Μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτό αλλά από τη αρχή του χρόνου έχουν διατεθεί σε θετικά μέτρα (που δεν είχαν εγκριθεί στο προϋπολογισμό του 2019) ποσά ύψους 1,4 και 1,5 δισ. ευρώ από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση. Ωστόσο είναι πιθανό να εντοπιστούν άλλα 500 – 600 εκατ. ευρώ που θα γίνουν το κοινωνικό μέρισμα του 2019.
Ήδη μέσα στο 2019 έχει δοθεί ως «δώρο Πάσχα» τον περασμένο Μάιο, ένα βοήθημα προς τους συνταξιούχους που κόστισε περίπου 830 εκατ. ευρώ, το οποίο ονομάστηκε 13η σύνταξη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μαζί με τις μειώσεις του ΦΠΑ υιοθετήθηκε ένα πακέτο κόστους 1,1 δισ. ευρώ που δεν είχε υπολογιστεί για φέτος,
Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και το κλείσιμο του κενού που υπολογίζονταν για φέτος στο 1,8 δισ. ευρώ η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομιών ψήφισε την μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ (το κόστος έφτασε τα 506 εκατ. ευρώ) αλλά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Έχει υποσχεθεί ήδη περισσότερα και για περισσότερους σε ότι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα δοθεί σε δυο δόσεις ξανά στο σύνολό του μέσα στο 2019.
Παρόλα αυτά μετά τις πρόσφατες επαφές που είχε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για φέτος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.
Από πού θα φουσκώσει το πλεόνασμα
Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να προέλθει από την αναθεώρηση μέρους των δαπανών από όπου φαίνεται να προκύπτει ένα πλεόνασμα της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:
– Σε ένα πρώτο έλεγχο που έχει γίνει τους προηγούμενους 2,5 μήνες έχουν εντοπιστεί δαπάνες ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, οι οποίες ήταν με ενταγμένες στον προϋπολογισμό αλλά δεν θα υλοποιούνταν ποτέ.
– Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 ανακοινώνεται επίσημα ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για φέτος δεν θα ξεπεράσει τα 6,15 δισ. ευρώ από 6,75 δισ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί από την αρχή του χρόνου. Η διαφορά, η οποία φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ προκύπτει από το γεγονός ότι λόγω των εκλογών αλλά και την κατανομής κονδυλίων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση υπάρχουν προγραμματισμένα έργα, τα οποία δεν μπορούν να προχωρήσουν όσο αναμενόταν στις αρχές του χρόνου.
Ποιες «τρύπες» πρέπει να κλείσουν
Μαζί με τις δαπάνες που δεν θα γίνουν όμως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρήκαν και άλλες που έχουν καθυστερήσει όπως οι προσλήψεις που είχε εξαγγείλει για φέτος η προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Ανησυχία προκαλούν επίσης και οι έκτακτες υποχρεώσεις. Η πρώτη από αυτές είναι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα πρέπει να γίνουν μόλις προχωρήσει το σχέδιο για την διάσωση της ΔΕΗ από το δημόσιο, το οποίο ως γνωστό είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρίας.
Η μεγαλύτερη επισφάλεια είναι οι δικαστικές αποφάσεις όπως η πρόσφατη του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί και εξ αυτού κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για το κόστος που θα έχει για τον προϋπολογισμό από φέτος ακόμη.
Πηγή: news247