Έφτασαν οι πρώτοι εργάτες γης από Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν – Περιμένουν τους 5.000 από Αίγυπτο

Έφτασαν οι πρώτοι εργάτες γης από Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν – Περιμένουν τους 5.000 από Αίγυπτο

Με το κιάλι περιμένουν οι Έλληνες αγρότες τους εργάτες γης από Ινδία, Αίγυπτο, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη που αναμένεται να καλύψουν εν μέρει το κενό στο εργατικό δυναμικό, ενώ την ίδια ώρα κινδυνεύουν να μείνουν με…τους καρπούς στα δέντρα, όντας αποδεκατισμένοι σε περίοδο συγκομιδής.

 

Οι αγρότες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε αναζήτησή εργατικού δυναμικού σε ασιατικές χώρες, καθώς οι εργάτες που απασχολούνταν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από την Αλβανία, έφυγαν σε Ευρωπαϊκές χώρες όπου το ημερομίσθιο είναι το διπλάσιο. Αυτοί δε που παρέμειναν, ζητούν μεγαλύτερο μεροκάματο, κάτι στο οποίο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι αγρότες. “Πέφτουμε θύματα εκβιασμού επειδή είναι λίγοι αυτοί που έχουν απομείνει, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα” αναφέρει στο Τhesstoday.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του αγροτικού συλλόγου Ημαθίας Γιώργος Γαλανομάτης, υπογραμμίζοντας πως “δεν ορίζουμε εμείς το μεροκάματο, αλλά η νομοθεσία”.

 

 

5.000 Αιγύπτιοι εργάτες γης ετοιμάζονται για check-in στην Ελλάδα

 

Ο αντιπρόεδρος στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χρήστος Γιαννακάκης, που βρέθηκε στο Κάιρο στις αρχές Μαΐου ως μέλος της Μεικτής Επιτροπής που προβλέπεται από την Ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για τη μετάκληση Αιγύπτιων εργατών στην Ελλάδα, δηλώνει στο Τhesstoday.gr ότι η διαδικασία έχει δρομολογηθεί. “Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να έρθουν στην Ελλάδα, η συμφωνία είναι για 5.000 εργάτες γης και συμφωνήσαμε να προταθεί και σε περισσότερους”, εξηγεί ενώ εκτιμά πως η καλύτερη αμοιβή που προσφέρει η χώρα σε σχέση με την Αίγυπτο, θα προσελκύσει αρκετά εργατικά χέρια. “Το επόμενο διάστημα θα φανεί το αποτέλεσμα, τα μεροκάματα στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι στην Αίγυπτο”, αναφέρει.

 

 

Πηγές εύρεσης εργατικού δυναμικού του μέλλοντος οι τρίτες χώρες

 

Έντονο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, όπου έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές, ενώ ήδη έχει καταφτάσει στη χώρα μικρός αριθμός εργατών από Ινδία και Μπανγκλαντές, τονίζει ο κ. Γιαννακάκης. Ο ίδιος, υποστηρίζει πως οι εργάτες από τρίτες χώρες θα ανακουφίσουν την έλλειψη που πλήττει τον αγροτικό κλάδο, και πως εφόσον ευδοκιμήσει αυτό το νέο σύστημα “οι χώρες αυτές, στο μέλλον θα αποτελούν τις πηγές εύρεσης εργατικού δυναμικού”.

 

Από την άλλη πλευρά οι αγρότες εκφράζουν ανησυχία για το πόσοι -και πότε- θα καταφτάσουν από το εξωτερικό, καθώς ο Μάιος είναι μήνας συγκομιδής για πολλά φρούτα εποχής όπως τα ροδάκινα και τους έχει βρει εκτεθειμένους. Παράλληλα, τονίζουν πως “όλα τα χέρια εργασίας είναι καλοδεχούμενα” αλλά οι ξένοι εργάτες είναι ανειδίκευτοι στις ελληνικές καλλιέργειες, και θα χρειαστεί μια περίοδος μέχρι να προσαρμοστούν, το οποίο απαιτεί χρόνο.

 

 

Έφτασαν οι πρώτοι εργάτες από Ινδία και Πακιστάν την περασμένη βδομάδα

 

Την περασμένη βδομάδα κατέφτασαν οι πρώτοι Ινδοί και Πακιστανοί εργάτες γης σε όλη την Ελλάδα, δηλώνει στο Thesstoday.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του αγροτικού συλλόγου Ημαθίας Γιώργος Γαλανομάτης, ωστόσο εξηγεί πως συγκεκριμένα στον κάμπο Ημαθίας-Πέλλας, οι ανάγκες των στρεμμάτων είναι τεράστιες, καθώς εκεί παράγεται το 80% των φρούτων της χώρας.

 

“Υπάρχει γραφειοκρατία για τις άλλες χώρες, η Ασία έχει χρονοβόρα διαδικασία, απαιτεί γύρω στις 60-90 μέρες. Η συμφωνία με την Αίγυπτο θα λύσει μόνο το 10% του προβλήματος, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.

 

Είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες μας, και δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν. Αν έρθουν μετά από ενάμιση μήνα, καταστραφήκαμε”, τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Γαλανομάτης υπογραμμίζει πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η όλη διαδικασία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. “Δε θα έπρεπε να συζητάμε χθες για το από που θα έρθουν οι εργάτες, δεν έχουμε χρόνο πλέον για να καλλιεργήσουμε τα κτήματά μας και αυτό συνεπάγεται σε οικονομική καταστροφή για τον κάθε παραγωγό”, λέει και προσθέτει πως οι αγρότες στις ήδη “χτυπημένες” από φυσικές καταστροφές, Ημαθία και Πέλλα, εργάζονται ολημερίς στα κτήματα για να ανταπεξέλθουν, έχοντας επιστρατεύσει και μέλη των οικογενειών τους.

 

ΠΗΓΗ: thesstoday.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας