Με συνταγή του 1994 τα νέα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών Κύριο

Με συνταγή του 1994 τα νέα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών

Τα 10 κριτήρια με τα οποία θα προσδιορίζεται το ελάχιστο ύψος φορολογητέων κερδών για κάθε επαγγελματία


Την επαναφορά των τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, που είχε παρουσιάσει, πριν από μια 20ετία ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, δρομολογεί τελικά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

 

Στην απόφαση αυτή κατέληξε επειδή όλοι οι άλλοι τρόποι που αναζητήθηκαν προκειμένου να αναγκαστούν οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, να δηλώσουν αυξημένα εισοδήματα και να πληρώσουν αυξημένο φόρου δεν παράγουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν καθαρά κέρδη έως 5.000 ευρώ(!) και δύο στους τρεις δηλώνουν μέχρι 10.000 ευρώ, εισοδήματα που αποτελούν πρόκληση.

 

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση, ώστε να αναγκαστούν να δηλώνουν περισσότερα, αλλά όλοι οι τρόποι που προτάθηκαν, διαπιστώθηκε ότι  δεν θα είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα πλην ενός: Την επαναφορά των τεκμαρτής φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

 

Όπως πρώτο έγραψε το Σin, η κυβέρνηση αναζητεί αποτελεσματικότερο τρόπο φορολόγησης των επιτηδευματιών που φοροδιαφεύγουν, αλλά ήθελε να αποφύγει τα αντικειμενικά κριτήρια.

 

Δεν μπόρεσε όμως, γιατί απλά δεν υπάρχει άλλη μέθοδος, όταν κυριαρχεί στην αγορά η φράση «με απόδειξη ή χωρίς;».

 

Θα πρόκειται για το σύστημα που εφαρμόστηκε από το 1994 και απέδωσε σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενώ όταν καταργήθηκαν οι κρατικές εισπράξεις κατέγραψαν απότομη μείωση και φτάσαμε στα σημερινά, απαράδεκτα εισοδηματικά επίπεδα.

 

Στο σύστημα που εξετάζεται να εφαρμοστεί θα είναι εκείνο του 1994, προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Πως θα λειτουργούν τα κριτήρια


Με το σύστημα αυτό, το εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία και αυτοαπασχολούμενου θα προσδιορίζεται με σειρά 10 κριτηρίων και συγκεκριμένα:

1) Το είδος και τα έτη άσκησης της δραστηριότητας.


2) Η εμπορική, η επαγγελματική αμοιβή που εκφράζει την αμοιβή του επιχειρηματία ή του ελεύθερου επαγγελματία και η οποία θα καθορίζεται με βάση την αμοιβή των μισθωτών του κλάδου προσαυξημένη κατά ένα ορισμένο ποσοστό.


3) Η ειδικότητα και οι επιστημονικοί τίτλοι.


4) Ο τόπος εγκατάστασης της επιχείρησης ή του γραφείου.


5) Το απασχολούμενο προσωπικό και οι δαπάνες μισθοδοσίας.


6) Οι λειτουργικές δαπάνες.


7) Ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για τις επιχειρήσεις ή καθαρής αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες.


8) Η μισθωτική αξία των ακινήτων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας, η οποία θα προκύπτει με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών, την τιμή ζώνης και έναν συγκεκριμένο συντελεστή τεκμαρτού ενοικίου.


9) Η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, που εφαρμόζεται στα ακαθάριστα έσοδα σε κάθε ΚΑΔ.


10) Οι πωλήσεις και οι εισπράξεις που θα διαβιβάζονται στο myData.

 

Με τη διαδικασία αυτή θα προκύπτει ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος, για κάθε επαγγελματία, ανάλογα με την ειδικότητα κ.λπ. το οποίο θα δηλώνουν σχεδόν υποχρεωτικά όλοι.

 

Όσοι θα δηλώνουν χαμηλότερα κέρδη, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι συνέτρεξαν ειδικοί λόγοι (ανωτέρα βίας κ.λ.π.)

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας