Η απόκρυψη αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος από τα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά με
αναρτήσεις για πολύ μικρότερης σημασίας κινήσεις των υποψήφιων, μας βάζει σε υποψίες, αφού παρακολουθώντας την ο κόσμος θα έβγαζε αρνητικά συμπεράσματα για τους δυο φερόμενους ως επικρατέστερους για τη θέση του δήμαρχου, Δημητριάδη και Γκυρίνη.
Στο τηλεοπτικό πλατό οι τέσσερις καλεσμένοι χωριστήκαν ανά δυάδες και πήραν τις θέσεις τους εκατέρωθεν της παρουσιάστριας, στα δεξιά της οι δυο «δεξιοί» υποψήφιοι και στα αριστερά της οι δυο «αριστεροί».
Θα μπορούσε λοιπόν εύκολα κάποιος που ακόμα και αν δεν γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις της προεκλογικής εκστρατείας στον δήμου μας εύκολα και με την βοήθεια της τηλεοπτικής… γεωγραφίας να καταλάβει ποιος είναι τι.Υπάρχουν άραγε ακόμη δεξιοί και αριστεροί δήμαρχοι, θα αναρωτηθούν πολλοί. Και πόση σημασία έχει αυτό στην εποχή μας; Ήμουν και εξακολουθώ να είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν πως οι αυτοδιοικητικες εκλογές έχουν πολιτική χροιά.
Οι ιδεολογικές αντιλήψεις των ατόμων που διεκδικούν την ψήφο μας έχουν ιδιαίτερη σημασία που δεν πρέπει να παραβλέπεται, μπορεί όμως να αξιολογηθεί λιγότερο σε σχέση με αλλά χαρακτηριστικά τους, όπως η ακεραιότητα του χαρακτήρα π.χ.Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του μνημονίου η χώρα μας εισήλθε σε ένα νέο δίπολο πολιτικής αντιπαράθεσης, που φαίνεται να ξεπερνά τα γνωστά παραδοσιακά πλαίσια του όρου Αριστερά-Δεξιά.
Ο πολιτικός εξτρεμισμός στον όποιο επιδόθηκαν τα κόμματα της αριστεράς(αλλά και της δεξιάς) και η συνεπακόλουθη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας που προκάλεσαν με την στάση τους πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Σαμαρά, είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική κόντρα να είναι σφοδρή, με πρώτο θύμα την πολιτική.
Η ύστερη στροφή του Σαμαρά αλλά και της παρέας Βενιζέλου από αντιμνημονιακούς σε ακραιφνείς μνημονιακούς επιδείνωσε αυτήν την κατάσταση, αφού άφησε απέναντι μόνο τα κόμματα της άκρας αριστεράς, Σύριζα ΚΚΕ και διάφορες…ανταρσίες.
Μια μεγάλη ομάδα δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών είδε να στριμώχνεται άσχημα και να ασφυκτιά σε αυτό το επώδυνο δίπολο μνημόνιο-αντιμνημονιο, τη νέα δηλαδή εκδοχή του Αριστερά-Δεξιά.
Για ένα άλλο επίσης σημαντικό μέρος αυτού του κομματιού της κοινωνίας η συμπεριφορά του Σύριζα (κυρίου εκφραστή αυτής της αντιμνημονιακης υστερίας) ήταν τέτοια που μας έφερε απέναντι, σε βαθμό που να θεωρούμε την πολιτική μάχη εναντία στην επικράτηση του ακραίου αυτού συνασπισμού, πρώτη μας προτεραιότηταΈχουμε όμως το περιθώριο να δηλώσουμε την αντίθεση μας αυτή στις προσέχεις εκλογές;
Kατά τη γνώμη μου η πολιτική διαδρομή αλλά και τα τελευταία τερτίπια των δυο δεξιών δημαρχών δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι θα κάνουμε στις εκλογές.
Οι καθήμενοι στα δεξιά της παρουσιάστριας, αγχωμένοι απολογητές του παλιού διεφθαρμένου παρελθόντος που έφτασε την χωρά και τον τόπο μας στην καταστροφή, φαντάζουν όψεις του ίδιου νομίσματος.
Απευθείας αναθέσεις σε δημοτικούς εργολάβους, αδιαφάνεια στις προσλήψεις, εκλεκτικές συγγένειες με τοπικούς βουλευτές αλλά κυρίως η φοβική και συχνά αντιδημοκρατική άσκηση εξουσίας, είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά των διοικήσεων που βασάνισαν τον τόπο μας εδώ και πολλά χρόνια.
Από τη μια πλευρά ο κ. Δημητριάδης δώδεκα χρόνια δήμαρχος και δίπλα του ακριβώς ο κ.Γκυρίνης έξι χρόνια αντιδήμαρχος με Χαλκίδιδες, Ναλμπμάντιδες και Τασιόπουλους, να έχουν συσσωρεύσει εκατομμύρια χρεών στις πλάτες των δημοτών.
Από την άλλη στα δυο ψηφοδέλτια της αριστεράς δεν μπορεί να κάνεις να βρει ψεγάδια κακοδιαχείρισης. Το ηθικό πλεονέκτημα τους είναι τεράστιο έναντι των φθαρμένων παρατάξεων των κυρίων Δημητριαδη και Γκυρίνη.
Αφήνουμε λοιπόν για την διπλανή κάλπη των περιφερικών εκλογών την Κυριακή 18 Μάιου αλλά και των ευρωεκλογών την επόμενη Κυριακή, την πολιτική μας ταυτότητα και τις διαφορές μας με την αριστερά ή τη δεξιά και βάζουμε πρωταρχικό μας στόχο την αλλαγή στο δήμο.
Να πετάξουμε όλα αυτά που μας έφεραν ως εδώ στους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων της πολιτικής…
Νίκος Λιολιόπουλος.
Μέλος της κεντρικής επιτροπής της Δράσης, τέως δημοτικός σύμβουλος δήμου Μελίκης