποκαλύπτει η «ΗτΣ» ξεκινά στα τέλη Φεβρουαρίου και θα αναπτυχθεί, σταδιακά, έως και τα τέλη του 2015 δεσμεύοντας συνολικά κοινοτικούς πόρους 1,5 δισ. ευρώ. Με βάση την κατανομή που «κλείδωσε» και η οποία παρουσιάζεται αναλυτικά στους πίνακες:
113.713 άνεργοι θα προωθηθούν σε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Θα διατεθούν 782,7 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις μισθών και εισφορών και οι πρώτες προκηρύξεις προγραμμάτων για την υποβολή αιτήσεων θα γίνουν στα τέλη του μηνός και θα συνεχιστούν έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
89.761 άνεργοι, κυρίως από οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, θα «απορροφηθούν», με συνολική επιχορήγηση 356,6 εκατ. ευρώ, για πεντάμηνη απασχόληση σε δήμους και κοινωνικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Εως τον Απρίλιο θα έχουν τοποθετηθεί 39.761 άνεργοι και, από το φθινόπωρο και μετά, θα «ανοίξουν» επιπλέον 50.000 θέσεις με αμοιβές 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 490 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, ενώ ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε 240.000 νέους ηλικίας έως 24 ετών που είναι «εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης» θα δοθούν, από τον ερχόμενο Μάιο, ευκαιρίες μαθητείας, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμη και για τη δημιουργία επιχείρησης, κατάρτιση και δυνατότητα για την απόκτηση του πρώτου «ενσήμου». Συνολικά για τους νέους αυτής της κατηγορίας θα διατεθούν 388,2 εκατ. ευρώ