Καταιγίδα πλειστηριασμών αναμένεται μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής τους, λόγω της πανδημίας, με την κυβέρνηση να δρομολογεί την επανεκκίνησή τους.
Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης ενημερώνοντας χθες (18/5) το Κοινοβούλιο για τα βήματα που γίνονται σχετικά με την επαναφορά της κανονικότητας σε όλους τους τομείς της Δικαιοσύνης, επανέλαβε ότι οι πλειστηριασμοί ματαιώνονται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Ωστόσο, επισήμανε ότι «καθώς μεσολαβούν οι διακοπές του Αυγούστου, οι πλειστηριασμοί τοποθετούνται από 1η Σεπτεμβρίου και μετά».
Συνεπώς, από τον Σεπτέμβριο, οι πλειστηριασμοί επανέρχονται ...δυναμικά στο προσκήνιο, μετά την αναστολή τους στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι για το 2020 είχαν αναρτηθεί 58.000 ακίνητα για πλειστηριασμό. Το πρόγραμμα, που πάγωσε στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να «τρέξει» με εντατικούς ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο, με τις τράπεζες μάλιστα να έχουν ζητήσει μείωση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών, που σήμερα ορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή και είναι κοντά στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ώστε να διευκολύνεται η επίτευξη αποτελέσματος.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες καταλήγουν στις ίδιες. Με αποτέλεσμα να έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο στοκ περί τα 30.000 ακίνητα. Στόχος των τραπεζών, προ κορονοϊού, ήταν να γίνουν 20.000-25.000 πλειστηριασμοί ακινήτων μέσα στο 2020. Άρα και υπό την πίεση των εποπτικών αρχών, αναμένεται το τελευταίο τετράμηνο του έτους, να «ανεβάσουν ταχύτητες», προκειμένου να πλησιάσουν όσο γίνεται τον στόχο τους.
Η προστασία κύριας κατοικίας
Υπενθυμίζεται, ότι η υποτυπώδης προστασία της κύριας κατοικίας «κόκκινων» δανειοληπτών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει παραταθεί, λόγω της πανδημίας, έως το τέλος Ιουλίου. Η σχετική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 2 Μαΐου αναφέρει τα εξής:
«Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 4605/2019 (Α' 52) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της παρ. 1 του άρθρου 68, μπορεί έως την 31η Ιουλίου 2020 να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών των παρ. 2 και 3 του άρθρου 68, με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από την αναγκαστική ρευστοποίηση». 2. Η ισχύς της παρ. 1 αρχίζει από τις 30 Απριλίου 2020»
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της πλατφόρμας Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από 1/7/2019 μέχρι 30/4/2020 διεκπεραιώθηκαν συνολικά 1.077 υποθέσεις ρύθμισης δανείων, ενώ για 1.026 πολίτες έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση.
sofokleousin.gr