Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".
Δευτέρα- Πατάτες γεμιστές με τσένταρ
Υλικά
Πατάτες μεγάλες 5
Τυρί τσένταρ 300 γρ τριμμένο
Λουκάνικα Φρανκφούρτης 5 ψιλοκομμένα
Μπέικον 10 φέτες ψιλοκομμένες
Αλάτι -πιπέρι
Μουστάρδα 3 κουταλιές γλυκού
Οδηγίες
Πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά, τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο,τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.Ψιλοκόβουμε τα λουκάνικα και το μπέικον. Αφού έχουν κρυώσει οι πατάτες τις κόβουμε στην μέση κατά μήκος και αδειάζουμε πολύ προσεκτικά ένα μέρος από την ψίχα τους. Βάζουμε την ψίχα που αφαιρέσαμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με τα αλλαντικά μας.Προσθέτουμε αλάτι- πιπέρι και την μουστάρδα.Ρίχνουμε και το μισό από το τυρί μας. Ξεκινάμε να γεμίζουμε τις πατάτες και από πάνω πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε. Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο και τις αφήνουμε στους 180 βαθμούς να ψηθούν και να λιώσει το τυρί για περίπου 15-20 λεπτά.
Τρίτη- Μπουκίτσες κοτόπουλο με πιπεριές !
Υλικά
2 στήθη φιλέτο κοτόπουλο κομμένο μπουκίτσες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη λωρίδες
3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες κρίκους
1 κρεμμύδι κομμένο λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο ροδέλες
1 κουταλιά σούπας μεγάλη μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας μαγιονέζα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
αλάτι -πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
1 φλιτζανάκι του καφέ εβαπορέ γάλα
Τι κάνουμε
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι και το σκόρδο
Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι και προσθέτουμε
το κοτόπουλο με κρεμμύδι και σκόρδο ,σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει το κοτόπουλο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συχνά.Πλένουμε και βγάζουμε τα σπόρια από της πιπεριές
Τις κόβουμε σε λωρίδες και κρίκους. Τις ρίχνουμε μέσα στο κοτόπουλο.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και τον κουρκουμά
Σε 5 λεπτά κι αφού ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτουμε το ούζο. Διαλύουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι την μαγιονέζα με την μουστάρδα μέσα σε νερό
Το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό ,προσθέτουμε κι άλλο ένα ποτήρι με νερό σκεπάζουμε το τηγάνι χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και μαγειρεύουμε περίπου τα 20 λεπτά.
Βγάζουμε το καπάκι ρίχνουμε το εβαπορέ γάλα δυναμώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε λίγο ακόμα να δούμε να δέσει η σάλτσα του και είναι έτοιμο !!!
Σερβίρουμε ή σκέτο με σαλάτα ή πάνω σε μακαρόνια ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές !!
Καλή όρεξη φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε !!!
Τετάρτη- Φασολάκια φουρνιστά
Υλικά:
2 κιλά φασολάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 πατάτες καθαρισμένες
3 κολοκυθάκια μέτρια
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 ποτήρι μεγάλο φρεσκοτριμμένη ντομάτα
2 κουταλιές πελτέ που το διαλύουμε σε ένα κρασοπότηρο
1 ποτήρι λάδι
αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι ζάχαρη.
Εκτέλεση:
Βάζεις την κατσαρόλα στην κουζίνα και τσιγαρίζεις με το λάδι το κρεμμύδι.Ρίχνεις τα φασολάκια μέσα στην κατσαρόλα μαζί και το αλάτι. Μόλις τα δεις και μαλακώσουν ρίχνεις τον μαϊντανό,την ζάχαρη,το πιπέρι και την φρεσκοτριμμένη ντομάτα. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 10 λεπτά. Τα βγάζεις και τα τοποθετείς στο ταψί σου χωρίς να έχεις βγάλει το ζουμί της κατσαρόλας. Στην συνέχεια στο ζουμί που ήδη υπάρχει στην κατσαρόλα σου βάζεις τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα καρότα.Τα αφήνεις 10 λεπτά να μαραθούν και αυτά και όλα μαζί τα τοποθετείς στο ταψί με τα φασολάκια.Τα βάζεις στον φούρνο στους 250 βαθμούς σε σκεπαστό ταψί για 45 λεπτά και ρίχνεις και 1 κρασοπότηρο νεράκι. Μετά τα 45 λεπτά ανοίγεις το καπάκι και τα αφήνεις ακόμη 15 λεπτά στο φούρνο και έχεις ρυθμίσει την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
Αν δεν έχεις σκεπαστό ταψί μπορείς να βάλεις αλουμινόχαρτο.
Ζάχαρη βάζω σε όλα τα κοκκινιστά με φρεσκοτριμμένη ντομάτα γιατί σπάει την γεύση της ντομάτας και δίνει μια γλύκα στο φαγητό που του ταιριάζει.
Συμβουλή της μαμάς μου το αλάτι να το βάζω όταν τα αχνίζω για να μαλακώσουν πιο γρήγορα και να βγάλουν τα υγρά τους
Συνήθως μαγειρεύω με το «μάτι»…. από την μαμά μου το έχω πάρει αυτό. Οι δοσολογίες είναι δικές μου αλλά εσείς μπορείτε να τις μετατρέψετε ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε.
Πέμπτη- Γιουβέτσι με χοιρινό
Υλικά:
1,5 κιλό χοιρινό λαιμό
1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
200 ml κρασί λευκό
300 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 λίτρα ζωμό βοδινού
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μία φαρδιά μεγάλη κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κρέας και ρίχνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί και εν συνεχεία τον πελτέ και το σκόρδο. Σοτάρουμε καλά να βγουν τα αρώματα του πελτέ και προσθέτουμε το κρέας.
Αφήνουμε για δύο τρία λεπτά να σοταριστούν μαζί όλα τα υλικά ανακατεύοντας και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Συνεχίζουμε για ακόμα δύο λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα και προσθέτουμε την ντομάτα τα μυρωδικά μας και το ένα λίτρο από τον ζωμό.
Ψήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για μιάμιση ώρα μέχρι να δούμε ότι το κρέας έχει ψηθεί καλά και παρακολουθούμε ανά μισή ώρα να μην μείνει το φαγητό μας χωρίς νερό.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το κριθαράκι και τον υπόλοιπο ζωμό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι το κριθαράκι έβρασε.
Και πάλι κατά την διάρκεια ελέγχουμε να μην στεγνώσει και μείνει χωρίς υγρά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά να τραβήξει το κριθαράκι τα πολλά υγρά και να φουσκώσει.
Σερβίρουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή ξερή μυζήθρα.
Παρασκευή- Φακόρυζο σούπα
Υλικά
1 & 1/2 κούπας φακές
1/3 κούπας ρύζι
5 κούπες ζωμός κότας
1 κουτί ντομάτες πουμαρό
3 καρότα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σέλερυ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
Μισή κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μισό κουτ.γλ. βασιλικό
Μισό κουτ.γλ. θυμάρι
2 κουτ.σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
Λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βήμα 1 Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά .Βήμα 2 Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά . Βήμα 3 Προσθέτουμε τις φακές, τα καρότα και το ρύζι . Βήμα 4 Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις ντομάτες και τον ζωμό . Βήμα 5 Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Βήμα 6 Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύδι. Βήμα 7 Το φακόρυζο σούπα είναι έτοιμο!
Σάββατο- Σαρδέλες πλακί στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ(για 4 άτομα)
½ κ. σαρδέλες
3 – 4 ντομάτες μέτριες
3 κρεμμύδια μέτρια
Φρέσκο δυόσμο
Ρίγανη ξερή & φρέσκια
1 λεμόνι
Ελαιόλαδο Άλτις
Αλάτι-πιπέρι
Για τη σαλάτα
χόρτα της αρεσκείας μας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Aφαιρουμε απο την σαρδέλες το κεφάλι,τα εντόσθια ,και το κόκαλο.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Επίσης κόβουμε και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες. Σε ένα ταψί, ρίχνουμε ελαιόλαδο, από πάνω στρώνουμε φέτες ντομάτας, φέτες κρεμμυδιού, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι, ρίγανη, φύλλα δυόσμου ολόκληρα και από πάνω τις σαρδέλες. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι – πιπέρι, ρίγανη και στρώνουμε φέτες λεμονιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά.
Όση ώρα ψήνεται το φαγητό μας, ανά 3 λεπτά πρέπει να βρέχουμε τις σαρδέλες με τα ζουμάκια από το ταψί για να μην ξεραθούν.
Κυριακή- Σπαγγέτι με κεφτεδάκια και ζυμήθρα Ήπειρος
Υλικά
Για 2-4 άτομα
Για τα κεφτεδάκια
500 γραμμάρια κιμάς κοτόπουλου
50 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά κάρυ
1 ασπράδι αυγού
Για τη σάλτσα ντομάτα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κουτί ντοματοχυμό
Για το σερβίρισμα
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
100 γραμμάρια ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά
Εκτέλεση
Για τα κεφτεδάκια
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθούν.
Για τη συναρμολόγηση
Πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες και τους τοποθετούμε στο πάτο τις κατσαρόλας με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε από πάνω τον τοματοχυμό και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει το φαγητό στη κατσαρόλα, αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό.
Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια για 8 λεπτά. Τέλος βάζουμε σε κάθε πιάτο τα μακαρόνια μαζί με τα κεφτεδάκια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά.
πηγή: daddy-cool.gr