Επενδύοντας στον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα
Όσο ο τουρισμός αναπτύσσεται και το ταξίδι συνδέεται ακόμη περισσότερο με την εξερεύνηση νέων προορισμών και εμπειριών, οι προοπτικές για την ανάδειξη περιοχών όπως η Ημαθία αυξάνονται και γίνονται πολύ μεγαλύτερες, καθώς είναι ένας τόπος με πολλαπλά πλεονεκτήματα και πλούσιο τουριστικό προϊόν, που μπορεί και διεκδικεί μια υψηλότερη θέση στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Και επειδή ο τουρισμός δεν έχει διοικητικά όρια, η Βέροια, η Νάουσα και γενικότερα όλη η Ημαθία βγαίνουν δυναμικά στη ”μάχη” της εξωστρέφειας τονίζοντας όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν, συνδυάζοντας την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη, όπως το πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών, την ξεχωριστή γαστρονομία βασισμένη στην παράδοση και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα, τις οινικές διαδρομές και το μοναδικό ξινόμαυρο, και τις γραφικές γειτονιές των δυο ιστορικών πόλεων, που είναι γεμάτες ζωή και εκδηλώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα εκδήλωση απευθυνόμενη στους φορείς και επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας για την παρουσίαση του προορισμού και των δράσεων για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής.
Όπως τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, με κύριο άξονα την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, το Υπουργείο Τουρισμού προχώρα στην ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος αξιοποιώντας κονδύλια και από το Ταμείο Ανάκαμψης και δίνεται βαρύτητα μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη ενός δικτύου, ενός συστήματος διασύνδεσης Αγροδιατροφής, γαστρονομίας και τουρισμού που θα λειτουργεί ως θεματικός DMO της χώρας για την γαστρονομία και τον τουρισμό.
«Πιο συγκεκριμένα, στο υποέργο Γαστρονομία και Τουρισμός, του Έργου Τουριστική Ανάπτυξη προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται οι δράσεις: Ίδρυση φορέα ανάδειξης ελληνικής γαστρονομίας και αγροτουρισμού και δημιουργία ψηφιακού γαστρονομικού χάρτη με στόχο την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού», τόνισε η κυρία Ράπτη.
Μιλώντας από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης επισήμανε ότι η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η ενίσχυση συνολικά των ελληνικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το 2019 μέχρι σήμερα αλλά και τις δράσεις που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ, με κεντρικό άξονα την εξωστρέφεια και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία. «Γαστρονομία σημαίνει πρώτη ύλη και προϊόντα, που όπως είπα, θέλουμε να αναδείξουμε, ώστε να είναι και αυτά μέρος του τουριστικού προϊόντος που προσελκύει επισκέπτες και θέλουμε να τα προστατεύσουμε ώστε να μην χάνουν την αξία τους», προσέθεσε ο κ.Σταμενίτης.
Σε μια επιπλέον πτυχή του πολύπλευρου και ελκυστικού τουριστικού προϊόντος της Ημαθίας αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου: στον ανθισμένο κάμπο της Ημαθίας που προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο και πλέον έχει ενταχθεί στο project ”ανθισμένες διαδρομές” που υλοποιεί ο ΕΟΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και περιλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακού χάρτη.
Την παρουσίαση της Νάουσας ως τουριστικού προορισμού έκανε ο δήμαρχος Νικόλαος Κουτσογιάννης και της Βέροιας ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης.
Από την Π.Ε. Ημαθίας ανακοινώθηκε:
Με επίκεντρο τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την πλούσια γαστρονομία της Ημαθίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας παρουσίασε, στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ως προορισμού που διαθέτει τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές προσκήνιο.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑκ. Νικόλαος Κελαϊδίτης, ενώ παρευρέθη ο Γενικός Διευθυντής της ΓΕΠΟΕΤ, κ. Σπύρος Καπιτσίνας.
Στο πλαίσιο του event προβολής της Ημαθίας, ο Δήμαρχος της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης ανέδειξε την τουριστική ταυτότητα του Δήμου του, ενώ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Βέροιας κ. Λάζαρος Ασλανίδης παρουσίασε τη Γαστροδιπλωματία του Δήμου με τίτλο “VeriaMenuGastronomy”. Την κεντρική παρουσίαση του προορισμού πραγματοποίησε η κα Μαρία Ανδρεάδου εκπρόσωπος του Γραφείου Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, αποκρυπτογραφήθηκαν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου σε πρώτο πλάνο και κυρίως ο φυσικός και αρχαιολογικός πλούτος του. Η εν λόγω δράση είχε ως στόχο να παρουσιάσει ένα μικρό κομμάτι του παζλ της μοναδικής αυτής γης της Μακεδονίας.
Η Παρουσίαση
Στην παρουσίαση του προορισμού Ημαθίας η περιήγηση μέσω των εικόνων και των περιγραφών, ακτινογράφησε το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών σημείο αναφοράς για την αρχαία ιστορία, και τη σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική της Ημαθίας, με τοΑνάκτορο του Φιλίππου Β' , το τοπόσημο της Μακεδονίας το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, αναστηλωμένο τον Ιανουάριο του 2024.
Επίσης τους θησαυρούς των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το κεντρικό Κτίριο, το θέατρο των Αιγών, την βασιλική συστάδα των Τημενίδων και τέλος τον βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου στα Παλατίτσια.
Ακόμη τις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης της Βέροιας, όπου λόγω του μεγάλου αριθμού τους, 48 σωζόμενες, δικαίως αποκαλείται ως η "Μικρή Ιερουσαλήμ". Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2024 δώδεκα από τις 48 βυζαντινές εκκλησίες είναι ανοιχτές ξανά στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Οινοποιητική Παράδοση
Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε η πλούσια αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της πόλης της Νάουσας, με το ξινόμαυρο ΠΟΠ κρασί Νάουσα και το Νέο οικοτουριστικό χάρτη "Νάουσα, η Γη του Ξινόμαυρου" που επικαιροποιήθηκε πρόσφατα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας στον οποίο αποτυπώνονται τα 25 οινοποιεία της ζώνης του ξινόμαυρου της Νάουσας.
Ωστόσο για την Ημαθία οι πρωτοβουλίες, δεν σταματούν εδώ, δεδομένου ότι στον προγραμματισμό δράσεων για το 2025 σχεδιάζεται η πρώτη διεθνής συνάντηση πόλεων, που φέρουν το όνομα Αλεξάνδρεια, με τίτλο : "Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης ".
Στην Ημαθία, άλλωστε, υπάρχει η μοναδική πόλη της Ελλάδας που φέρει το όνομα Αλεξάνδρεια.
Ταυτόχρονα ξεχωρίζει και η δράση "ImathiaQuality" η οποία εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο έχοντας μια πολύ μεγάλη δυναμική με περιθώρια εξέλιξης και παρουσίας και στο εξωτερικό.
Όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης :
«Στόχος μας, μέσα από την σημερινή δράση, να ξετυλίξουμε μπροστά σας, τους πλέον έμπειρους και ειδικούς εκπροσώπους των ΜΜΕ και του Τουρισμού, τον αρχαιολογικό και φυσικό μας, πλούτο καθώς και τις μοναδικές γεύσεις της ευλογημένης αυτής γωνιάς της Μακεδονίας. Του τόπου όπου μοναδικά συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης.
Μεταφέροντας λοιπόν εικονικά την Ημαθία εδώ, σε αυτή την αίθουσα, φέρουμε μαζί μας και τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου μας μέσα από γαστρονομικές εμπειρίες με κυρίαρχα τοπικά μας προϊόντα όπως το ξινόμαυρο κρασί ονομασίας-προέλευσης, τις κομπόστες, το ροδάκινο, το μοναδικό ρεβανί Βέροιας, το εκλεκτό μας βόειο κρέας, τις πιπεριές Αγίου Γεωργίου, τις ντομάτες Ριζωμάτων και όχι μόνο».
Πολιτισμός των Μακεδόνων
Όπως προσθέτει ο κ. Καλαϊτζίδης : «Όσοι επιλέξουν την Ημαθία ως προορισμό μιας ημερήσιας ή πολυήμερων διακοπών, θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν έντονα τον πολιτισμό των Μακεδόνων στις Αιγές, την βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Μίεζα, όπου στο Γυμνάσιο της δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο, την βυζαντινή Βέροια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου με τις δεκάδες εκκλησίες της και να ζήσουν ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από μοναδικές παραδοσιακές συνταγές.
Η Ημαθία, χρόνο με το χρόνο, μέρα με την ημέρα, διεκδικεί δίκαια μια υψηλή θέση στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας.Όποιος την εντάξει ως επόμενο προορισμό του, θα του δοθεί η ευκαιρία να βιώνει αξέχαστες εμπειρίες και την ζεστή Ημαθιώτικη φιλοξενία».
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κα Βίκυ Ζιάμπρα στο τηλ. 210 7295620