Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των μαθημάτων της Έδρας Ποντιακών Σπουδών. Στην
πρώτη διάλεξη του μαθήματος «Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, παρευρέθη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, Ιδρυτής του ομώνυμου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος με την υποστήριξη του οποίου ιδρύθηκε η Έδρα.
Ο κ. Ιβάν Σαββίδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με φοιτητές στους οποίους ευχήθηκε καλή ακαδημαϊκή χρονιά, αναφέροντάς τους συγκεκριμένα: «όσοι είναι σήμερα εδώ επέλεξαν ένα προαιρετικό μάθημα, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό, και αυτό με αγγίζει πάρα πολύ. Η σημασία της δημιουργίας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών είναι μεγάλη καθώς μέσα από τα μαθήματα θα μπορέσετε να αντιληφθείτε πληρέστερα και πιο σφαιρικά την έννοια του ποντιακού ελληνισμού».
|
Ο κ. Ιβάν Σαββίδης με τον κ. Παντελή Νίγδελη, πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Αρχεολογίας του ΑΠΘ, υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος της έδρας Ποντιακών σπουδών |
Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, επίσης, προανήγγειλε ότι σκοπός είναι, κατόπιν συζητήσεων με τους υπεύθυνους της Έδρας, να ανακοινωθούν ειδικές υποτροφίες για τη στήριξη των διακριθέντων αριστούχων. «Ξεκινήσαμε πέρσι μία μεγάλη προσπάθεια με την ίδρυση της Έδρας και σκοπεύουμε να την αναπτύξουμε και να τη διευρύνουμε ακόμα περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά .
Τα μαθήματα που θα διδάσκονται οι φοιτητές στο χειμερινό εξάμηνο είναι:
α) Εισαγωγή στην Ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού
β) Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Αντικείμενο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού» είναι η ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής από την Άλωση της Πόλης μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ στο μάθημα «Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού» θα εξεταστεί η ιστορία των Ελλήνων που έζησαν στον ιστορικό Πόντο (από την Κολχίδα και τη Μικρά Αρμενία βορειοανατολικά έως την Παφλαγονία δυτικά και την Καππαδοκία νότια) από την πτώση της Τραπεζούντας το 1461 μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα.
|
Ο κ. Ιβάν Σαββίδης με τους φοιτητές της έδρας |
Διδάσκων και των δύο μαθημάτων θα είναι ο επικεφαλής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και Επίκουρος Καθηγητής κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι ο Καθηγητής και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Μαυροσκούφης.
Η ίδρυση της εν λόγω Έδρας είχε ως στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων θεμελίων και του κατάλληλου υποστρώματος για τη συστηματοποίηση της έρευνας και της μελέτης της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου.
Το εναρκτήριο λάκτισμα λειτουργίας της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, δόθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Λίγα λόγια για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη
Ιδρύθηκε το 2000 και υλοποιεί πλήθος φιλανθρωπικών έργων και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε σημαντικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, οι επιστήμες, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική ευημερία των πολιτών. Το συνολικό ποσό των φιλανθρωπικών προσφορών ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, το Ίδρυμα στηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και διάδοση της ποντιακής διαλέκτου και του ποντιακού πολιτισμού.
|
Ο κ. Ιβάν Σαββίδης με τους φοιτητές της έδρας |
Στις 20 Μαΐου 2016 το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη» υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ: της Έδρας Ποντιακών Μελετών και της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
e-pontos.gr