Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".
Δευτέρα Γεμιστά με κιμά
Υλικά
6 ντομάτες ώριμες μεγάλες
3 πιπεριές
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
9 κουταλιές σούπας κιμά μοσχαρίσιο (300γρ) περίπου μια φορά κομμένο
9 κουταλιές σούπας ρύζι νυχάκι
200 ml ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
2 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες (προαιρετικό)
Διαδικασία
Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και αδειάζουμε το περιεχόμενο τους. Κρατάμε σε ένα σουρωτήρι το εσωτερικό από τις ντομάτες. Τις αραδιάζουμε σε ταψί ή πυρέξ ή σε γάστρα ακόμη καλύτερα.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στο χέρι (όχι στο μούλτι) Πλένουμε το μαϊντανό και τον κόβουμε. Κόβουμε επίσης τις μισές από τις ντομάτες (εσωτερικό) που έχουμε κρατήσει.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες με πολύ λίγο νερό και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι το μαϊντανό και το μισό ελαιόλαδο. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές αφήνοντας ένα μικρό κενό γιατί το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο.
Βάζουμε τις πατάτες στα κενά ανάμεσα στις ντομάτες πιπεριές και αλατοπιπερώνουμε. Περνάμε από το μούλτι τις υπόλοιπες ντομάτες (εσωτερικό) και τις προσθέτουμε στο ταψί Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 1 ώρα με το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή με καπάκι. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε με τυρί φέτα και σπιτικό ψωμί.
Τρίτη Κοτόπουλο με ρύζι στη κατσαρόλα
Υλικά συνταγής
6 μπούτια κοτόπουλου (μόνο το επάνω μέρος δηλ. το μπούτι ή μόνο τα πόδια ή συνδυασμός των 2)
1 φλ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε κυβάκια
2 πιπεριές, ψιλοκομμένες σε κυβάκια (1 πράσινη+1 κίτρινη ή πορτοκαλί)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μικρό μπαστούνι σέλερι, ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
3 φλ. τσαγιού ζωμό κότας (2 ½ + ½ χωριστά)
3-4 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ½ φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
φύλλα φρέσκου μαϊντανού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Το αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και το μεταφέρετε με τσιμπίδα ή τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και τις πιπεριές πασπαλισμένα με 1-2 πρέζες αλάτι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το θυμάρι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Προσθέτετε το ρύζι, το ανακατεύετε, ρίχνετε τα 2 ½ φλ. ζωμό κοτόπουλου, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα για να “βγάλετε” ότι έμεινε στη βάση της κατσαρόλας από το σοτάρισμα του κοτόπουλου και των λαχανικών. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει για 4-5 λ.
Στη συνέχεια ξαναβάζετε το κοτόπουλο στη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα για 20-30 λ ή μέχρι να βράσουν καλά το κοτόπουλο και το ρύζι. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται συμπληρώνετε, όπως επίσης συμπληρώνετε, αν απαιτείται, σταδιακά και το υπόλοιπο ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο, προαιρετικά, με λίγα χοντροκομμένα φύλλα μαϊντανού.
Τετάρτη Ρεβίθια με σέλινο και καρότο!!
Ένα υγειινό και νοστιμο φαγητό που κάθε νοικοκυρά θα εντάξει στο πρόγραμμα μαγειρικής της!!!
Συστατικά
2 φλ. ρεβίθια ολόκληρα,
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
4-5 κλωναράκια από ρίζα σέλινου ψιλοκομμένα,
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους,
2 καρότα κομμένα σε κύβους,
1 κουταλάκι κύμινο,
½ κουταλάκι πάπρικα,
2 φύλλα δάφνη,
1 ξυλάκι κανέλα,
2 λεμόνια ο χυμός,
1 κύβο ζωμού λαχανικών (προαιρετικά),
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Βήμα 1
Βάζετε τα ρεβίθια σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα με 6 φλ. κρύο νερό και τα αφήνετε να κοχλάσουν για 10 λεπτά.
Βήμα 2
Τα αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 2 φλ. κρύο νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν σκεπασμένα ολόκληρο το βράδυ.
Βήμα 3
Την επόμενη, τα ξεπλένετε, τα στραγγίζετε και τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα.
Βήμα 4
Προσθέτετε νερό να τα σκεπάσει δύο δάχτυλα και τα βράζετε για 20 λεπτά περίπου.
Βήμα 5
Παράλληλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, την πατάτα και τα καρότα.
Βήμα 6
Ακολούθως, προσθέτετε το κύμινο, την πάπρικα, τη δάφνη, την κανέλα και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά να απελευθερωθούν οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά.
Βήμα 7
Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια τα λαχανικά, το ζωμό και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 8
Βράζετε το φαγητό για ακόμη 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και τα λαχανικά.
Βήμα 9
Αν χρειαστεί προσθέτετε ακόμα λίγο νερό.
Βήμα 10
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και σερβίρετε.
Πέμπτη Λαβράκι ψητό στο φούρνο με λαχανικά και μυρωδικά
ΥΛΙΚΑ:
1 Μεγάλο λαβράκι (περίπου 1 κιλό)
2 Κόκκινες πιπεριές
5 Μέτρια μανιτάρια
3 Πατάτες μέτριες
2 Κρεμμύδια
2 Σκελίδες σκόρδο
100 γρ. ανάμικτα λαχανικά (αρακάς, κουνουπίδι κ.λπ)
Μαιντανός
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το ψάρι ή ζητάμε να μας το ετοιμάσει ο ιχθυοπώλης. Αλείφουμε το ψάρι με ελαιόλαδο και εξωτερικά και στο εσωτερικό του και το αλατίζουμε.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και βάζουμε το μισό στο εσωτερικό της κοιλιάς. Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό και βάζουμε λίγο στην κοιλιά μαζί με λίγη ρίγανη και προσθέτουμε πιπέρι. Κόβουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια και τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Αν δεν έχουμε ανάμικτα λαχανικά (θα τα βρούμε σε σακουλάκια στα κατεψυγμένα στο σουπερμάρκετ) κόβουμε λίγα κομματάκια κουνουπίδι ή μπρόκολο.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε μαζί με τα κρεμμυδάκια και το υπόλοιπο σκόρδο, ελαφρά όλα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες.
Βάζουμε το ψάρι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε γύρω του τα λαχανικά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη, πιπέρι, αλάτι, λίγο μαϊντανό και ελάχιστο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για περίπου 20 με 30 λεπτά μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και να πάρει χρώμα το ψάρι. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό, πασπαλίζοντας άμα θέλουμε με λίγο μαϊντανό.
Παρασκευή Μπριάμ
ΥΛΙΚΑ
2 μεγάλες μελιτζάνες (καθαρισμένες εξωτερικά ριγέ και στην συνέχεια κομμένες σε χονδρές ροδέλες τις οποίες έχουμε αφήσει σε αλατισμένο νερό για 60’ να ξεπικρίσουν), 4-5 κολοκυθάκια (πλυμένα και κομμένα σε χονδρές ροδέλες), 2 πατάτες (κομμένες σε ροδέλες), 2 κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές ροδέλες), 2 ντομάτες (κομμένες σε λεπτές ροδέλες), 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά), 1,5 κ.σ. αποξηραμένο βασιλικό, 1 κοφτή κ.γλ. ζάχαρη, 1/2 φλ. (125 ml) ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Οδηγίες Παρασκευής:
Σε ένα μεγάλο pyrex τοποθετώ όλα τα λαχανικά σε στρώσεις (με τα κρεμμύδια να μπαίνουν πρώτα και τις ντομάτες να μπαίνουν τελευταίες), ενώ παράλληλα πασπαλίζω με τα καρυκεύματα (αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, βασιλικός) και στο τέλος ρίχνω και το ελαιόλαδο. Μπριάμ με λαχανικά του καλοκαιριού.Προθερμαίνω τον φούρνο στους 210°C και σφραγίζω το pyrex με ένα αλουμινόχαρτο φυλακίζοντας αρχικά τους υδρατμούς για 1 ώρα (ωσότου ψηθούν τα λαχανικά). Στην συνέχεια αφαιρώ εντελώς το αλουμινόχαρτο και ψήνω για άλλη 1 ώρα στους 190°C, προκειμένου να πάρει χρώμα το φαγητό και να εξατμισθούν τα περίσσια υγρά. Αν παρ’ όλα αυτά το φαγητό παραστεγνώσει, προσθέτω λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα.
Όταν είναι έτοιμο, τ’ αφαιρώ από τον φούρνο και τ’ αφήνω να γίνει χλιαρό. Συνδυάζεται ωραιότατα με φρέσκο ψωμί και τυρί όπως φέτα, γραβιέρα, χαλούμι ή και με ελαφρύ τυρί τύπου cottage ή κατίκι. Το μπριάμ τρώγεται καλύτερα την ίδια μέρα λόγω της πατάτας που την επομένη δεν έχει την ίδια υφή.
Σάββατο Πένες στον φούρνο με κιμά και μανιτάρια
Υλικά συνταγής
1 πακέτο πένες
250 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Για τον κιμά
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 ντομάτες ώριμες, χωρίς φλούδες και σπόρους ψιλοκομμένες
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
100-150 ml κρασί
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βράζετε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις στραγγίζετε.
Ετοιμάζετε τον κιμά: ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε πρώτα για λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνετε και τον κιμά. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 7’-8’ ανακατεύοντας
Ρίχνετε το κρασί στην κατσαρόλα και μόλις απορροφηθεί προσθέτετε τα ντοματάκια κονσέρβας, τις φρέσκες ντομάτες και αλατοπίπερο. Βάζετε και λίγο νέρο και συνεχίζετε το βράσιμο για 35’ μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά και να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα.
Σε ένα πυρέξ ρίχνετε τα ζυμαρικά, τον κιμά, τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και ανακατεύετε. Περιχύνετε με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζετε με το τυρί. Ψήνετε στους 200°C για 30′ περίπου.
Κυριακη Κοκκινιστό μοσχαράκι με πιλάφι
Υλικά
4 άτομα
750 γρ. μοσχάρι λάπα ή ελιά
1 ώριμη ντομάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κουτάκι ψιλοκομμένη ντομάτα
1 κ.γ. πελτές
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
λευκό κρασί
μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, πάπρικα)
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
ρύζι για πιλάφι
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας για να κάνουμε το μαγείρεμα μας πιο εύκολο.
Κόβουμε το μοσχαράκι σε μεγάλες μπουκιές για να μαγειρευτεί πιο εύκολα και να μην μας λιώσει.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Στο μούλτι βάζουμε την ντομάτα και το σκόρδο ώστε να φτιάξουμε μια σκορδάτη πάστα ντομάτας.
Όταν τελειώσουμε με αυτά, βάζουμε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο στο μάτι, το πιο δυνατό, μαζί με μπόλικο ελαιόλαδο. Ταυτοχρόνως, αν υπάρχει βραστήρας στο σπίτι, βάζουμε νερό να βράσει για να μην σταματήσουμε τον βρασμό όταν πέσει το νερό στο φαγητό.
Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε ένα ένα τα κομμάτια μοσχαριού μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί στον ζωμό που έχει ήδη βγάλει το μοσχαράκι μας. Μόλις γυρίσουμε λίγο και το καρότο στην κατσαρόλα μας τότε ρίχνουμε μισό ποτηράκι λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
Όταν πάρει μια καλή βράση στον ίδιο του τον ζωμό, ρίχνουμε την σκορδάτη σάλτσα που φτιάξαμε, την έτοιμη ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ. Ήρθε η ώρα για τα μπαχαρικά που θα νοστιμίσουν το φαγητό μας, ρίχνουμε μπόλικο αλάτι, πιπέρι, λίγη ζαχαρίτσα και την κανέλα. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε λίγο πάπρικα και μπαχάρι.
Ανακατεύουμε το φαγητό για να μαγειρευτεί η ντομάτα 2-3 λεπτά και μετά σκεπάζουμε το μοσχαράκι με καυτό νερό.
Το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο, στο πιο δυνατό, για μισή ώρα. Δεν ανακατεύουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά λίγο και μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά ακόμα, ανάλογα με το μοσχάρι μας. Προσθέτουμε νερό, αν χρειάζεται αλλά καλύτερα να το αποφύγουμε.
Προς το τέλος και ενώ έχουμε δοκιμάσει το μοσχάρι που είναι σχεδόν έτοιμο, χαμηλώνουμε πολύ την φωτιά μας μέχρι να φτιάξουμε το πιλάφι.
Για το πιλάφι
Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο 2 κούπες ρύζι και ρίχνουμε 3 κούπες νερό (ή παραπάνω). Αφήνουμε να βράσει αφήνοντας το καπάκι στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά μας μέχρι να σωθεί το νερό.
daddy-cool.gr