Ειδοποιητήρια προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα σε 20 μέρες θα κληθούν απο το ΚΕΑΟ με ηλεκτρονική ειδοποίηση 198.904 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων.
Οι περισσότεροι οφειλέτες προέρχονται από το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ στο στόχαστρο θα μπουν αρχικά οι μεγαλοοφειλέτες, που έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Όπως δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, το ΚΕΑΟ είναι το εργαλείο με το οποίο κινούμαστε, ναι, αλλά αυτό δεν αφορά πολίτες, αφορά μεγαλοοφειλέτες που έχουν τεράστιες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. (…)
Ετοιμαζόμαστε και εμείς από τη γενική γραμματεία να στείλουμε στον εισαγγελέα χοντρές υποθέσεις. Έχουμε πιστοποιήσει υποθέσεις, έχουμε δέσει υποθέσεις, θα το κάνουμε και δημόσια για να μπορεί να λειτουργήσει και ως τιμωρητική διαδικασία, αλλά και ως διαδικασία μήπως βγάλουμε και άλλους πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι περισσότεροι οφειλέτες προέρχονται από το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, ένα κλάδο που έχει πληγεί από την καθίζηση του τζίρου. Ανέρχονται σε 136.678 και το σύνολο της οφειλής τους φτάνει τα 4,19 δις ευρώ. Ακολουθεί το ΙΚΑ, με 108.041 οφειλέτες, με το σύνολο των χρεών τους να ξεπερνά τα 8,4 δις ευρώ.
Το συνολικό φέσι προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτή τη στιγμή, φτάνει 14,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιο συχνές παραβάσεις παρατηρούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο εύρεσης εργασίας.
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών, οι οποίοι καταφέρνουν συστηματικά να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Ο υποδιοικητής ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε ότι μία περίπτωση είναι οι υπεύθυνοι νόμιμοι εκπρόσωποι και ιδιοκτήτες εταιριών που δημιουργούν οφειλές να μην έχουν προσωπική περιουσία ή να την έχουν μεταβιβάσει σε τρίτους.
Μία άλλη περίπτωση είναι να εμφανίζονται ως εικονικοί υπεύθυνοι οφειλετριών εταιριών - πρόσωπα που είναι είτε υπερήλικες είτε είναι συγγενικά πρόσωπα των ιδιοκτητών των εταιριών.
Με τις ρυθμίσεις που είχαν προωθηθεί, το τελευταίο διάστημα, οι οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούσαν να ενταχθούν σε διακανονισμό 100, 48 ή 12 δόσεων, ανάλογα με το ποσό που χρωστούσαν.
Ωστόσο, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο ένας στους πέντε οφειλέτες που είχε υπαχθεί στις 100 δόσεις, βγήκε εκτός ρύθμισης, καθώς δεν κατέβαλε τη μηνιαία δόση ή τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. (28.442 από 135.000).
Το ίδιο συνέβη και σχεδόν με έναν στους δύο που είχε μπει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (60.796 από 129.873) Από εκείνους που έχουν βρεθεί εκτός ρύθμισης, αρκετοί είναι μικροοφειλέτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω πτώσης της αγοράς.
Η μεγαλύτερη, ωστόσο, οφειλή αντιστοιχεί σε έναν πολύ μικρό αριθμό μεγαλοοφειλετών, καθώς μόλις το 6% του συνόλου είναι εκείνο που χρωστά ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πληρώσει και δεν πληρώνει, είναι χρέος της πολιτείας να τον βρει και να τον τιμωρήσει.
Οι απειλές όμως για κατασχέσεις σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν δεν βοηθούν την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν.
Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προωθεί, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την άντληση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.