Η ιδέα των εκδηλώσεων ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοπανού «Η Μιέζα», ο οποίος ήδη από την δεκαετία του ’80 είχε πραγματοποιήσει τη Γιορτή Ροδακίνου. Φέτος, ο Σύλλογος διεύρυνε την εορτή εντάσσοντας σ’ αυτήν ένα ακόμη χαρακτηριστικό τοπικό προϊόν, το κρασί. Στο πλαίσιο αυτό ο Πολιτιστικός ΣύλλογοςΚοπανού οραματίστηκε μια ολιστική παρουσίαση της τοπικής παράδοσης και οικονομίας μέσα από την «1ηΡοδακΟΙΝΟγνωσία στην Ημαθία».
Για το λόγο αυτό ανέπτυξε καθημερινά και πολιτιστικό πρόγραμμα στο οποίο παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες της «Μιέζας» και των λοιπών πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Παράλληλα, προσκλήθηκαν αντιπροσωπευτικοί καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής, όπως ο Σταύρος Σαββίδης από τη Γερμανία και ο Δημήτρης Καρασαββίδης, οι οποίοι έδωσαν συναυλίες στο χώρο του εμπορικού κέντρου Κοπανού.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν δυο ομιλίες, στις οποίες παρευρέθηκαν οικονομικοί παράγοντες της περιοχής και πλήθος κόσμου. Η πρώτη είχε ως θέμα τις «Δυνατότητες εξαγωγής κρασίου στη Ρωσία», με ομιλητή τον Οικονομολόγο και Δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Πορτοκάλη. Στη δεύτερη ομιλία η Διευθύντρια marketing&businessΑΐντα Νίκα ανέπτυξε τοθέμα «Εμπορική ταυτότητα (branding) σ’ ένα αγροτικό προϊόν στις αγορές του εξωτερικού και πως κτίζεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών γι’ αυτό το προϊόν». Οι ομιλίες έγιναν στο Πολιτιστικό κέντρο σχολής Αριστοτέλη.
Ο επισκέπτης του πολιτιστικού κέντρου, μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία της σχολής Αριστοτέλη και τον αρχαιολογικό χώρο, μέσα από το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσεται η ξενάγηση στην αρχαία Μίεζα και την Σχολή του Αριστοτέλους.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από τους Μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων. Ο πρώτος μακεδονικός τάφος είναι αυτός της Κρίσεως. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο Μακεδονικό τάφο, που ήρθε στο φως τυχαία το 1954. Αριστερά της κεντρικής εισόδου του τάφου, σε δύο πίνακες, εικονίζονται ο νεκρός που οδηγείται από τον Ερμή Ψυχοπομπό στους Κριτές του Κάτω Κόσμου, τον Αιακό και τον Ραδάμανθυ.
Ο δεύτερος μακεδονικός τάφος, των Ανθεμίων, ανακαλύφθηκε το 1971. Όλη η θολωτή οροφή του προθαλάμου του είναι ζωγραφισμένη με νερολούλουδα και ανθέμια σε λευκές και ιώδεις αποχρώσεις πάνω σ' ένα γαλάζιο βάθος.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο «Ιερό των Νυμφών», το οποίο ήταν ιερός χώρος της αρχαίας Μακεδονίας, όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο μεταξύ 343 π.Χ.- 340 π.Χ. καθ' υπόδειξη του πατέρα του Φιλίππου. Ο Αλέξανδρος παρέμεινε στη Σχολή μέχρι το 340 π.Χ., οπότε επέστρεψε στην Πέλλα για να ασκήσει καθήκοντα αντιβασιλέα, κατά την απουσία του πατέρα του. Η Μίεζα ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του Μακεδονικού βασιλείου, περίπου 30 χλμ.από τη Βεργίνα και πολύ κοντά στη Ναόυσα.
Σε μικρή απόσταση απ' τους μακεδονικούς τάφους της Μίεζας βρίσκεται ο χώρος της Σχολής Αριστοτέλη.
Συγκεκριμένα, εκεί όπου αρχικά λατρεύονταν οι Νύμφες, ιδρύθηκε η Σχολή του Αριστοτέλη. Σχετική αναφορά για το γεγονός έκανε οΠλούταρχος.
Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μίεζας εκτείνεται κυρίως μεταξύ Χαρίεσσας, Κοπανού και Λευκαδίων και περιλαμβάνει τα αρχιτεκτονικά λείψανα της αρχαίας πόλης και τις νεκροπόλεις της. Ο χώρος είχε γίνει γνωστός στην έρευνα από το Γάλλο Delacoulonce στα μέσα του 19ου αι., αλλά το 1965 ένα τμήμα του ανασκάφτηκε τα επόμενα χρόνια από το Φώτη Πέτσα, ο οποίος, συνδυάζοντας τις γραπτές πηγές, και τα ανασκαφικά δεδομένα, ταύτισε τη θέση με τη Σχολή του Αριστοτέλη.
Ξενάγηση πραγματοποιήθηκε και στο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας.Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας αποκαλύφθηκε το θέρος του 1992. Οι ανασκαφές ανέδειξαν ένα μεγάλο θέατρο, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για μια θεατρική κατασκευή με ανάμικτα στοιχεία ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου, αποτελούμενη από χωμάτινη ορχήστρα, κοίλο, διαμορφωμένο στην πλαγιά λόφου με βαθμίδες καθισμάτων από πωρόλιθο, και λίθινο κτίριο σκηνής.
Ξενάγηση έγινε και στις οινοποιητικές μονάδες και τα κτήματα της περιοχής. Μεταξύ αυτών ήταν το «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» και το εργοστάσιο οινοποιίας «Βαένι», τα οποία παράγουν κρασιά της μοναδικής στον κόσμο ποικιλίας «ξινόμαυρο». Εντυπωσιακή ήταν και η ξενάγηση στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (23.000 τ.μ.) συλλογής, διαλογής και συσκευασίας φρούτων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής Νάουσας. Εκεί, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανέπτυξε το παρόν και τις προοπτικές του Συνεταιρισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1956 και σήμερα παράγει περί τα 15.000.000 κιλά φρούτων (ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, αχλάδια και μήλα).
Η επιτυχία των εκδηλώσεων της «1ηςΡοδακΟΙΝΟγνωσίας στην Ημαθία» έδωσε τη δυνατότητα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοπανού «Η Μιέζα» να προγραμματίζει, από τώρα, τη διοργάνωση της 2ηςΡοδακΟΙΝΟγνωσίας.