Η ΑΑΔΕ θα κάνει χρήση του άρθρου 32 του Κώδικα φορολογικών διαδικασιών (ΚΦΔ) που προβλέπει τον κατ' εκτίμηση προσδιορισμό φόρου για όσους απέφυγαν να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Όσοι δεν έκαναν δήλωση και πιστεύουν ότι γλίτωσαν το φόρο, γελιούνται. Θα τον υπολογίσει από μόνη της η εφορία.
Ο νόμος προβλέπει ότι στις περιπτώσεις αυτές η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της και αφορούν ιδίως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητάς του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες. Κάθε χρόνο όμως ο διοικητής της ΑΑΔΕ εκδίδει ειδική εγκύκλιο με τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Η εγκύκλιος αυτή αναμένεται να εκδοθεί για φέτος μέσα στις επόμενες 15 ημέρες ώστε οι υπηρεσίες να προσδιορίσουν το φόρο και τα σταλούν τα σχετικά «ραβασάκια» στου υπόχρεους του φόρου . Για φέτος οι πληροφορίες θέλουν τα πράγματα να είναι πιο αυστηρά καθώς το 2020 είναι ως γνωστόν έτος «ισχνών αγελάδων» για τα φορολογικά έσοδα.
Οι «τυχεροί» που θα λάβουν τα χρεωστικά είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων για ένα ή περισσότερα έτη ή για μία ή περισσότερες φορολογικές περιόδους της εξαετίας 2014-2020.
Πρακτικά η εφορία καταλογίζει φόρο αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που πλήρωνε ο φορολογούμενος τα προηγούμενα χρόνια ώστε να τον υποχρεώσει να εκπληρώσει την υποχρέωσή του να υποβάλλει εκπρόθεσμα της φορολογική του δήλωση.
Σε μια τέτοια περίπτωση το πρώτο χρεωστικό ( αυτό που εκδόθηκε κατ εκτίμηση ) από την ΑΑΔΕ ακυρώνεται και πλέον ο φόρος προσδιορίζεται με βάση τα δηλωθέντα από τον ίδιο τον φορολογούμενο εισοδήματα. Είναι ενδεχόμενο αν ο φορολογούμενος έχει «ξεχάσει» εισοδήματα διαφορετικών ετών (πχ από ΦΠΑ) να χρειαστεί να υποβάλλει παραπάνω από μια εκπρόθεσμες δηλώσεις.
Το πρόστιμο για κάθε μια εκπρόθεσμη δήλωση κυμαίνεται από 100 έως και 500 ευρώ ανάλογα αν πρόκειται για φυσικό ή νομικό πρόσωπο και - για τις επιχειρήσεις ανάλογα με την νομική της υπόσταση.
Ο φόρος με αντικειμενικά χαρακτηριστικά που θα προσδιοριστεί μετά την δήλωση της δήλωση θα επιβαρύνεται σε ότι αφορά τον φόρο εισοδήματος με ετήσιο τόκο 8,76% για κάθε καθυστερούμενη δόση ενώ η συνολική προσαύξηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% του αναλογούντα φόρου.
Στις περιπτώσεις μη δήλωσης ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής και 50% επι του αναλογούντα φόρου με το όριο της προσαύξησης να μην ξεπερνά και σε αυτήν την περίπτωση το 60% του αρχικώς αναλογούντα φόρου.
news247.gr