Φεστιβάλ Αιγών: «Στους δρόμους του Αλέξανδρου» στη Βεργίνα και στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας 20-21-22 Αυγούστου 2021 Κύριο

Φεστιβάλ Αιγών: «Στους δρόμους του Αλέξανδρου» στη Βεργίνα και στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας 20-21-22 Αυγούστου 2021

Φεστιβάλ Αιγών: «Στους δρόμους του Αλέξανδρου»


Βεργίνα και Αρχαίο Θέατρο Μίεζας


20-21-22 Αυγούστου 2021


Τοποθεσία : Αύλειος χώρος Μουσείου Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνα) και Αρχαίο θέατρο Μίεζας


Οι Αιγές, η βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων, ο τόπος όπου ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς και από όπου την Άνοιξη του 334 π.Χ. ξεκίνησε την μεγάλη εκστρατεία που άλλαξε τον κόσμο είναι όχι μόνον το λίκνο των Τημενιδών, της Δυναστείας που ένωσε τους Έλληνες και έδωσε στην παγκόσμια ιστορία έναν από τους πιο συναρπαστικούς ήρωές της, αλλά και το εκκολαπτήριο των ιδεών που γέννησαν την ελληνιστική Οικουμένη, την πιο ανοιχτή και γόνιμη συνύπαρξη πολιτισμών που γνώρισε ο κόσμος.
Καθώς πλησιάζει η ώρα των εγκαινίων του Νέου μεγάλου Μουσείου που θα ανακαλέσει με την λαμπρότητα που της ταιριάζει στην συλλογική μνήμη την πρώτη πόλη της Μακεδονίας,ξεκινούν οι πολυεπίπεδες δράσεις πολιτισμού που θα πλαισιώσουν το μέγα γεγονός.


Το διεθνές μουσικό Φεστιβάλ Αιγών «Στους δρόμους του Αλέξανδρου»,μια πρόδρομη δράση που με καλλιτεχνικό διευθυντή τον HaigYazdjian διοργανώνεται από την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, στόχο να γίνει θεσμός και για αυτό φιλοξενείται στους εμβληματικούς χώρους των Αιγών, δίπλα στους τάφους του πατέρα και του γιου του Μεγαλέξανδρου, και της Μίεζας, δίπλα στο γυμνάσιο όπου με την διδασκαλία του Αριστοτέλη αντρώθηκαν αυτοί που δημιούργησαν την ελληνιστική Οικουμένη της τέχνης και του πολιτισμού. Μάλιστα, υπογραμμίζοντας την σημασία που δίνει η ΕΦΑ Ημαθίας, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Πολιτισμού, στο Φεστιβάλ των Αιγών, οι συναυλίες του παρουσιάζονται στον εμβληματικό χώρο των Αιγών/μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στο πλαίσιο του καταξιωμένου εορτασμού της Πανσελήνου του Αυγούστου.
Για τρεις μέρες στις Αιγές και στην Μιέζα θα ακουστούν οι μουσικές και τα τραγούδια των λαών που συναποτέλεσαν και συγκληρονόμησαν την Οικουμένη του Αλέξανδρου και όλων εκείνων που ονειρεύτηκαν έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί σμίγουν και συνυπάρχουν, πίνοντας ‘από μια κοινή κούπα φιλίας’, έναν κόσμο που με όχημα την τέχνη και τους ήχους των αρχαίων οργάνων, θα ζωντανέψει καλώντας σε ένα γοητευτικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο!


Στόχος του Φεστιβάλ Αιγών είναι να παρουσιαστεί η μουσική ποικιλομορφία όλων αυτών των περιοχών, από την Μαύρη Θάλασσας ως τις πηγές του Νείλου, από τις όχθες της Μεσογείου ως τον Καύκασο, τον Τίγρη και τον Γάγγη,με πρωτεργάτη τον διεθνούς φήμης Αρμένιο μουσικοσυνθέτη HaigYazdjianκαι την ορχήστρα του, και καλεσμένους σημαντικούς σολίστ, διακεκριμένους μουσικούς από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό που έρχονται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.


Η ιστορία, η κουλτούρα η ετερογένεια, τα μυθικά επιτεύγματα και τα πάθη των λαών τριών ηπείρων σφυρηλάτησαν τη λαϊκή μουσική των χωρών που θα εκπροσωπηθούν στο Φεστιβάλ Αιγών, από άξιους δεξιοτέχνες που φέρουν αυτή την πολύτιμη παράδοση. Μια κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει προέλθει από αυτό το μεγάλο χωνευτήρι των πολιτισμών, των θρησκειών, των συνυπάρξεων και των συγκρούσεων.


Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ξετυλιχθεί το αόρατο νήμα των αμφίπλευρων επιρροών που σμίλεψαν υπομονετικά και εντέλει διαμόρφωσαν, τις τόσο διαφορετικές μα και τόσο συγγενικές, εθνικές μουσικές των λαών και αποτέλεσαν διαχρονικά την γέφυρα που τους συνδέει.


Το φεστιβάλ Αιγών ευελπιστούμε να αποτελέσει την αφετηρία για μοναδική εμπειρία, αφού θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά μερικούς από τους σημαντικότερους σολίστ που έχουν γαλουχηθεί με τον ήχο της Ανατολής, με την καλλιτεχνική υπογραφή του HaigYazdjian.


Πρόγραμμα


Παρασκευή 20 Αυγούστου / 9.00μ.μ.


Μουσειο Βασιλικών Τάφων, Βεργίνα
Περσία, Αίγυπτος
OmitTahmasebpour / σαντούρι
HaigYazdjian / ούτι - φωνή
Τραγούδι για την Αλεξάνδρεια


«Δύο θάλασσες δύο λιμάνια /Εκεί που αγάπησα τον λαό της Αλεξάνδρειας/Όσο κι αν μου λέγανε για την ομορφιά της ...για την απερίγραπτη ομορφιά της/ Αγαπώ την Αλεξάνδρεια»


Την Παρασκευή 20 Αυγούστου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έναν από τους σημαντικότερους σολίστ στο σαντούρι, τον OmitTahmasebpour, όπου θα παρουσιάσει ήχους και μουσικές από την Περσία.


Επίσης ο HaigYazdjian μαζί με την εξαμελή ορχήστρα του θα μας ταξιδέψει με το ούτι και την φωνή του στην Αίγυπτο Στην πρώτη αυτή εμφάνιση θα συμμετέχουν ο CiroMontanari με την ινδική τάμπλα& ο EfrenLopez με το αφγανικό ραμπάπ και θα μας μεταφέρουν σε περιοχές και πόλεις από τις οποίες πέρασε ο Μ. Αλέξανδρος.


Δύο λαμπροί αρχαίοι πολιτισμοί που συνυπήρξαν στους αιώνες, διανύοντας περιόδους ειρήνης, αλλά και συγκρούσεων θα συναντηθούν μέσω της παραδοσιακής τους μουσικής σε μία βραδιά που επιβεβαιώνει ότι η σχέση που αναπτύσσουν οι λαοί μέσω της τέχνης τους επιβιώνει αλώβητη στον χρόνο, σε αντίθεση με τις διαφορές τους που βυθίζονται στη λήθη.


Συμμετέχουν οι μουσικοί
Τάσος Πούλιος - κανονάκι
Γιώργος Κοντογιάννης - λύρα
Ταξιάρχης Γεωργούλης - ούτι
Νίκος Παραουλάκης - νέυ
Απόστολος Σιδέρης - κοντραμπάσο
Φοίβος Αποστολίδης - κρουστά

 


Σάββατο 21 Αυγούστου 2021


Μίεζα, Αρχαίο Θέατρο


Αφγανιστάν, Ινδία, Ιορδανία, Λίβανος
ElenoreFourniau / έγχορδα ανατολής - φωνή
EfrenLopez / αφγανικό ραμπάπ
CiroMontanari / ινδική τάμπλα


Το Σάββατο 21 Αυγούστου το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας. Εκεί οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν την ElenoreFourniau που μαζί με την εξαμελή ορχήστρα θα μας παρουσιάσουν τραγούδια από το Αφγανιστάν σε συνοδεία με το αφγανικό ραμπάπ του EfrenLopez και την ινδική τάμπλα του CiroMontanari.


Ο HaigYazdjian θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Ιορδανία και το Λίβανο, χώρες στις οποίες επίσης άφησε το αποτύπωμά του ο Μ. Αλέξανδρος.


Η αρχαία Βακτριανή η μυθική χώρα των σκληροτράχηλων πολεμιστών, η χώρα της Ρωξάνης που γέννησε τον γιο του Μεγαλέξανδρου θα εκπροσωπηθεί εδώ από μία αρχέγονη γοητευτική μουσική και θα συναντήσει το πλέον μελωδικό κρουστό όργανο στον κόσμο, την ινδική τάμπλα που καθηλώνει και ταξιδεύει τον ακροατή πίσω στον χρόνο και τον ήχο των πρόδρομων συγγενικών της οργάνων που ηχούσαν στην αχανή χώρα τότε που ο στρατηλάτης είδε την πεντάμορφη να χορεύει και την ερωτεύτηκε.


Συμμετέχουν οι μουσικοί
Τάσος Πούλιος - κανονάκι
Γιώργος Κοντογιάννης - λύρα
Ταξιάρχης Γεωργούλης - ούτι
Νίκος Παραουλάκης - νέυ
Απόστολος Σιδέρης - κοντραμπάσο
Φοίβος Αποστολίδης - κρουστά
Χορός Attan (ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ)


Το Αττάν είναι μια μορφή χορού που προέρχεται από την εθνοτική ομάδα των Παστούν. Προερχόμενος από το σημερινό ανατολικό Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στις σημερινές παστούν περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Το Αττάν ξεκίνησε ως λαϊκός χορός που διεξάγεται από τους Παστούν σε περιόδους πολέμου ή κατά τη διάρκεια γάμων ή άλλων εορτασμών (αρραβώνες, Ναβρόζ και άτυπες συγκεντρώσεις). Σήμερα θεωρείται ο εθνικός χορός του Αφγανιστάν, και είναι ένας ειδικός τύπος χορού που εκτελείται από έναν θίασο 50 έως 100 χορευτών οι οποίοι κουνάνε μαντήλια στον αέρα ενώ οι μουσικοί χτυπούν τύμπανα.

 


Κυριακή 22 Αυγούστου


Βεργίνα Μουσείο Βασιλικών Τάφων


Ιράκ, Συρία, Αρμενία, Κουρδική μουσική, Μουσικές του Εύξεινου Πόντου
ElenoreFourniau
Γιάννης Τσανασίδης
HaigYazdjian
Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, Κυριακή 22 Αυγούστου ο HaigYazdjianσυνοδευόμενος από την ορχήστρα τουμε αφετηρία το Ιράκ, την αρχαία Μεσοποταμία, θα μας ταξιδέψει στην Συρία και την Αρμενία.


Με τον ανερχόμενο καλλιτέχνη Γιάννη Τσανασίδη, και με την ποντιακή λύρα του θα οδηγηθούμε νοερά στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Μαζί τους η ElenoreFourniau με ήχους από το Κουρδιστάν, τον τόπο όπου τα Γαβγάμηλα και τα αρχαία Άρβηλα (Ερμπίλ) όπου ο Στρατηλάτης ανακηρύχθηκε Βασιλιάς της Άσίας, για να κλείσει δοξαστικά το τριήμερο αφιέρωμα στην νικηφόρο πορεία του Μεγαλέξανδρου στον Κόσμο με μουσικές που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επί αιώνες, μοιράζονται και τραγουδούν την μοίρα των πολύπαθων περήφανων λαών τους που νοσταλγούν τις πατρογονικές εστίες ή ονειρεύονται την πολυπόθητη ελευθερία.


Συμμετέχουν οι μουσικοί :


Τάσος Πούλιος - κανονάκι
Γιώργος Κοντογιάννης - λύρα
Ταξιάρχης Γεωργούλης - ούτι
Νίκος Παραουλάκης - νέυ
Απόστολος Σιδέρης - κοντραμπάσο
Φοίβος Αποστολίδης - κρουστά
Μπινγκιόλ (ΑΡΜΕΝΙΑ)

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας