Η Εθνική κάνει την αρχή και αναμένεται να ακολουθήσουν οι άλλες τράπεζες - Χάθηκαν 8.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο μετά το 2019
Τη βασική αρχή «περισσότερα ψηφιακά μέσα, λιγότερο προσωπικό» θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες και φέτος για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των δικτύων τους και την κερδοφορία, ενώ ήδη στα τρία χρόνια μετά την πανδημία (2020 - 2022) μείωσαν το προσωπικό τους κατά 8.025 άτομα, ή κατά 22%, αξιοποιώντας τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα, που πρόσφατα ανανέωσε την εταιρική της ταυτότητα δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη τεχνολογία, σχεδιάζει ένα σημαντικό επόμενο βήμα αναμόρφωσης του δικτύου της στην επαρχία. Τα μικρά καταστήματα (γραφεία συναλλαγών) θα πάψουν να λειτουργούν ως παραδοσιακά καταστήματα, θα αφαιρεθούν τα ταμεία και τα γραφεία και θα μείνουν μόνο αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών.
Σε αυτά τα καταστήματα, θα πάψουν να απασχολούνται τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς θα υπάρχει μόνο ένας χαμηλόμισθος εργαζόμενος σε κάθε κατάστημα για να διευκολύνει τους πελάτες στις συναλλαγές τους στο αυτόματο μηχάνημα. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι σε αυτά μικρά, ψηφιακά καταστήματα θα απασχολείται ενοικιαζόμενο προσωπικό.
Πρόκειται για το επόμενο βήμα των τραπεζών στην αναδιάρθρωση των δικτύων τους στην επαρχία, ύστερα από μια μακρά περίοδο κλεισίματος καταστημάτων, που σε αρκετές περιοχές έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες πελατών, αφού χρειάζεται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές. Από την άλλοι, για τις τράπεζες τα περισσότερα μικρά καταστήματα στην επαρχία αποτελούν «βαρίδια», αφού κατά κανόνα διεκπεραιώνουν συναλλαγές και εργασίες ρουτίνας, με χαμηλή προστιθέμενη αξία.
Μια άλλη καινοτομία από την Εθνική που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα θα είναι η μετατροπή καταστημάτων της Αττικής σε tellerless (χωρίς ταμεία), ώστε να αξιοποιηθούν μόνο για υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και να μετακινηθούν ταμίες σε άλλα καταστήματα όπου υπάρχουν ελλείψεις. Και σε αυτή την περίπτωση, οι συναλλαγές ρουτίνας θα διεκπεραιώνονται πλέον μόνο μέσα από τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών.
Παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι τράπεζες δεν παύουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για να δηλώσουν συμμετοχή οι εργαζόμενοι της Eurobank στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπου το μπόνους για αποχώρηση έχει αυξηθεί έως και τα 180.000 ευρώ.
Την επόμενη κίνηση στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα μιλώντας σε αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου. Το πρόγραμμα της Πειραιώς αναμένεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο φέτος στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι θα είναι και το τελευταίο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από το τέλος του 2019, έως το τέλος του 2022 έχουν χαθεί περισσότερες από 8.000 θέσεις εργασίας στις τράπεζες μέλη (χωρίς να υπολογίζονται τα συνδεδεμένα μέλη. Το 2019, οι τράπεζες απασχολούσαν 36.663 υπαλλήλους, με την Πειραιώς να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων (10.734).
Το προσωπικό των τραπεζών το 2019
Το 2022, οι εργαζόμενοι είχαν μειωθεί στους 29.177, με το προσωπικό της Πειραιώς να είναι και πάλι το μεγαλύτερο, αλλά να έχει μειωθεί σε 7.900 υπαλλήλους. Στην τριετία μετά το 2019, όπου η πανδημία έφερε δραστικές αλλαγές στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, το προσωπικό μειώθηκε κατά 22%, παρότι ήδη είχε συρρικνωθεί δραματικά στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Το προσωπικό των τραπεζών το 2022