Φυσικά, κανένας από τους καταναλωτές που έπεσε στην παγίδα και αγόρασε τις εν λόγω συσκευές, δεν είδε κάποια μείωση στο λογαριασμό.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο συσκευές, μία που μπαίνει στην πρίζα του σπιτιού, η οποία πωλείται αντί 35 ευρώ και υπόσχεται εξοικονόμηση ρεύματος στο σπίτι έως και 75%. Η δεύτερη, μπαίνει στον αναπτήρα του αυτοκινήτου, πωλείται αντί 38 ευρώ και υπόσχεται μείωση κατανάλωσης βενζίνης έως και 70%.
Σύμφωνα με μελέτη της ΔΕΗ, αλλά και ανακοίνωση της Αρμόδιας Αρχής για την Προστασία των Καταναλωτών των ΗΠΑ, οι συσκευές αυτές δεν πετυχαίνουν καμία εξοικονόμηση.
Μάλιστα, στην περίπτωση των αυτοκινήτων μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και την καταστροφή τους.Οι δήθεν «θαυματουργές» συσκευές πλασάρονται μέσα από το Ιντερνετ και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις που έχουν κάνει οι προμηθευτές σε μηχανές αναζήτησης.
Και αν και το 2010-2011 όταν πρωτοεμφανίστηκαν τιμωρήθηκαν συνολικά 17 εταιρείες με πρόστιμα ύψους 101.000 ευρώ και το 2013 ακόμη μια επιχείρηση με πρόστιμο 260.000 ευρώ, όπως φαίνεται οι επιχειρηματίες που βρίσκονται από πίσω δεν φαίνονται να πτοούνται και τα επαναπροωθούν στην αγορά.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Το Εθνος», η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει παρέμβει ακόμη και στη Google Greece ζητώντας να παύσει την προβολή των εταιρειών, προειδοποιώντας την παράλληλα με κυρώσεις, καθώς βάσει της νομοθεσίας θεωρείται συνυπεύθυνη για τις παραπλανητικές διαφημίσεις των προϊόντων.