Οι εισπρακτικές εταιρείες που θα προσληφθούν δεν θα ασχολούνται με τη διαδικασία είσπραξης και τις κατασχέσεις εναντίον των οφειλετών
Σε ιδιώτες «κυνηγούς κεφαλών» καταφεύγει για πρώτη φορά ο ΕΦΚΑ για να διεκδικήσει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που λιμνάζουν και έχουν ξεπεράσει τα 49 δισ. ευρώ.
Αυτό αποκάλυψε το πολυνομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή, ένα άρθρο του οποίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς ορίζει ότι το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) θα υιοθετήσει τις πρακτικές των τραπεζών, για την άσκηση πιέσεων στους οφειλέτες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
Λόγω των αντιδράσεων, αναγκάστηκε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ότι αυτό γίνεται για το καλό του ΕΦΚΑ και πως με τα έσοδα που θα εισπραχθούν, θα δοθούν επιδόματα στους συνταξιούχους του Φορέα.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 215 του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και εισήγηση του Συντονιστή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.), «να αναθέτει υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το μητρώο οφειλετών, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων που άπτονται των σκοπών του Κ.Ε.Α.Ο. σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου».
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος της ρύθμισης είναι σε περιπτώσεις που απαιτείται εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία, να παρέχεται η δυνατότητα στον φορέα, όταν παρίσταται προς τούτο ανάγκη, να αναθέτει σε τρίτους τις ανωτέρω υπηρεσίες, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών καθώς και η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως, «με την ανάθεση υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα βελτιστοποιηθούν οι διαδικασίες διαχείρισης των οφειλόμενων ασφαλιστικών οφειλών και συνακόλουθα θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των 275 οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, θωρακίζοντας με τον τρόπο αυτό τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».
Διευκρινίζεται έτσι πως, οι εισπρακτικές εταιρείες που θα προσληφθούν, δεν θα ασχολούνται με τη διαδικασία είσπραξης και τις κατασχέσεις εναντίον των οφειλετών.
Ωστόσο θα έχουν ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία εύρεσης και «ενόχλησης» των οφειλετών που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, καθώς επίσης και:
- Στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών,
- Στην είσοδο του μητρώου των οφειλετών.
- Στον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων.
Όπως προκύπτει δηλαδή, θα ασχολούνται με τα πάντα (διαχείριση οφειλών, στοχοποίηση οφειλετών, υποβολή εισηγήσεων) πλην των κατασχέσεων.