Έρχεται η τελευταία «υπερπανσέληνος» του έτους

Έρχεται η τελευταία «υπερπανσέληνος» του έτους

Η τέταρτη και τελευταία υπερπανσέληνος της χρονιάς, θα είναι και μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το συνηθισμένο.

 

Αυτή την εβδομάδα είναι η τελευταία «υπερπανσέληνος» του έτους.

 

Η τέταρτη και τελευταία υπερπανσέληνος της χρονιάς, θα είναι και μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το συνηθισμένο καθώς πλησιάζει τη Γη σε απόσταση περίπου 225.000 μιλίων (361.867 χιλιομέτρων) την Πέμπτη 14/11, ενώ δεν θα φτάσει στην πλήρη σεληνιακή φάση της μέχρι την Παρασκευή 15/11.

 

Η υπερσελήνη του περασμένου μήνα ήταν 2.800 μίλια (4.500 χιλιόμετρα) πιο κοντά, καθιστώντας την πιο κοντινή της χρονιάς.

 

Το 2025, το φαινόμενο αναμένεται να επαναληφθεί τρεις φορές, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο.

 

Τι κάνει το φεγγάρι «υπερπανσέληνο»

 


Ο όρος «υπερπανσέληνος» είναι περισσότερο ένας δημοφιλής παρά επιστημονικός όρος.

 

Μια «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν μια πλήρης σεληνιακή φάση συγχρονίζεται με μια ιδιαίτερα κοντινή περιστροφή γύρω από τη Γη. Αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο και μάλιστα διαδοχικά, δεδομένης της διαρκώς μεταβαλλόμενης, οβάλ τροχιάς του φεγγαριού.

 

Μια υπερπανσέληνος προφανώς δεν είναι μεγαλύτερη, αλλά μπορεί να φαίνεται έτσι, αν και οι επιστήμονες λένε ότι η διαφορά μπορεί να είναι ελάχιστα αισθητή.

 

 

Πώς συγκρίνονται οι υπερπανσέληνοι;


Φέτος έχουμε μια τετράδα υπερπανσέληνων. Αυτή που έγινε τον Αύγουστο ήταν 224.917 μίλια (361.970 χιλιόμετρα) μακριά.

 

Αυτή του Σεπτεμβρίου ήταν 222.131 μίλια (357.486 χιλιόμετρα) μακριά. Μια μερική σεληνιακή έκλειψη εκτυλίχθηκε επίσης εκείνη τη νύχτα, ορατή σε μεγάλο μέρος της Αμερικής, της Αφρικής και της Ευρώπης, καθώς η σκιά της Γης έπεσε στο φεγγάρι, μοιάζοντας με μια μικρή δαγκωνιά.

 

Η υπερπανσέληνος του Οκτωβρίου ήταν η κοντινότερη της χρονιάς σε απόσταση 222.055 μιλίων (357.364 χιλιομέτρων) από τη Γη.

 

Η υπερπανσέληνος αυτού του μήνα θα πραγματοποιήσει την πλησιέστερη προσέγγισή της την Πέμπτη με την πλήρη σεληνιακή φάση την επόμενη ημέρα.

 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μόνο οι πιο οξυδερκείς παρατηρητές μπορούν να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές. Είναι ευκολότερο να ανιχνεύσει κανείς την αλλαγή στη φωτεινότητα - μια υπερπανσέληνος μπορεί να είναι 30% πιο φωτεινή από τον μέσο όρο.

 

 

Με πληροφορίες από AP News

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας