Νέο εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-05/11/18-11/11/18-Τι θα φάμε σήμερα; Κύριο

Νέο εβδομαδιαίο Μενού συνταγών-05/11/18-11/11/18-Τι θα φάμε σήμερα;

Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".

Δευτέρα-Μακαρονάδα με ντοματίνια και βασιλικό

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 25/6/18-1/7/18

Υλικά

1 πακέτο σπαγκέτι
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
100 ml ελαιόλαδο
500 γρ. ντοματίνια, στη μέση
1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια βασιλικού, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Διαδικασία
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα, ή σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε στο μισό από το μετρημένο ελαιόλαδο το σκόρδο σε δυνατή φωτιά για 20 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 – 4 λεπτά μέχρι να βγάλουν υγρά.

Στα 5 – 6 λεπτά που βράζουν τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε (ναι, πριν να είναι έτοιμα!) φροντίζοντας να κρατήσουμε περίπου 300 ml από το νερό του βρασίματος. Τα προσθέτουμε στο σκεύος με τα ντοματίνια μαζί με 200 ml από το υγρό που κρατήσαμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι τα μακαρόνια να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Αν χρειαστούν κι άλλο μαγείρεμα, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό από το βράσιμο των μακαρονιών.

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με το τυρί.

Τρίτη-Κοτόπουλο με λαχανικά στη λαδόκολλα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 25/6/18-1/7/18

Υλικά συνταγής

500-550 φιλέτο στήθος κοτόπουλου
4 κ.σ. χυμό ντομάτας ελαφρώς συμπυκνωμένο (Pummaro)
1 κ.γ. ρίγανη
½-1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 2-2,5 εκ. περίπου
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε κομμάτια 2-2,5 εκ. περίπου
3 μέτριες πιπεριές, 1 κίτρινη, 1 κόκκινη, 1 πράσινη, κομμένες σε κομμάτια 2-2,5 εκ. περίπου
200 γρ. κασέρι πικάντικο (ή πικάντικη γραβιέρα)
4 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού
8 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι (αν δεν βάλετε μπούκοβο)

Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε το φιλέτο κοτόπουλο σε κομμάτια 2,5-3 εκ. και τα βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε στο μπολ το χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, αλάτι, προαιρετικά το μπούκοβο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να καλυφθούν με τη σάλτσα τα κομμάτια κοτόπουλο.
Κόβετε 4 κομμάτια λαδόκολλας και μοιράζετε τα κομμάτια κοτόπουλου, ομοιόμορφα στο κέντρο κάθε λαδόκολλας. Κόβετε σε κομμάτια τα λαχανικά σας, πατάτες, κρεμμύδια και πιπεριές, τα βάζετε σε ένα μπολ αλατίζετε, τα ανακατεύετε και μετά τα τοποθετείτε πάνω από το κοτόπουλο στη λαδόκκολλα, φροντίζοντας να τα μοιράσετε ισομερώς.
Κόβετε και το κασέρι σε μικρούς κύβους και το τοποθετείτε μοιράζοντάς το ομοιόμορφα ανάμεσα στις πιπεριές. Πασπαλίζετε σε κάθε “πακέτο” από 1 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό, περιχύνετε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο το καθένα και τυλίγετε πολύ καλά τη λαδόκολλα. Πάνω από τη λαδόκολλα τα τυλίγετε καλά και με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο φροντίζοντας να “θωρακιστούν” καλά τα πακετάκια σας.
Τα τοποθετείτε σε σχάρα ή σε ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1:15 λ. Τα βγάζετε από το φούρνο τα αφήνετε 10-15 λ να “σταθούν” ανοίγετε με προσοχή τα πακετάκια σας και τα σερβίρετε μαζί με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.

Τετάρτη- Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 25/6/18-1/7/18

υλικά
50 άνθη κολοκυθιών
μπόλικα ψιλοκομμένα άνηθο κρεμμυδάκι
1 μεγάλο κρεμμυδι χοντροκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη
1 1/2 κούπας ρύζι Καρολίνα
μια κούπα νερό
αλατι πιπέρι
ελαιόλαδο και στην κατσαρόλα και στην γέμιση
εκτέλεση
πλένουμε πολύ καλά τα άνθη μας και αφαιρούμε από μέσα τον στήμονα!!!
βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε και μια κούπα νεράκι μέσα στην γέμιση!!!!
βάζουμε μια κουταλιά σε κάθε ανθάκι και κλείνουμε ένα ένα τα φυλλαράκια προς το κέντρο τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα στην σειρά χωρίς να υπάρχουν κενά μεταξύ τους!!!!
Mόλις είναι έτοιμα ριχνουμε από πάνω αλατάκι πιπεράκι και λαδάκι και βάζουμε ένα πιάτο πάνω από τα λουλουδάκια μας!!!
Bράζετε ένα μπρίκι νεράκι και το ρίχνετε από πάνω και τα βάζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν!!!
Kάθε φορά που βλέπετε ότι δεν έχουν νεράκι προσθέτετε λίγο λίγο μετά από μια ωρίτσα και λίγο παραπάνω δοκιμάζετε να δείτε αν είναι έτοιμα!!!!
Mόλις τα σβήσετε τα σκεπάζετε με μια πετσετούλα και τ’ αφήνετε να πιουν όλο το ζουμάκι που έχει μείνει!!!!
Προσοχή μόνο στα υγρά μην το κάνετε σούπα!!!! ένα τέλειο φαγάκι που συνοδεύετε με δροσερό γιαουρτάκι!!!!

Πέμπτη- Στρώσεις πατάτας με κιμά στο φούρνο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 25/6/18-1/7/18

Υλικά

410 γρ. γάλα συμπυκνωμένο
180 γρ. νερό
3 κ.σ. κόρν φλάουρ
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Τυρί κίτρινο 150 γρ.
Αλάτι , πιπέρι
8 πατάτες
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πατάτες με τη φλούδα και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 25-30 λεπτά.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν , τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες .
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κιμά. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε για 5-7 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Διαλύουμε στο κρύο νερό το κόρν φλάουρ και το προσθέτουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε λίγο από τη κρέμα (το 1/3 της κρέμας) στο κιμά και το ανακατεύουμε.
Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα πυρέξ, προσθέτουμε το κιμά και από πάνω λίγο τυρί. Επαναλαμβάνουμε με μια στρώση πατάτας, κιμά λίγο τυρί. Σκεπάζουμε με πατάτες και περιχύνουμε τη κρέμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Παρασκευη-χορταστική Ισπανική ομελέτα !!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/4/18-29/4/18  

 

Υλικά μερίδες 4

5 αυγά
6 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα του τοστ σε λεπτές φέτες
6 φέτες τυρί για τοστ σε φέτες
2 μεγάλες πατάτες
1 μέτριο προς μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτά φετάκια μακρόστενα
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Τι κάνουμε

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια όπως τις βλέπετε .
Βάζουμε στο τηγάνι αντικολλητικό την μία κουταλιά λάδι και ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες μαζί με το κομμένο κρεμμύδι .
Σοτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό ανακατεύοντας τακτικά

Αυτό το μείγμα θα αρχίσει να μαλακώνει και με την ξύλινη σπάτουλα το πατάμε να λιώσει να γίνει σαν πουρές . -Λιώστε το καλά.

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.

Μέσα στα χτυπημένα αυγά προσθέτουμε τον -πουρέ πατάτας και με την βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά .

Με λίγο χαρτί κουζίνας καθαρίζουμε το ίδιο τηγάνι βάζουμε την άλλη μία κουταλιά λάδι και αδειάζουμε το μισό από το μείγμα .-Το τηγάνι το έχουμε επάνω σε χαμηλή φωτιά –

Το αποσύρουμε μόλις αδειάσουμε το μισό από το μείγμα και βάζουμε στην μέση 3 φέτες τυρί ,από πάνω 3 φέτες ζαμπόν ,από πάνω ξανά 3 φέτες τυρί και τέλος άλλες 3 φέτες ζαμπόν .

Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα καλά πιέζοντας τις άκρες με την ξύλινη κουτάλα μέσα στα τοιχώματα του τηγανιού να μας βγει ομοιόμορφο το σχήμα.

Αναποδογυρίζουμε αφού την ψήσουμε για λίγα λεπτά με την βοήθεια ενός πιο μεγάλου πιάτου την ομελέτα και ψήνουμε και από την άλλη πλευρά καλά.

Σερβίρουμε κόβοντας τριγωνικά κομμάτια και βλέπουμε το λιωμένο τυρί να τρέχει λιωμένο !!!
ΑΑΑλλο πράγμα να σας το λέω κι άλλο να την δοκιμάσετε !!!

Σάββατο- Χοιρινά μπριζολάκια με σος και πατάτες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 23/4/18-29/4/18

Υλικά
Για 4-6 άτομα

Για μπριζολάκια
6 χοιρινά μπριζολάκια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σος
1/4 φλιτζανιού τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα
2 κόκκινες πιπεριές ψητές
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένο)
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1/4 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τις πατάτες
5 πατάτες baby
1 λίτρο γάλα
1 ματσάκι άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας λάδι

Εκτέλεση

Για τη σος
Πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε το επάνω μέρος και τους σπόρους.
Τις ψήνουμε στο φούρνο.

Αφού έχουν ψηθεί τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το πολτοποιημένο σκόρδο, το μπούκοβο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ξίδι και το αλάτι και τα χτυπάμε όλα μαζί.

Σταδιακά ενώ χτυπάμε προσθέτουμε λίγο- λίγο το ελαιόλαδο.
Η σος είναι έτοιμη και καλό είναι μέχρι να σερβίρουμε τα μπριζολάκια να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Για τα μπριζολάκια
Τα χοιρινά μπριζολάκια θα τα ψήσουμε σε σχάρα.
Εξυπηρετικό θα είναι να έχουμε μια μικρή μεταλλική σχάρα την οποία θα τοποθετήσουμε μέσα σε ταψί.

Επίσης επειδή τα μπριζολάκια θα στάξουν λίπος στο ταψί, για να μην κολλήσει, μπορούμε να ρίξουμε μισό ποτήρι νερό στον πάτο του σκεύους.
Πριν αρχίσουμε την προεργασία για τα μπριζολάκια ανάβουμε το φούρνο για να έχει προθερμανθεί ή φροντίζουμε να είναι έτοιμη η φωτιά αν τα ψήσουμε στα κάρβουνα.

Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ ολόκληρα.
Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε.

Βάζουμε τα χοιρινά μπριζολάκια στη σχάρα για να τα ψήσουμε.
Στα 15 λεπτά τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά και βάζουμε στη σχάρα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.
Ελέγχουμε αν τα μπριζολάκια είναι έτοιμα ανοίγοντας με τη βοήθεια ενός μαχαιριού το κρέας σε ένα σημείο και βλέποντας ότι δεν έχει αίμα και δεν είναι ροζ.

Αν τα ψήσουμε στα κάρβουνα θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος από κάθε πλευρά γύρω στα 6 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα, τα σερβίρουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τη σος.

Για τις πατάτες
Κόβουμε τις πατάτες baby στα 2 και τις τοποθετούμε στο πυρέξ. Προσθέτουμε το λάδι, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ½ ώρα. Αν θέλετε στο τέλος πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί.

 

Κυριακή- Μοσχάρι γιουβέτσι με κριθαράκι στο φούρνο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 25/6/18-1/7/18

Υλικά

1-κιλό μοσχάρι σπάλα
350 γρ. κριθαράκι μέτριο
2 φλ. τριμμένη ντομάτα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Τυρί για τρίψιμο (κεφαλοτύρι, μυζήθρα σκληρή, παρμεζάνα)
Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160o C. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, γύρω στα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το κρέας, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και τσιγαρίζουμε καλά, γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Το βάζουμε στο ταψί, ανακατεύουμε την ντομάτα με 1 ½ φλ. νερό και ρίχνουμε το μίγμα γύρω από το κρέας. Αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο περίπου 2 ώρες. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και ρίχνουμε το κριθαράκι, ½ φλ. ελαιόλαδο και μιάμιση κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να μοιρασθεί το κριθαράκι παντού στο ταψί. Ελέγχουμε το υγρό που πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αλλιώς προσθέτουμε καυτό νερό. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180ο C. Αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στα 20 –30 λεπτά. Το κριθαράκι δεν πρέπει να είναι λιωμένο ούτε να έχει πιει όλα τα υγρά. Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

Πίτα Εβδομάδας:

Κολοκυθοπιτα αλμυρή (από τις πιό εύκολες χωριάτικες συνταγές) !!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 25/6/18-1/7/18   

Τι χρειαζόμαστε:

750 γρ. κολοκύθα ή κολοκύθια
500 γρ. τυρί φέτα κατσικίσια
1 μάτσο δυόσμο
3-4 αυγά (το ένα για το τέλος από πάνω)
1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
1 κούπα αλεύρι γοχ
1 κούπα τραχανά (ξυνό ή γλυκό)
Όχι αλάτι (έχει το τυρί)
1 φλυτζάνι γάλα

Διαδικασία:

• Τρίβουμε τα κολοκύθια στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
• Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, βάζοντας λίγο αλάτι.
• Ζεσταίνω το γάλα και μουλιάζω τον τραχανά για 15’
• Σε μία λεκάνη χτυπώ τα αυγά, προσθέτω τη φέτα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το στραγγισμένο κολοκύθι, το αλεύρι και τέλος τον τραχανά. Γίνεται ένας πολτός, όταν ανακατευτούν όλα μαζί.

• Λαδώνουμε ένα ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα, και τοποθετούμε το μίγμα.
Χτυπάμε ένα αυγό (και μόνον τον κρόκο του) ελαφρά με λίγο νερό ή γάλα και το περιχύνουμε από πάνω στο μείγμα
• Ρίχνουμε σουσάμι στην επιφάνεια (προαιρετικά)
• Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β στη μεσαία σκάλα 30 έως 40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.

πηγή: dady-cool.gr

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας