Forum ΔΕΘ: Το παρασκήνιο της μετάθεσης, το πρόγραμμα, οι συμμετοχές Κύριο

Forum ΔΕΘ: Το παρασκήνιο της μετάθεσης, το πρόγραμμα, οι συμμετοχές

Γιατί κρίθηκε αναγκαία η μετάθεση του Thessaloniki Helexpo Forum, τι θα γίνει με τους πολιτικούς αρχηγούς - Ο σχεδιασμός για τις συμμετοχές στο φόρουμ

Η ιδέα της διοργάνωσης ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ στο πλαίσιο της ΔΕΘ δεν είναι καινούργια. Είχε συζητηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν και είχε προταθεί από πολιτικά πρόσωπα, από παράγοντες της πόλης, αλλά και από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του θεσμού της Διεθνούς Εκθέσεως. Τα βεβαρημένα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών λειτούργησαν σαν καταλύτης ώστε η ιδέα αυτή να υποστεί μια βίαιη ωρίμανση.

Έτσι, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη ματαίωση της 85ης ΔΕΘ, τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή το εγχείρημα της διοργάνωσης ενός τέτοιου φόρουμ το οποίο ορίστηκε αρχικά για το διάστημα από 5 έως 13 Σεπτεμβρίου, αλλά χθες ανακοινώθηκε ότι μετατίθεται για λίγες ημέρες και θα πραγματοποιηθεί τελικά από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγή της ΔΕΘ-Helexpo η μετάθεση του Thessaloniki Helexpo Forum, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία. Τα χρονικά περιθώρια ήταν ήδη πολύ ασφυκτικά, αλλά πέρα από τα όποια τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν, η ανάγκη μετάθεσης του φόρουμ υπαγορεύτηκε μετά και όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη των φορέων της πόλης την οποία διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη σύσκεψη υποβλήθηκαν πολλές νέες προτάσεις σχετικά με τη θεματολογία του φόρουμ οι οποίες είναι πολύ αξιόλογες αλλά χρειάζονται κάποιον επαρκή χρόνο προκειμένου να οργανωθούν καλύτερα.

Έτσι η διοίκηση της  ΔΕΘ-Helexpo αποφάσισε να μεταθέσει για λίγες ημέρες το φόρουμ, προσθέτοντας επίσης μία επιπλέον ημέρα, φτάνοντας τελικά στις δέκα. Προηγουμένως υπήρξε βεβαίως επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη στις νέες ημερομηνίες. Το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κι έτσι οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού για το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει το καθιερωμένο πρόγραμμα, δηλαδή ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, αλλά σε πολύ ολιγομελές ακροατήριο καθώς και παραχώρηση της συνέντευξης Τύπου. Βεβαίως, το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη ενδέχεται να περιλαμβάνει και άλλες δράσεις οι οποίες θα οριστικοποιηθούν όμως το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε - Φόρουμ ΔΕΘ: Πότε έρχονται Μητσοτάκης και Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Αντιστοίχως μετατίθεται και η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά μία εβδομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει στην πόλη το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας κι αυτός το καθιερωμένο τελετουργικό, δηλαδή ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς αλλά και συνέντευξη Τύπου. Από σήμερα η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo θα επικοινωνήσει και με τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα των επισκέψεων των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Το πρόγραμμα του Thessaloniki Helexpo Forum

Εκτός από το πολιτικό σκέλος του φόρουμ, με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζονται και πολλές ακόμη συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, θεσμικών παραγόντων της αγοράς, εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών κ.ο.κ. Τα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης θα δεσπόζουν ασφαλώς, ενώ οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν και τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, οι σύγχρονες τεχνολογίες κ.ά. Ασφαλώς θα συζητηθούν και όλα τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Θεσσαλονίκη και την ενδοχώρα της.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα γίνει προσπάθεια να διοργανωθούν θεματικά debate με τη συμμετοχή υπουργών με τους αντίστοιχους τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και παρεμβάσεις πρεσβευτών από χώρες οι οποίες συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στη ΔΕΘ ως “τιμώμενες”, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία κ.ά., αλλά και από χώρες οι οποίες πρόκειται να παραλάβουν αυτή τη σκυτάλη τα αμέσως προσεχή χρόνια όπως η Γερμανία η οποία θα ήταν η “τιμώμενη χώρα” της φετινής διοργάνωσης, η Γαλλία κ.ο.κ. Επίσης καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει και διεθνής συμμετοχή στο φόρουμ, από επιφανείς εκθεσιακούς, οικονομικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή οι εργασίες του Thessaloniki Helexpo Forum θα γίνουν στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” το οποίο θα χωριστεί σε τρία μέρη προκειμένου να μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονες συζητήσεις. Οι συμμετοχές με φυσική παρουσία θα είναι περιορισμένες, γύρω στα πενήντα άτομα, ενώ οι υπόλοιποι θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Επίσης, οι εργασίες θα αναμεταδίδονται και στο διαδίκτυο μέσω live streaming.

Πηγή: www.voria.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας