Στη «19η Οικονομική Συγκυρία», η οποία καλύπτει την περίοδο Ιουλίου Δεκεμβρίου 2013 και συμμετείχαν επιχειρήσεις real estate από όλη τη χώρα, καταγράφονται οι τάσεις της αγοράς και οι προσδοκίες για το μέλλον. Και οι ειδικοί του κλάδου κάνουν «μαύρες» προβλέψεις για την κτηματαγορά, κάτι που σημαίνει ανυπαρξία αγοραπωλησιών και συνέχιση της πτώσης των τιμών, τουλάχιστον μέχρι το 2018.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφεται μείωση του δείκτη εμπιστοσύνης της κτηματαγοράς από 30,37 μονάδες σε 29,6 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το 50 είναι η βάση που δείχνει ότι υπάρχει αισιοδοξία για την κτηματαγορά. Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, τέως καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής, Επ. Πανά, το 87% των ειδικών της αγοράς εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια. Ειδικά για την κατοικία προκύπτουν τα εξής:
1. Το 95,8% των ειδικών θεωρεί ότι υπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών. Το απόθεμα κατοικιών ανέρχεται σε 200-270 χιλιάδες σπίτια.
2. Περισσότεροι από έξι στους δέκα θεωρούν ότι οι πωλήσεις των κατοικιών είναι χαμηλότερες σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν.
3. Το 88,4% θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν.
4. Το 83% θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες.
5. Το 61% των ειδικών προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση για αγορά κατοικιών το επόμενο εξάμηνο.
6. Το 50% των ειδικών προβλέπει ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια.
Όπως αναφέρει ο κ. Πανάς, πυρήνας της οικοδομικής κρίσης είναι η παραγωγή υπεράριθμων κατοικιών. Η υπερπροσφορά είναι δύσκολο να απορροφηθεί, ενώ υπάρχουν δύο κρίσιμοι παράγοντες: το ασφαλιστικό και το δημογραφικό που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάκαμψη. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγέθυνση του πληθυσμού, ότι οι τράπεζες μείωσαν τον δανεισμό και η μεγάλη ανεργία αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την πολυπόθητη ανάκαμψη. «Χτύπημα» στην κτηματαγορά προκαλεί και η υπέρμετρη φορολόγηση της ιδιοκτησίας με φόρους, κάτι που επισημάνθηκε και σε πρόσφατη έρευνα της GLP Values, η οποία ανέφερε ότι το φορολογικό πλαίσιο διώχνει κεφάλαια από την αγορά. Ο κ. Πανάς τονίζει ότι η φορολόγηση αποτελεί την «ταφόπλακα» της κτηματαγοράς. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο της έρευνας του κ. Πανά που αναφέρεται στην οικοδομική δραστηριότητα. Με βάση τον όγκο, για να φτάσει η σημερινή οικοδομή δραστηριότητα στο επίπεδο του 2005 θα πρέπει να αυξηθεί κατά 593,1%. Εν ολίγοις, για να φτάσει η οικοδομή στα επίπεδα του 2005 θα χρειαστούν περισσότερα από οκτώ χρόνια. Αλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 50%-70%.
Για το σύνολο της αγοράς ακινήτων, τα βασικά συμπεράσματα είναι:
Το 87,2% των ειδικών εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία έτη. Το 50% δεν περιμένει ανάκαμψη πριν από δύο τρία χρόνια. Επίσης, 6 στους 10 θεωρούν ότι η κρίση θα τερματιστεί, αν τερματιστεί και η κρίση στην οικονομία.
Το 91,5% αναμένει ότι η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές και 5,3% ότι θα υπάρξει άνοδος.
Το 43,9% εκτιμά ότι η αγορά κατοικίας θα είναι χειρότερη το επόμενο εξάμηνο σε σχέση με το προηγούμενο και μόνο 10,4% θεωρεί καλύτερη μελλοντικά την αγορά.
Μόλις 10% θεωρεί ότι θα υπάρξει αύξηση πωλήσεων, το 28,4% ότι θα είναι σταθερές, ενώ σωρευτικά το 61,6% περιμένει χαμηλότερες ή πολύ χαμηλότερες πωλήσεις.
Αναφορικά με τις τιμές στις κατοικίες, το 67% των ειδικών προσδοκά σχετική μείωση τους επόμενους έξι μήνες, το 16% ότι θα μείνουν σταθερές.
Το 50,2% εκτιμά ότι οι κατασχέσεις κατοικιών είναι ίδιες σε σχέση με πριν από έξι μήνες και το 32,6% ότι είναι κάπως περισσότερες.
Συνεχίζεται το «κραχ» στην επαγγελματική στέγη
Αναφορικά με τα επαγγελματικά ακίνητα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι:
1. Υπάρχει υπερπροσφορά, λέει το 97,7% («ισχυρό πλεόνασμα προσφοράς» + «πλεόνασμα προσφοράς»).
2. Υπάρχει μια σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων (74,7%) σε σχέση με έξι μήνες πριν.
3. Το 66,3% προβλέπει ότι θα υπάρξει μια σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων το επόμενο εξάμηνο.
4. Προβλέπουν σε ποσοστό 53,6%, χαμηλότερη ζήτηση αγοράς (αθροιστικά: «χαμηλότερη» + «πολύ χαμηλότερη») των επαγγελματικών ακινήτων για τους επόμενους έξι μήνες.
5. Το 30,4% συμφωνεί ότι οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων είναι η επόμενη φούσκα (αθροιστικά: «συμφωνώ σε κάποιο βαθμό και συμφωνώ πάρα πολύ»).
Πηγή-imerisia.gr