Η αύξηση του ορίου χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών από το 10 στο 30% αύξησε τα έσοδα του κράτους ωστόσο, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να μειώσει την φοροδιαφυγή στη χώρα μας η οποία παρά τα μέτρα είναι ακόμα σε πολύ ψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο της αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος.
Σε ένα αγαθό με τελική τιμή 100 ευρώ μέχρι τώρα ο πελάτης αν είχε συμπληρώσει το - χαμηλό – όριο αποδείξεων προτιμούσε να μην πάρει απόδειξη και να κερδίσει τα 24 ευρώ που ΦΠΑ παρά να πάρει μια απόδειξη από την οποία δεν θα είχε κάποιο κέρδος.
Το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να δώσει φορολογικά κίνητρα σε αυτές τις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο καταναλωτής να έχει κίνητρο μία μείωση φόρου μέχρι 15% στο σύνολο της απόδειξης κάποιες συγκεκριμένες αποδείξεις όπου συνηθίζεται αντί της απόδειξης να γίνεται η γνωστή συναλλαγή.
Επιπλέον, ένα δεύτερο κίνητρο για την συλλογή περισσότερων ηλεκτρονικών αποδείξεων είναι ο υπολογισμός να μετράει διπλά για συγκεκριμένους κλάδους που παρατηρείται αυξημένο ποσοστό παραβατικότητα. Οι κλάδοι που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, τεχνίτες, μηχανικοί αυτοκινήτων, γυμναστήρια, νυχτερινά κέντρα, κομμωτήρια.
Το τρίτο μέτρο είναι ότι η μηνιαία φορολοταρία θα αλλάξει μορφή. Αντί για 1000 τυχερούς κάθε μήνα που θα κερδίζουν από 1000 ευρώ θα υπάρχουν πολύ λιγότεροι τυχεροί για πολύ μεγαλύτερα ποσά ώστε να υπάρχει το κίνητρο συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα οδηγούν σε περισσότερους λαχνούς για συμμετοχή στις μηνιαίες κληρώσεις.
Όλα αυτά θα μπουν σε νομοσχέδιο που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες. Πάντως τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν αποφασισμένα να τα προχωρήσουν ώστε μέσω των ηλεκτρονικών αποδείξεων να μειωθεί και η γενικότερη φοροδιαφυγή αλλά και το κενό ΦΠΑ που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ ξεπερνώντας τα 7 δις ευρώ σε ετήσια βάση