Χάρμα οφθαλμών «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» από τη Θεατρική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας Κύριο

Χάρμα οφθαλμών «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» από τη Θεατρική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

Η Θεατρική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας παρουσίασε το έργο του Δημητρίου Κορομηλά «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», την

Τετάρτη 3 Μαϊου 2017 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πλατέος.

Μόνο καλά λόγια, μόνο λόγια θαυμασμού έχω να γράψω για αυτήν την αξιοζήλευτη παράσταση...που τα είχε όλα...

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι η απόλυτη ιστορία αγάπης, με φόντο την ελληνική ύπαιθρο και ήρωες βοσκοπούλες και πιστικούς, τσέλιγκες και χωριατοπούλες, πλούσιους και φτωχούς, νέους και γέρους, που μπλέκονται όλοι μαζί σε ένα κουβάρι έρωτα, πάθους, παρεξηγήσεων, μυστικών και ανατροπών.
Μια ηθογραφική κωμωδία που στις σελίδες της περιείχε κρυμμένα μυστικά, ανεκπλήρωτους έρωτες, πολλές ίντριγκες, αστεία, ήθη και παραδόσεις, μέχρι σκοτωμούς... για την τιμή των όπλων...
Το έργο του Δημητρίου Κορομηλά, γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, με αποκορύφωμα το θρυλικό τραγούδι «Μια βοσκοπούλα αγάπησα, μια ζηλεμένη κόρη», μιλά για τη χαμένη μας αθωότητα, συγκινεί με την αυθεντικότητά του και παραμένει διαχρονικό.

Η Θεατρική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας μετέφερε θεατρικά με ευφυή, τρυφερή και τολμηρή προσέγγιση στο έργο όλο τον παλμό μιας εποχής που μόνο μέσω τηλεόρασης και παλαιών ελληνικών ταινιών γνωρίσαμε, ή διαβάζοντας φανταστήκαμε, μιας μικρής χαμένης κοινωνίας σε ένα βουνό με όλους αυτούς τους απίθανους χαρακτήρες να ζωντανεύουν εκπληκτικά και αριστοτεχνικά μπροστά στα μάτια μας...

Και ανοίγει η αυλαία...και μεταφερόμαστε μέσω των διαλόγων και της παραδοσιακής μουσικής νοερά σε βοσκοτόπια, σε λαγκάδια, σε βρυσούλες με το γάργαρο νερό, δέντρα πέρα ως πέρα, πολύχρωμα λουλούδια του αγρού, λουσμένα στο φως να γεμίζουν τη σκηνή και το μυαλό μας να χάνεται στην πανδαισία της ελληνικής φύσης και παράλληλα ακολούθησε ¨στρατιά¨ μαθητών και μαθητριών και δεν είναι υπερβολή, καθώς μετρήσαμε κοντά στους τριανταριά νοματαίους - ¨αστεράκια¨γεννημένους ηθοποιούς να οργώνουν το χωριό...συγγνώμη τη σκηνή εννοώ...

Γάμος, καημός, βάσανα, χαρές, χορός, κέφι, χιούμορ,όλα εκτυλίχθηκαν μπροστά μας για να γίνουμε και εμείς μέρος αυτής της απόλυτης ιστορίας αγάπης με ευτυχισμένο τέλος καθώς το δημοτικό τραγούδι είναι η ψυχή της κοινωνίας και οι στίχοι του αντικατοπτρίζουν την φωνή ενός λαού με αποκορύφωμα το θρυλικό «Μια βοσκοπούλα αγάπησα, μια ζηλεμένη κόρη», έτσι ήρθε και έδεσε το όμορφο ¨γλυκό¨...

Με τις χορογραφίες άστραψαν και έλαμψαν οι λεβέντες στις γυροβολιές τους, ενώ χάρη και καμάρι ακτινοβολούσαν σέρνοντας τους χορούς ο γυναικείος πληθυσμός της Θεατρικής Ομάδας.

Η ενδυματολογία, σωστά επιλεγμένη, στεκόταν ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, δίνοντας στην παράσταση τη διάσταση της διαχρονικότητας, που ήταν και ο στόχος των δημιουργών της.

Οι φορεσιές φαντασμαγορικές, θεαματικές τραβούσαν την προσοχή του κοινού σαν μαγνήτης! Με απλά λόγια ήταν ¨όλα τα λεφτά¨... Βοσκοπούλες και τσέλιγκες, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι ή φτωχοί, με τα χρυσά τους, τα «καλά» τους, νοσταλγικά φτιασιδωμένοι όλοι μπροστά μας σα παλιά φωτογραφία βγαλμένη από τοίχο σε οντά...

Άφησα τελευταίο, αλλά όχι έσχατο το έμψυχο δυναμικό το οποίο ήταν απολαυστικό σε μια ηθογραφική παράσταση χάρμα οφθαλμών γνήσια λαϊκή παράσταση, φτιαγμένη με μεράκι και αγάπη από όλους...που ανέδειξε ατόφιους και καθαρούς χαρακτήρες αλλά και την εποχή που γράφτηκε!

Δε μπορεί να μη συγχαρεί κανείς τους μαθητές και τις μαθήτριες που συνεργάστηκαν αλλά και τους καθηγητές τους κα Φλώρα Γώτη και κ. Πολύκαρπο Φωτιάδη, που ενσαρκώνουν την πρωταρχική και ουσιαστική έννοια της λέξης «δάσκαλος»- που τα οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Ένα μεγάλο Μπράβο για την αφιλοκερδή ουσιαστική συμβολή τους στον Νίκο Τριανταφυλλόπουλο και στη Σουλτάνα Τριανταφυλλοπούλου (παραδοσιακές φορεσιές) καθώς και στους μουσικούς, Φώτη Καραβιώτη (κλαρίνο), Βασίλη Μακρυγιάννη (ακορντεόν) και Αντώνη Παπαδόπουλο (κρουστά) που έδωσαν μια ιδιαίτερη νότα γλεντιού στην ατμόσφαιρα.

Μια παράσταση αξιόλογη, που δικαιώνει και τους στόχους και τους κόπους των συντελεστών της οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα....αφού μόνο ¨φτωχός δεν ήταν ο Γάμος¨!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Δελιόπουλος, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Ν. Πέλλας κ. Κούγκας, η Σχολική Σύμβουλος Νηπιαγωγών Ν. Ημαθίας κα Γώτη, ο Δντης Πλατέος-Κορυφής κ. Θεοδωρακόπουλος και οι Δντές του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου Αλεξάνδρειας κ. Μπογδαμπεϊδης και Κατσιανίδης.

Πήραν μέρος οι μαθητές:
Μήτρος: Δημήτρης Πλατσάς
Λιάκος: Λευτέρης Στεργιόπουλος
Βοσκοπούλα: Μαργαρίτα Φυλακτάκη
κυρα- Στάθαινα: Αλεξάνδρα Ράπτη
κυρα- Γιάνναινα: Έλλη Γκίτσα
Χρόνης: Σάκης Χολέβας
Γκέρλας: Μάρκος Ρηγόπουλος
Κώστας: Φωτεινή Κωνσταντινίδου
Πανάγος: Αντώνης Γιακούμπ
Γιώτης: Βαγγέλης Αυτζής / Νίκος Μπίζος
Γιάννος: Δημήτρης Μουδούρης
Μανώλης: Παναγιώτης Τζιλόπουλος
Τασούλα: Μαριαλένα Βουλτσινού
Δέσπω: Βάσια Γκρέμπα
Αγγέλω: Βασιλική Πλατιώτη
Ρήνη: Θεοπούλα Σαμλίδου
Λένη: Μαρία Καραλιοπούλου
Κατέρω: Σοφία Χούχα
Ο τρελός του χωριού: Στέφανος Θεοφρονίδης
Γυναίκες του χωριού: Σταυρούλα Ζουρνατζή, Μαρία Σεμερτζίδου
Ταβερνιάρης: Κωνσταντίνος Μουρατίδης
Παιδιά του χωριού: Κλειώ Μυλωνά, Γενοβέφα Σιαφάλου, Γεωργία Ξυλοκαγιάννη, Ειρήνη Γκαβαρδίνα
Υποβολέας: Χριστίνα Πρίφτη

Αξιομνημόνευτο ότι τον Έπαινο Α΄γυναικείου ρόλου απέσπασε η εκπληκτική στην απόδοση του ρόλου μαθήτρια Αλεξάνδρα Ράπτη του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας που ερμήνευσε αριστοτεχνικά την κυρα Στάθαινα στο έργο του Δημήτρη Κορομηλά «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»στην 5η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων Γυμνασίων & Λυκείων Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στη Βέροια.
Η τελετή βραβεύσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, ώρα 6.30μ.μ.
Στη Θεατρική Άνοιξη συμμετείχαν 16 σχολεία δευτεροβάθμια με 13 θεατρικές ομάδες 328 μαθητές και μαθήτριες και 47 υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των θεατρικών ομάδων.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Φλώρα Γώτη, Πολύκαρπος Φωτιάδης
Σκηνικά : Πασχάλης Γαβριηλίδης, με ομάδα 15 μαθητών:
Αγοραστός Αθανάσιος, Αμβροσιάδου Ανδρονίκη, Αρβανιτοπούλου Αναστασία, Βαρζώκα Σοφία, Γιαννόπουλος Στέφανος, Γκουντάντζη Ευτυχία, Θυμιοπούλου Αθηνά, Καραγιάννη Μαρίτσα, Λέκκα Χαρίκλεια-Μαρία, Λιάκος Δημήτριος, Παπαζήσης Νικόλαος, Πιστακίδης Βασίλειος, Πραβινού Δέσποινα, Σακαχιάν Ελένη, Στάκταρης Νικόλαος.
Φωτισμός, Ήχος : Γιάννης Παπαπαναγιώτου

Επιμέλεια άρθρου: Έφη Στεφ. Καραγιάννη

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας