Το οξυγόνο για την πλήρη καύση είναι λιγότερο από όσο χρειάζεται, έτσι παράγονται μικροσωματίδια. Τα νεότερα τζάκια διαθέτουν πολλούς αγωγούς εξαερισμού και επιπλέον σύστημα φιλτραρίσματος.Το στεγνό ξύλο είναι το καλύτερο για την τέλεια καύση. Το υγρό μειώνει τη θερμική απόδοση και παράγει επιβλαβή αέρια. Ξυλεία με υγρασία άνω των 25% δεν επιτρέπεται να πωληθεί στη Γερμανία. Ωστόσο αρκετοί παραβλέπουν τους κανόνες προστασίας της υγείας και προτιμούν ξύλο που αργεί να καεί."Τα μικροσωματίδια που προκαλούνται από την αιθαλομίχλη είναι επικίνδυνα" υπογραμμίζει η Μπάρμπαρα Χόφμαν από το Ινστιτούτου Λάιμπνιτς για την Περιβαλλοντική Έρευνα.Για να προστατεύσει την δημόσια υγεία, η ΕΕ έχει πάρει μέτρα. Από το 2005, τα μικροσωματίδια δεν μπορούν να ξεπεράσουν το ημερήσιο όριο των 50 μικρογραμμαρίων το κυβικό, όχι περισσότερες από 35 μέρες το χρόνο.Πολλές κοινότητες καθιέρωσαν περιβαλλοντικές ζώνες και απαγόρευσαν την κυκλοφορία ρυπογόνων αυτοκίνητων. Τελευταία όμως και οι περιβαλλοντικές ζώνες ελέγχθηκαν για την αποτελεσματικότητά τους.
Γιατί παρά τα φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα αρκετές πόλεις δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την αιθαλομίχλη.Πως να συντηρήσετε το τζάκι σαςΟ καθαρισμός του τζακιού και της καμινάδας ειναι ενα καθήκον που δεν πρέπει να αμελούν όσοι χρησιμοποιούν το τζάκι τους και την ξυλόσομπα τους για να ζεσταθούν.Εφόσον ο καθαρισμός γίνει σωστά επαναλαμβάνεται κάθε 6-7χρονια, ενώ το κόστος κυμαίνεται από 70 εως 90 ευρώΕπίσης για να περιορίσουμε την έκλυση των μικροσωματίδιων του καπνού κ της στάχτης μπορούμε να τοποθετήσουμε μια σίτα στην καμινάδα με ελάχιστο κόστος. Σε καμία περίπτωση δεν κάνει να καίμε ξύλα που ειναι συγκολλημένα με κόλλα. Επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η καύση αντικειμένων από φορμάικα, νοβοπάν και πρικέτες. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε ειναι τα ξύλα που προμηθευόμαστε να είναι ξερά και όχι βρεγμένα.Ολα τα ξερά καυσόξυλα είναι καλά, το καθένα με τις ιδιομορφίες του.
Αλλο παίρνει εύκολα, άλλο βγάζει πολύ φλόγα και άλλο έχει μεγάλη διάρκεια. Ενα καλό ξύλο που το προτιμά πολύ η μέση ελληνική οικογένεια είναι η οξιά. Το ξύλο αυτό παίρνει εύκολα, είναι καθαρό και έχει μέτρια διάρκεια καύσηςΡύπανση από την καύση ξύλου και μέσα στο σπίτιΟ κίνδυνος, πάντως, δεν αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και το εσωτερικό του σπιτιού μας, όπως επισημαίνει ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο,τι καίμε χρησιμοποιεί οξυγόνο και παράγει σωματιδιακή ρύπανση. Τα προϊόντα καύσης διοχετεύονται εντός του σπιτιού και προκαλούν και εσωτερική ρύπανση», επίσης αναφέρει «δεν είναι για όλους αναγκαίο το τζάκι, προκειμένου να ζεσταθούν», καθώς τις ημέρες των γιορτών πολλοί το άναψαν για τη θαλπωρή και την ατμόσφαιρα, υποτιμώντας τους κινδύνους από την αιθαλομίχλη που ενέσκυψε ξανά. «Ο καθένας, καλό είναι να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να μετατρέπει την θαλπωρή σε πρόβλημα για τον ίδιο και για τον συνάνθρωπό του», τονίζει.