Ένα επιπλέον κονδύλι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τον προϋπολογισμό του προγράμματος Γέφυρα προκειμένου να επιχορηγηθούν για 9 μήνες τα δάνεια που έχουν λάβει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η διάρκεια του νέου προγράμματος, το λεγόμενο «Πρόγραμμα Γέφυρα 2» και ο προϋπολογισμός τους είναι τα δύο βασικά θέματα που έχουν κλειδώσει ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές παραμένει το είδος της επιχορήγησης. Οι δανειστές θεωρούν ότι πρέπει να επιδοτηθούν μόνο οι τόκοι των επιχειρηματικών δανείων, τα οποία έχουν συναφθεί με υποθήκη του επαγγελματικού ακινήτου. Όμως η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επεκτείνει την «ομπρέλα», προκειμένου να καλύψει με κριτήρια π.χ. πτώση τζίρου όλα τα επιχειρηματικά δάνεια, με επιδότηση όχι μόνο των τόκων αλλά και του κεφαλαίου.
Τα θέματα αυτά θα εξεταστούν αύριο σε ειδική τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε αρμόδια στελέχη του υπουργείου οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, το ζήτημα θα τεθεί από τους αρμόδιους υπουργούς στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών την επόμενη εβδομάδα.
Στόχος είναι το «Γέφυρα 2» να λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του υφιστάμενου προγράμματος «Γέφυρα» το οποίο αφορά τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α΄κατοικία. Αυτή τη φορά όμως θα στοχεύει στα επιχειρηματικά δάνεια. Το πρόγραμμα προτείνεται θα έχει διάρκεια επιδότησης 9 μήνες, η οποία προτείνεται να ξεκινά από το 90% για τα ενήμερα δάνεια και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο, όπως και για τα «πράσινα» στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα». Το ίδιο θα ισχύει και για τα δάνεια σε καθυστέρηση.
Μέχρι ότου όμως τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα χρειαστεί μια περίοδος περίπου 2-3 μηνών. Στο διάστημα αυτό, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω κρατικής επιδότησης τόκων, όπως είχε συμβεί τους μήνες Απριλίου-Αυγούστου 2020. Δικαιούχοι της επιδότησης ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους (δηλαδή και ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι), που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα σε πληγέντες κλάδους (βάσει ΚΑΔ). Το πρόγραμμα κάλυψε τους συμβατικούς τόκους 5 μηνών και την αναλογούσα εισφορά του Ν.128/1975 για το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου ως και τις 31 Αυγούστου, για επιχειρηματικά δάνεια που ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, για την ομαλή μετάβαση στην «επόμενη ημέρα».
Συγκεκριμένα προτείνει:
- Επέκταση του Προγράμματος «Γέφυρα» για όλο το 2021.
- Παράταση του προγράμματος των αναστολών πληρωμών δόσεων των ενήμερων δανείων, πέρα των 9 μηνών.
- Άμεση ρύθμιση των ενήμερων δανείων, που βρίσκονταν σε κατάσταση μορατόριουμ, αφού η επαναφορά θα έρθει σταδιακά π.χ. με την καταβολή της μισής δόσης δανείου (50%) για το 2021
- Δημιουργία ενός «πλέγματος ασφαλείας» ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων πληρωμών αλλά και να ενισχυθεί και η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
- Ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω αξιοποίησης κοινοτικών πόρων
- Άμεση εφαρμογή του πλαισίου χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους
- Δημιουργία bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας