Το ΥΠΕΣ, αν και έχει δεχθεί καταιγισμό αντιδράσεων από δημάρχους και αιρετούς, δεν έχει προβεί σε διευκρίνιση επί του θέματος.Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Νόμο 4172/2013, οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους.
Όμως ότι οι νέες αρχές αναλαμβάνουν την 1η Σεπτέμβρη 2014 και είναι σαφές ότι ούτε οι νέες Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων θα έχουν συσταθεί, ούτε βέβαια οι νέες δημοτικές αρχές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πλήρως τα οικονομικά δεδομένα των Δήμων, ιδίως όταν επίκειται αλλαγή Δημάρχου, όπως συμβαίνει στους περισσότερους Δήμους τουλάχιστον της Περιφέρειας Αττικής.
Ο προβληματισμός είναι μεγάλος τόσο στους νυν όσο και στους επόμενους Δημάρχους, δεδομένου ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι δημότες εξέλεξαν νέες αρχές με συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία δεν μπορούν να περιοριστούν από αποφάσεις των συμβουλίων που ολοκληρώνεται η θητεία τους. Mάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις που οι προεκλογικές συγκρούσεις ήταν σφοδρές, ελλοχεύει ο κίνδυνος σε κάποιους Δήμους να υιοθετηθούν προϋπολογισμοί που θα ναρκοθετήσουν την προσπάθεια των νέων Δημάρχων αλλά και την τοπική κοινωνία.
Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, αναφορικά με τα προβλήματα στην κατάρτιση και έγκριση των προϋπολογισμών των Δήμων για το 2015.Ο κ. Οικονόμου απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο, τον ρωτά:
«Σκοπεύετε ή όχι να τροποποιήσετε το Νόμο 4172/2013, τουλάχιστον στο σκέλος της υποχρέωσης των Δήμων να καταθέτουν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς έως την 5η Σεπτεμβρίου έστω και μόνο για τα έτη που πραγματοποιούνται οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση, ώστε να μην δημιουργούνται άνευ λόγου προσχώματα στις νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές;».
Πληροφορίες: aftodioikisi.gr