Εκατό Ινδοί και άλλοι τόσοι Βιετναμέζοι αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, προκειμένου να εργαστούν κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στον τρύγο, τόσο στην Αττική, όσο και σε Πελοπόννησο και Μακεδονία, εγκαινιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία της Ελλάδας με τις δύο χώρες στην απασχόληση εργατών γης.
Μετά τον Οκτώβριο αναμένονται οι πρώτες εγκρίσεις βίζας για εργάτες γης και από την Ταϊλάνδη, όπως δηλώνει στο powergame.gr ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βιετνάμ, στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης τροφίμων, και είχε επαφές για το θέμα των εργατών γης τόσο με την ελληνική πρεσβεία, όσο και με στελέχη της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ο Χρ. Γιαννακάκης επισημαίνει ότι σ’ αυτές τις τρεις χώρες (Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη) εναποτίθενται οι ελπίδες για την κάλυψη ενός μέρους του εργατικού δυναμικού που χρειάζεται ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, καθώς κυρίως οι Αλβανοί και γενικότερα οι εργάτες γης από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που μέχρι τα τελευταία χώρα αποτελούσαν το βασικό εργατικό δυναμικό στα χωράφια, είτε έχουν μεταναστεύσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε έχουν μεταφερθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές, λόγω των υψηλότερων αμοιβών.
Όσον αφορά την πολυδιαφημισμένη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την απασχόληση 5.000 Αιγύπτιων εργατών στην ελληνική οικονομία, ο Χρ. Γιαννακάκης εξηγεί ότι παρά τις τροποποιήσεις που επεξεργάστηκε και πρότεινε η ελληνική πλευρά, η αιγυπτιακή δεν έχει κάνει τα βήματα που της αναλογούν, με αποτέλεσμα η συμφωνία να αποτελεί στην ουσία κενό γράμμα. Βασικός, αλλά όχι μοναδικός ανασχετικός παράγοντας, είναι η διάταξη που προβλέπει ότι την επιλογή των εργατών γης θα την κάνει το αιγυπτιακό κράτος, διαδικασία «βαριά» γραφειοκρατική, χρονοβόρα και δεσμευτική για τον ενδιαφερόμενο εργοδότη, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνος τους εργαζομένους που θεωρεί καταλληλότερους.
Γενικότερα, πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ επισημαίνει ότι χρειάζεται να αυξηθεί η στελέχωση στις ελληνικές προξενικές Αρχές, προκειμένου να αυξηθεί και ο αριθμός αιτήσεων εργαζομένων που διεκπεραιώνουν, καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ αυξάνεται σημαντικά ο όγκος των αιτήσεων που υποβάλλονται.
Μεγάλη δεξαμενή εργατικού δυναμικού η Ινδία
Εν τω μεταξύ, το θέμα της μετάκλησης εργατικού δυναμικού από την Ινδία πρόκειται να τεθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού μιας εκ των δύο πολυπληθέστερων κρατών του πλανήτη, του Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα, μεθαύριο, Παρασκευή, και της συνάντησης που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και της συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες με επιχειρηματίες των δύο χωρών.
Το ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο, όπως δηλώνει στο powergame.gr ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Μελάς, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενδεικτικά, πέραν της συνεργασίας με την ΕΘΕΑΣ για τη μετάκληση εργατών γης, το Επιμελητήριο έχει έλθει σε επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Δεξιοτήτων (National Skill Development Corporation) της Ινδίας για την (επανα)κατάρτιση εργαζομένων σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες στην ελληνική οικονομία, ώστε ακολούθως να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο οργανισμός αποτελεί σύμπραξη του υπουργείου Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Επιχειρηματικότητας της Ινδίας με ιδιωτικές εταιρείες και έχει εγγεγραμμένους στις ψηφιακές πλατφόρμες του πάνω από 1 εκατομμύριο Ινδούς ειδικευμένους εργαζομένους.
Για τη διευκόλυνση της μετάκλησης εργατών από την Ινδία ο κ. Δημ. Μελάς κρίνει αναγκαία τη δρομολόγηση ρύθμισης ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να μετακληθεί από διαφορετικούς εργοδότες, τόσο του ιδίου κλάδου της οικονομίας όσο και κυρίως- διαφορετικών. Για παράδειγμα, να μπορεί να απασχολείται για 4,5 μήνες τον χρόνο στον τουρισμό και άλλους τόσους στη γεωργία.