Τον επόμενο μήνα θα προστεθούν στους χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι αγρότες (καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η βεβαίωση οφειλών προς τον πρώην ΟΓΑ για τα έτη 2015
και 2016) και τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις με σύνολο οφειλών μικρότερο των 20.000 ευρώ.
Η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων μέχρι 85% και των προστίμων μέχρι 95%, ταυτόχρονα με αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις και αφορά χρέη έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες με χρέη έως και 20.000 ευρώ εκτός και αν το σύνολο των οφειλών τους προς το δημόσιο αντιστοιχεί στο 85% των συνολικών χρεών οπότε το ποσό που μπορεί να ρυθμιστεί ανεβαίνει στις 50.000 ευρώ. Για χρέη έως 3000 ευρώ θα δίδονται έως και 36 δόσεις ενώ οι δόσεις θα αυξάνονται σε 120 για όσους έχουν χρέος έως 20.000 ή έως 50.000 ευρώ.
Βέβαια για να ενταχτεί κάποιος αγρότης στην ρύθμιση απαιτείται να έχει κάνει έναρξη εργασιών στην Εφορία. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι προς ώρας δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν οι αγρότες που θέλουν να ρυθμίσουν παλιά χρέη που έχουν προς τον ΟΓΑ, απαιτείται να έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ, το 2017 και το 2018.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το δικαίωμα υποβολής αίτησης θα δίδεται άπαξ ανά οφειλέτη. Δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι έχουν αναστείλει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Σημειωτέον ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, από ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΕΤΑΑ. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές προς εφορία (ΑΑΔΕ) και ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ), με διαγραφή προστίμων-προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη πάνω από 10.000 νομικά και φυσικά πρόσωπα άλλων κατηγοριών έχει επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για επιχειρήσεις με σύνολο οφειλών άνω των 20.000 ευρώ (Αύγουστος 2017) πάνω από 5.000 νομικά πρόσωπα έχει επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και 764 έχουν υποβάλλει οριστικά αίτηση. Σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε και έχουν ήδη προκύψει οι πρώτες συμφωνίες αναδιάρθρωσης και διαγραφής οφειλών. Τον Φεβρουάριο η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε για πολλές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και μέχρι σήμερα έχουν κριθεί ως επιλέξιμες 4.863 περιπτώσεις, εκ των οποίων περίπου στο 10% (480) έχει γίνει οριστική υποβολή αίτησης.
Έτσι, ένα περίπου έτος μετά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου (με την ψήφιση του νόμου 4469/2017) το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα έχει στη διάθεσή του το καινοτόμο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι συνεχίζεται η διαρκής βελτίωση των προσφερόμενων από την πλατφόρμα υπηρεσιών, μέσω των τεχνικών αναβαθμίσεων που πραγματοποιούνται κάθε μήνα και επιτρέπουν όλο και καλύτερη διαλειτουργικότητα με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, του ΚΕΑΟ και των τραπεζών.
Εν τω μεταξύ, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών ανήγγειλε από τη Ν. Αγχίαλο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου δράσης με τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν για τα 100 χρόνια του συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα».
Ειδικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι «οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από την πρώην Αγροτική Τράπεζα αφορούν φυσικά πρόσωπα και όχι συνεταιρισμούς. Από τότε που πουλήθηκε η Αγροτική Τράπεζα, δυστυχώς έρμαια των εισπρακτικών εταιρειών και την πρώην ΑΤΕ έμειναν πολλοί συνεταιρισμοί και χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Πάρα πολλοί παραπονούνται και παραπονέθηκαν για πανωτόκια στα δάνειά τους. Δίνουμε για 23.000 οφειλέτες αγρότες τη λύση με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και από την 1η Μαΐου θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Χρέους μέχρι και στα τέλη του έτους. Η λύση είναι σε συνεργασία με την πρώην ΑΤΕ και την Τράπεζα της Ελλάδας και προβλέπει την διαγραφή τόκων, αλλά και τη διαγραφή κεφαλαίων κατά περίπτωση. Έτσι λύνουμε το θέμα της υπερχρέωσης των δανείων των φυσικών προσώπων». Σημειώνεται ότι στη Μαγνησία εκατοντάδες είναι οι αγρότες που τους πνίγουν τα κόκκινα δάνεια.