Πρώτος μήνας της Άνοιξης, ανθισμένος και ανθεστήριος! Αναμένοντας από ώρα σε ώρα να ανθίσουν οι πρώτες αμυγδαλιές και οι ροδακινιές παντού στην Ημαθία, φορέστε τον Μάρτη σας και μεταβείτε στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους να χαρείτε μαζί και με ανανεωμένη διάθεση το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έχει προγραμματίσει για τον μήνα αυτόν.
Ημερολόγιο εκδηλώσεων:
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
20:00 Εγκαίνια του υπογείου της Μνήμης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας εγκαινιάζει στο υπόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βεροίας έναν νέο χώρο που προορίζεται για εκδηλώσεις λόγου και μουσικής. Πρώτη εκδήλωσή στον νέο μας χώρο θα είναι η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λιόλιου: Ο αλλόκοτος κόσμος του Γιόνας Τρέσνι (εκδόσεις του Φοίνικα)
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η δρ Σοφία Γιοβάνογλου, εγκληματολόγος και ποιήτρια, και η δρ Αγγελική Κοτταρίδη, αρχαιολόγος, διευθύντρια της ΕΦΑ Ημαθίας.
Η βραδιά θα κλείσει ατμοσφαιρικά με την αισθαντική φωνή και ερμηνεία της Γεωργίας Συλλαίου, η οποία θα ερμηνεύσει τον κύκλο Cabaret Berlin, με τραγούδια των Kurt Weil, Bertold Brecht, κα.
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
20:00 Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Γιώργου Πολίτη, με την συμμετοχή της Aimme Birbaum και της Rosa Semple με τίτλο “Σε άλλη Γη”
Ο πρόσφυγας, ο ξεριζωμένος, ο Άλλος, μακριά από τον τόπο του, σε άλλη Γη, θέτει με τον πιο επείγοντα τρόπο το πρόβλημα της συν-είδησής μας, καλώντας μας διαρκώς σε μία άνευ όρων συνάντηση.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας φιλοξενεί στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας το πρόσφατο εικαστικό έργο του θεσσαλονικιού καλλιτέχνη, το εικαστικό βλέμμα του οποίου στρέφεται για να συναντήσει εκείνο των ξεριζωμένων και ανέστιων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της πιο ριζικής φιλοξενίας.
Παρασκευή 22 – Τρίτη 26 Μαρτίου. Πέργαμον.
Οι Μακεδόνες στην Οικουμένη
Ο διαρκώς διευρυνόμενος με νέα μέλη Σύλλογος των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείου της Ημαθίας συνεχίζει με επιτυχία τα εκπαιδευτικά του σεμινάρια με θέμα την παρουσία των Μακεδόνων στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελληνιστικής Οικουμένης. Η μετάβαση και η εκπαιδευτική δράση στην λαμπρή πόλη της Μικράς Ασίας αποτελεί τον δεύτερο σταθμό του προγράμματος μετά τους Δελφούς
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019. Υπόγειο Μνήμης Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. 19:00.
Παρουσίαση του 36ου τόμου των Χρονικών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2018) της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας Ε.Μ.Ι.Π.Η.) αφιερωμένο στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφορμή των εκατό χρόνων από την λήξη του.
Οι μαρτιάτικες εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, και όχι μόνον, «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου μέσα από τα εκθέματα του ΒΜΒ».
Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας υποδέχεται την Άνοιξη με ένα εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη μεγάλη θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού. Στο πρόγραμμα αυτό, που απευθύνεται σε μαθητές της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, θα μιλήσουμε για το νόημα της εορτής του Ευαγγελισμού, θα ανακαλύψουμε την παράστασή του στα εκθέματα του μουσείου, θα παρατηρήσουμε και θα συγκρίνουμε χρώματα, στάσεις και εκφράσεις στις μορφές της Παρθένου Μαρίας και του αρχάγγελου Γαβριήλ και θα ‘’ζωντανέψουμε’’ τα βημόθυρα της έκθεσης.
Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: κα. Μαρία Πολατίδου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331076100
Στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Πρεσβευτές / Πρέσβειρες Μουσείων και Μνημείων΄΄ συνεχίζεται η δράση ‘’Περιηγήσεις με Αρχαιολόγους’’ Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 την Παλιά Μητρόπολη Βέροιας με την αρχαιολόγο Μαρία Χειμωνοπούλου, ενώ στις 15 & 29 Μαρτίου θα περιηγηθούν με τον αρχαιολόγο Αλέκο Χατζηϊωαννίδη στους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων, στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας και στο Νυμφαίο της Σχολής του Αριστοτέλη.
Μέχρι μέσα Μαρτίου συνεχίζεται το εορταστικό αποκριάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μάσκες» του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας. Ομάδες προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας γνωρίζουν τα γλυπτά του μουσείου και εμπνέονται από αυτά για να φτιάξουν τις δικές τους μάσκες, να τις φορέσουν και να ...ζωντανέψουν τις μορφές του μουσείου.
Τα απογεύματα προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα για τις σχολικές ομάδες των εσπερινών σχολείων. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας υποδέχεται το τμήμα Προσχολικής Αγωγής με προτάσεις για περιηγήσεις προσανατολισμένες στις ευαίσθητες νηπιακές ηλικίες και το τμήμα Κομμωτικής για να εφαρμόσει τα κουρέματα και τα χτενίσματα των αρχαίων γλυπτών!
Στα προγράμματα outreach συμμετέχουν αυτό το μήνα το Ειδικό Σχολείο Βέροιας, το ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας και Τα Παιδιά της Άνοιξης με το πρόγραμμα «Μάσκες», το Ειδικό ΕΠΑΛ Βέροιας με το πρόγραμμα «Αρχαίο Γυμνάσιο Βέροιας», και η ομάδα ασυνόδευτων εφήβων από το camp Αλεξάνδρειας στο πρόγραμμα «Από την Οικουμένη στις Αιγές».