Η Λέσχη κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας προχωράει σε ακόμη μία συνεργασία και υποδέχεται τον Τάσο Θώμογλου με το Εργαστήρι Φωτογραφίας Θεάτρου.
Το τμήμα αποτελείται από μέλη και φίλους της ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ και της θεατρικής μας ομάδας ΘΕΡΩΣ που θα έχουν την ευκαιρία στην διάρκεια του προγράμματος να γνωρίσουν από τις βασικές θεωρίες και τεχνικές της ίδιας της φωτογραφικής τέχνης, μέχρι την κατανόηση ενός θεατρικού κειμένου και την οπτικοποίησή του.
Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας και λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά στο mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο τηλ. 6970608291
Περιγραφή εργαστηρίου
Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξελιχθεί ο εξής προβληματισμός: για κάθε έργο, για κάθε σκηνή και για κάθε ρόλο, τι αποφασίζουμε να φωτογραφίσουμε, πώς στοχεύουμε να το αποτυπώσουμε εικαστικά και πώς τελικά το καταφέρνουμε.
Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές κατηγοριοποιήσεις της θεατρικής φωτογραφίας: Promotional (οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται πριν την πρεμιέρα μιας παράστασης, με στόχο την προσέλκυση του κοινού.) και Documentation (οι φωτογραφίες της ίδιας της παράστασης). Θα έχουν να γνωρίσουν βιωματικά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που απαιτούν οι δυο τομείς, τόσο τεχνικά, όσο κυρίως σε φιλοσοφία. Και σε βάθος χρόνου, να βιώσουν και να κατανοήσουν το πώς τελικά οι δυο κατηγορίες μπορούν να ενωθούν και να εξυπηρετούν ταυτόχρονα όλες -ίσως- τις ανάγκες ενός θεατρικού έργου. Και μέσω αυτού του τρόπου να επαναπροσδιοριστούν, γιατί πλέον μπορούν (αν όχι οφείλουν) να αποτελούν μέρος του όλου έργου. Στο δρόμο αυτό, και ενώ θα εξασκούνται στην φωτογραφία, θα έχουν ουσιαστικά την ευκαιρία να κατανοήσουν τη θέση σχεδόν όλων των συντελεστών: από το γραφείο τύπου ως τον φωτιστή, τον σκηνογράφο/ενδυματολόγο, τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη.
Η ομάδα έχει τρίωρες συναντήσεις ανά εβδομάδα.
Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν είναι απαιτητή η κατοχή επαγγελματικής κάμερας. Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμα και το κινητό τους, ή οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
Ο βασικός φιλοσοφικός σκοπός άλλωστε θα είναι αυτή η απόδειξη: πως αν η προσέγγιση απέναντι σε ένα θεατρικό έργο είναι σωστή, δεν είναι απαραίτητη η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να παρουσιαστεί ένα αποτέλεσμα που έχει καλλιτεχνική αξία και ταυτόχρονα σαφή αναφορά στο έργο. Και πως αυτή η διαπίστωση μπορεί να «ανοίξει» τελικά, να μεταφερθεί μέσω του θεάτρου, στην -εκτός σκηνής- ζωή του καθενός, μέσω ενός ξεχωριστά προσωπικού δρόμου.
Βιογραφικό
Ο Τάσος Θώμογλου κατάγεται από τη Βέροια.
Ασχολείται επαγγελματικά με τη θεατρική φωτογραφία από το 2012. Συγκεκριμένα με τη διαμόρφωση της εικόνας που συνοδεύει μια θεατρική παραγωγή, από τη σύλληψη της ιδέας ως την αποτύπωση της εικόνας και την καλλιτεχνική της επικοινωνία. Παράλληλα ασχολείται με το σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια θεατρικών και άλλων εκδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει συνεργαστεί με κρατικούς και με ιδιωτικούς φορείς, όπως το Κ.Θ.Β.Ε, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης", η εταιρεία "Γίνονται Έργα", το “Alte Fablon” κ.ά. Έχοντας σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλ. Υπολογιστών αλλά και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ασχολείται επίσης με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ιστοσελίδων, ενώ έχει συν-ιδρύσει και διευθύνει τα πολιτιστικά περιοδικά arive.gr (ηλεκτρονικό και έντυπο) και rejected.gr (ηλεκτρονικό).
Ως φωτογράφος θεάτρου έχει αναλάβει παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε. (το σύνολο από τον Ιανουάριο του 2016 ως και τον Ιούνιο του 2022), του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, της Πειραματικής Σκηνής της "Τέχνης", του θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ, αλλά και θεατρικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, όπως και άλλων ιδιωτικών παραγωγών. Από τον Οκτώβριο του 2019 είναι εμψυχωτής του εργαστηρίου φωτογραφίας θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, ενώ από τον Μάιο του 2022 συνεργάζεται με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ως υπεύθυνος οργάνωσης, προβολής, επικοινωνίας και ανάπτυξης δημιουργικού.
Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Γιάννη Αναστασάκη, Μαίρη Ανδρέου, Πασχάλη Αραμπατζή, Κορίνα Βασιλειάδου, Κόλντο Βίο, Ιώ Βουλγαράκη, Γιάννη Βούρο, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Κοραή Δαμάτη, Πάνο Δεληνικόπουλο, Πηγή Δημητρακοπούλου, Έφη Δρόσου, Ελένη Ευθυμίου, Πέτρο Ζηβανό, Σίμο Κακάλα, Γιάννη Καλαβριανό, Γλυκερία Καλαϊτζή, Κατερίνα Καραδήμα, Διονύση Καραθανάση, Γιώργο Κιουρτσίδη, Βασίλη Κουκαλάνι, Ανδρέα Κουτσουρέλη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Γιάννη Λεοντάρη, Φώτη Μακρή, Πέτρο Μαλιάρα, Γεωργία Μαυραγάνη, Στάθη Μαυρόπουλο, Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, Στέλλα Μιχαηλίδου, Γιάννη Μόσχο, Φούλη Μπουντούρογλου, Γιώργο Νανούρη, Νανά Νικολάου, Γιώργο Παλούμπη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Γιώργο Παπαγεωργίου, Θανάση Παπαγεωργίου, Χρήστο Παπαδημητρίου, Γρηγόρη Παπαδόπουλο, Δημοσθένη Παπαδόπουλο, Γιάννη Παρασκευόπουλο, Σοφία Πάσχου, Λένα Πετροπούλου, Χάρη Πεχλιβανίδη, Σίλβιου Πουρκαρέτε, Αλέξανδρο Ράπτη, Γιάννη Ρήγα, Δημήτρη Σακατζή, Θανάση Σαράντο, Εύη Σαρμή, Μιχάλη Σιώνα, Αλέκο Σπυριδάκη, Πολυξένη Σπυροπούλου, Έφη Σταμούλη, Τάκη Τζαμαργιά, Σταύρο Τσακίρη, Κώστα Τσιάνο, Ελεάνα Τσίχλη, Σταμάτη Φασουλή, Ταξιάρχη Χάνο, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Tάκη Χρυσικάκο κ.ά.