μόνο εκπαιδευτικοί, όπως είχε αποφασιστεί από τη συντονίστρια χώρα του προγράμματος και εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Έτσι, υπήρχαν εκπρόσωποι καθηγητές από σχολεία δέκα ευρωπαϊκών χωρών.
Εκτός από το ΓΕΛ Μελίκης που εκπροσωπεί τη χώρα μας και το σχολείο υποδοχής της Κων/πολης, συμμετείχαν σχολεία από την Ιταλία, την Γερμανία, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία και την Πολωνία. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση αυτή από το διευθυντή κ. Κουφόπουλο Στέφανο και τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Μαρρά Σωτήρη. Η μετακίνηση χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ιδρύματος Κρατικών υποτροφιών (ΙΚΥ).
Το εταιρικό σχολείο (MITHATPAŞA MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI) της Κων/πολης ανήκει στο δήμο Uskudar, ένα δήμο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης με πληθυσμό περισσότερους από 500.000 κατοίκους. Πρόκειται για ένα επαγγελματικό λύκειο θηλέων με περισσότερες από 1000 μαθήτριες ηλικίας 15-18 ετών και 80 καθηγητές.
Ο κυριότερος σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των εργασιών που πραγματοποίησε κάθε σχολείο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος, να εξαχθούν συμπεράσματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα μια μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών και του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκπαιδευτικές συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής και οι κοινές εκπαιδευτικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν έθεσαν τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες σε εκπαιδευτικό επίπεδο πράγμα που αποτελεί αναμφίβολα τον απώτερο στόχο της επίσκεψης αυτής. Ήδη στο πλαίσιο της ανάπτυξης περαιτέρω ευρωπαϊκών συνεργασιών, έχει υποβληθεί αίτηση για χρηματοδότηση προγράμματος ατομικής κινητικότητας (ΚΑ1) Erasmus + σε συνεργασία με το εταιρικό σχολείο από την Πολωνία.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην υποδοχή που επιφυλάχθηκε σε όλες τις αντιπροσωπείες των σχολείων από το εταιρικό σχολείο της Κων/πολης, η οποία συνδυάζοντας εκτός των άλλων τη μουσική , το χορό και τις γυμναστικές επιδείξεις, κέρδισε τις εντυπώσεις και δημιούργησε από την πρώτη στιγμή ένα κλίμα οικειότητας και αμοιβαίας συμπάθειας. Εξίσου θερμή ήταν και η υποδοχή που επιφύλαξαν σε όλες τις αντιπροσωπείες οι τοπικές αρχές. Συγκεκριμένα, συνομίλησαν μαζί μας ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο τοπικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ο δήμαρχος της περιοχής.
Αξίζει να τονίσουμε ότι η φιλοξενία των Τούρκων ήταν πραγματικά εξαιρετική και συνέβαλλε καθοριστικά στο να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμά τους, τη διασκέδασή τους και να δοκιμάσουμε τις γαστρονομικές προτάσεις τους με τα τοπικά εδέσματα της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχαμε ακόμη την ευκαιρία να επισκεφθούμε ορισμένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής όπως την Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί, την υπόγεια δεξαμενή νερού (Basilica Cistern), το παλάτι Topkapi, τη μεγάλη υπαίθρια αγορά και την αγορά μπαχαρικών. Επίσης, ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η κρουαζιέρα που πραγματοποιήθηκε στο Βόσπορο.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επίσκεψη αυτή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στις αντιπροσωπείες όλων των σχολείων. Κοινή ήταν η πεποίθηση όλων ότι τέτοιου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα βοηθούν στην ανάδειξη κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων που αφορούν κυρίως στους νέους, αλλά ταυτόχρονα και κοινών ευρωπαϊκών λύσεων.