Ασφυκτιά ο Αξιός Ποταμός - Μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών Κύριο

Ασφυκτιά ο Αξιός Ποταμός - Μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών

Μεγάλα προβλήματα δημιουργούν τα φερτά υλικά.

Οι τοπικές αρχές του δήμου Δέλτα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι σε ενδεχόμενη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων βορειότερα του ποταμού, τα νερά της βροχής θα συναντήσουν αρκετά εμπόδια στη ροή τους προς τη θάλασσα. Το αποτέλεσμα θα είναι να προκληθούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε Κύμινα και Χαλάστρα.

Ο Φάνης Αλμπάνης, αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζει  ότι «εδώ και πολλά χρόνια έχουν σχηματιστεί μεγάλες νησίδες εξαιτίας των φερτών υλών. Η κατάσταση πλέον είναι αρκετά σοβαρή, το ποτάμι βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών. Σε μια ενδεχομένη σφοδρή βροχόπτωση περιμένουμε να έχουμε σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, για αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Αξιός έχει κλείσει από τις προσχώσεις».

Επιπλέον, ο κ. Αλμπάνης υπογραμμίζει την έντονη ανησυχία του για τον εάν θα αντέξουν τα αναχώματα. «Δεν φοβόμαστε μόνο για τις νησίδες που έχουν σχηματιστεί αλλά και για την αντοχή των αναχωμάτων από τον τεράστιο όγκο του νερού. Αυτά θα πιεστούν αρκετά αφού το νερό δεν θα παροχετευτεί στη θάλασσα».

Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Καστελιάνος έζησε τις καταστροφικές πλημμύρες του 1978 και του 1988, όπως ανέφερε συμμετείχε στις προσπάθειες να μη σπάσουν τα αναχώματα και πλημμυρίσουν τα Κύμινα. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να προλάβουμε πριν γίνει το κακό και συμβούν τα χειρότερα. Σήμερα ο Αξιός ποταμός βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που μπορώ να φανταστώ», επισημαίνει.

Οι εκβολές του Αξιού ήταν παλιότερα 10 χλμ. βορειοανατολικότερα από τη σημερινή τους θέση, κοντά στις εκβολές του ποταμού Γαλλικού, στο δυτικό στόμιο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Έτσι οι εκβολές του μετατοπίστηκαν από το στόμιο του λιμανιού στο στόμιο του κόλπου της Θεσσαλονίκης, κοντά στις εκβολές του ποταμού Λουδία. Το τεχνητό έργο της εκτροπής του Αξιού ξεκίνησε το 1928 και ολοκληρώθηκε 1934 εξαιτίας του κίνδυνου να κλείσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από προσχώσεις.

«Ήταν σημαντικό επίτευγμα που άλλαξε η ροή του ποταμού, αυτό όμως το τεχνητό έργο δεν καθαρίστηκε ποτέ και το κράτος οφείλει να το συντηρήσει», σημειώνει ο κ. Καστελιάνος.

Ο Αχιλλέας Χαντές, δημοτικός σύμβουλος, ανέφερε ότι η επικινδυνότητα της κατάστασης με τις προσχώσεις απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της πολιτικής προστασίας του δήμου. «Αν συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν τα Κύμινα και η Χαλάστρα. Τα αναχώματα είναι σε κακό χάλι και για αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις. Φοβόμαστε ότι θα πλημμυρίσουν τα χωριά μας αν πέσουν τεράστιες ποσότητες νερού στα Σκόπια», λέει.

Νοτιότερα, κάτω από τα διόδια των Μαλγάρων προς την περιοχή του Δέλτα, «από τις προσχώσεις έχει σχηματιστεί ξηρά. Βρισκόμαστε μέσα στο ποτάμι μέσα σε μια τεράστια νησίδα εδώ έχει κλείσει η δίοδος για το νερό», επισημαίνει ο κ. Αλμπάνης.

«Το σημείο αυτό έγινε τα τελευταία χρόνια ξηρά, όμως όταν ήμουν μικρός περνούσε το ποτάμι, εδώ έμαθα μπάνιο. Πλέον, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει, σήμερα μπορούμε να χτίσουμε και σπίτια», συμπληρώνει ο κ. Καστελιάνος.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου Δέλτα καλούν τους αρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού να συνεργαστούν για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η ροή του νερού. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως υποστηρίζουν, «θα πνιγεί κόσμος».

Πηγή: greenagenda.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας