Στα 2,5 δισ. για τέσσερα χρόνια ανέρχεται η συνέχεια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Οι τρεις υπουργοί υπέγραψαν την σχετική ΚΥΑ, με τον υΠΕΣ να τονίζει ότι θα συμπεριληφθούν όλοι οι δήμοι και όλα τα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που δεν έχουν μεταφερθεί στα ΠΕΠ. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη απορροφητικότητα, υπάρχει δυνατότητα και για επέκταση του σε κονδύλια. Να σημειωθεί ότι το 1,5 δισ. προερχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕΠ) και το υπόλοιπο 1 δισ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών από το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.
Τα έργα που προβλέπονται αφορούν εφτά θεματικούς τομείς μεταξύ των οποίων:
-Η προστασία της υγείας των πολιτών με επίκεντρο τις δράσεις για την απόκτηση εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς και η πολιτική προστασία με έμφαση σε αντιπλημμυρικά έργα.
-Η ποιότητα ζωής με έργα για ύδρευση και αποχέτευση αλλά και τα αδέσποτα ζώα.
-Η βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον και η διαχείριση αποβλήτων.
-Η ψηφιακή σύγκλιση με στόχο τους έξυπνους δήμους.
-Η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
-Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας για ευπαθείς ομάδες και
-Οι δράσεις τεχνικής βοήθειας.
Yπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Μαρτίου 2020 (άρθρο τεσσαρακοστό τέταρτο), το υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει αναπτυξιακό πρόγραμμα με σκοπό την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς της βασικής υποδομής, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, αποσκοπεί στην άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Για τους σκοπούς αυτούς, οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι Σύνδεσμοι Δήμων και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ έχουν τη δυνατότητα να συνομολογούν δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με την ΚΥΑ καθορίζονται οι άξονες προτεραιότητας και τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων φορέων, η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων ένταξης και αξιολόγησής τους καθώς και άλλα καίρια ζητήματα.
Τέλος, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, σε όλες τις διαδικασίες θα συμμετέχουν η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, ενώ το πρόγραμμα ονομάζεται «Αντώνης Τρίτσης», την επαύριο του θανάτου του πρώην δημάρχου Αθηναίων (σ.σ. έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου 1992), ενός μεγάλου οραματιστή της Αυτοδιοίκησης που συμβολίζει την ενότητα.
www.aftodioikisi.gr