Στις 25 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η4η αναθεώρηση του Συντάγματος, παρά τις θεσμικές «τρικλοποδιές» που έβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση. Εννέα σημαντικά άρθρα τροποποιούνται, μεταβάλλοντας το συνταγματικό χάρτη της χώρας, προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της σύγχρονης δημοκρατίας.
Οι αλλαγές που επέφερε η ψήφιση των υπό αναθεώρηση διατάξεων συνοψίζονται:
- Στη συνταγματική κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
- Στην ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέσω της διευκόλυνσης σύστασης εξεταστικών επιτροπών
- Στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας
- Στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική δίωξη μελών της Κυβέρνησης
- Στην εξίσωση των στρατιωτικών με τους λοιπούς δικαστές
- Στη διευκόλυνση ανάδειξης των Ανεξάρτητων Αρχών
- Στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής
- Στη δυνατότητα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας
- Στη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου για Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό
Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες εκ των προαναφερόμενων διατάξεων καταψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ψήφισαν θετικά τις προτάσεις που είχε εισάγει η πολιτική τους παράταξη. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης τους στη Βουλή, υπονόμευσαν τη διαδικασία είτε με πολιτικά τερτίπια, όπως πχ την ένσταση αντισυνταγματικότητας, είτε δημιουργώντας εσκεμμένα κλίμα πόλωσης.
Με την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας, ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:
«Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια ιστορική στιγμή για τη θεσμική πραγματικότητα μιας χώρας. Το Σύνταγμα ανήκει στους πολίτες, απευθύνεται σε αυτούς και αποτυπώνει το πώς μια κοινωνία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της. Είναι μεγάλη η πολιτική ευθύνη όλων όσων το επεξεργάζονται.
Είχα δηλώσει ότι η αναθεώρηση δεν εξάντλησε τη δυναμική της. Κάνοντας όμως έναν απολογισμό, αποτιμώ θετικές τις αλλαγές. Έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που με βαραίνει ως βουλευτή, υπερψήφισα τις διατάξεις που θεμελιώνουν δίχτυ προστασίας για τον αδύναμο. Στήριξα τις διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα στον απλό πολίτη να αποφασίσει για τη ζωή και το μέλλον του, μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Χωρίς φόβο, τάχθηκα υπέρ του περιορισμού των προνομιών της βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας. Η χώρα μας έχει πλέον ένα πιο σύγχρονο και πιο πλήρες Σύνταγμα, και είναι τιμή μου που συνέβαλα στη διαμόρφωση του.»