Τα βασικά θέματα των συναντήσεων, ήταν:
1) Οι προϋποθέσεις αντιστροφής της συνεχούς συρρίκνωσης εισοδημάτων, παραγωγής και απασχόλησης.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Κίνησης ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ τόνισαν, πως πέρα από τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις και την άνοδο του κόστους της παραγωγής, που πλήττει την αγροτική οικονομία και πρέπει να σταματήσει, απαιτείται οι παραγωγοί, με την στήριξη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας, να επιλέξουν την υγιή και αποτελεσματική τους οργάνωση, την επαγγελματική συνεργασία και την ποιοτική βελτίωση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους.
-Ειδικά, μετά την απαγόρευση από την Ρωσία, εισαγωγής πολλών αγροτικών προϊόντων, από τις χώρες της ΕΕ, ως αντίποινα στο εμπάρκο της ΕΕ προς την Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας, είναι επιτακτική ανάγκη, με την βοήθεια της κυβέρνησης και της ΕΕ, να επανασχεδιαστεί η παραγωγή και η εξαγωγή, αρκετών αγροτικών προϊόντων.
-Οι αγορές της ΕΕ, θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
-Πρέπει να ξεπεραστούν οι χρόνιες παθογένειες, στον αγροτικό τομέα και η έλλειψη συνεργατικού πνεύματος.
-Κεντρικός πυρήνας, πρέπει να είναι η υψηλή προστιθέμενη αξία της αγροτικής παραγωγής, διαφορετικά καμία κοινοτική επιδότηση, ή άλλη κρατική παροχή, δεν θα διασφαλίσει σταθερά και επαρκή εισοδήματα, στους παραγωγούς και στους άλλους εμπλεκομένους επαγγελματικούς κλάδους.
-Στην δύσκολη όμως στιγμή, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια, με τους διαθέσιμους Ευρωπαϊκούς πόρους τους, μπορούν να προσφέρουν μια μικρή βοήθεια.
-Ειδικά η Περιφέρεια, θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτέλους τον διαγωνισμό, για τα έτη 2017-2018 του προγράμματος ΤΕΒΑ(Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων), που χρηματοδοτείται από πόρους της ΕΕ και ξεπερνά τα 20 εκ ευρώ και κυρίως να συμπεριλάβει και τα ροδάκινα, όπως και προϊόντα μεταποίησης ροδακίνων.
2) Οι αναπτυξιακές υποδομές, βασική προϋπόθεση, για την ανάπτυξη της Νάουσας.
Οι βασικοί αναπτυξιακοί άξονες, της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας, όπως προσδιορίζονται και από την Διοίκηση του Δήμου, είναι:
-Ο πρωτογενής τομέας και οι μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων
-Ο τουρισμός, με τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον, οι σημαντικές τουριστικές υποδομές, η ξεχωριστή ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής.
-Η αξιοποίηση του σημαντικού υδάτινου και αιολικού δυναμικού της περιοχής, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε, για τα χρόνια αιτήματα των φορέων της Ημαθίας, για την κατασκευή των αναγκαίων αναπτυξιακών υποδομών, όπως οι οδικοί άξονες, που μαζί με την οδική ασφάλεια που θα προσφέρουν, θα υποστηρίξουν αποφασιστικά, όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της Νάουσας και της Ημαθίας, γενικότερα.
-Πιο συγκεκριμένα, επισημάνθηκε, ότι μετά από δέκα χρόνια, δεν έχει ολοκληρωθεί το οδικό τμήμα Πατρίδα-Νάουσα, του οδικού άξονα «Εγνατία-Νάουσα-Σκύδραα».
-Παραδόθηκαν σε χρήση, μόνο τα 7 περίπου χιλιόμετρα, λόγω κακής διαχείρισης του έργου, από την Περιφέρεια, αλλά και με ευθύνες της δικαιοσύνης, όπως και των υπερβολικών απαιτήσεων των ιδιοκτητών της γης, που έπρεπε να απαλλοτριωθεί.
-Δυστυχώς, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης της Περιφερειακής της Βέροιας, που θα συνδέει την Εγνατία, στο ύψος της Μέσης, με τον οδικό άξονα «Βέροια-Νάουσα- Σκύδρα», συνολικού μήκους περίπου 32 χιλιομέτρων.
-Με τους ρυθμούς, που κινείται η Περιφέρεια, η μελέτη δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, πριν το 2020 και φυσικά δεν θα έχει την δυνατότητα, ούτε μετά το 2022, δηλαδή στο επόμενο ΕΣΠΑ, να βρει χρηματοδότηση.
-Ακόμη χειρότερη διαχείριση, επιφύλαξε η Περιφέρεια για το τμήμα Νάουσα- Σκύδρα, η μελέτη του οποίου είναι έτοιμη από το 2010, άλλα ούτε εντάχθηκε και ούτε προβλέπεται, στο ορατό μέλλον, να βρει χρηματοδότηση.
3) Η ανάγκη για διεκδίκηση, περισσότερων πόρων από την Περιφέρεια
Είναι θετικό, που έστω και με καθυστέρηση, εντάχθηκε πρόσφατα, στο ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού του Κοπανού και των γειτονικών οικισμών, όπως και ένα πρόγραμμα, βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 3,5 εκ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι της Κίνησης, σημείωσαν, ότι επειδή τα προγράμματα αυτά, θα χρηματοδοτηθούν από πόρους υπουργείων, που εκχωρήθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εάν δεν υπάρξει γρήγορη προετοιμασία και καλός συντονισμός, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των πόρων.
Η Ημαθία, είχε μικρή συμμετοχή στο τέταρτο ΕΣΠΑ, γι αυτό δικαιούται περισσότερους πόρους, από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Πρέπει να τους διεκδικήσει, όπως και πρέπει να απαιτήσει την γρήγορη δημοπράτηση των ενταγμένων, έργων και προγραμματων,γιατί, όπως στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κοινοτικοί πόροι και τα έργα να μην ολοκληρωθούν.