Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".
Δευτέρα-Μακαρονάκι με ψητά λαχανικά και κρέμα τυριού
Υλικά Συνταγής
500 γραμ. ζυμαρικό με τρύπα
1/2 φλ. γραβιέρα τριμμένη
1 κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
1 κολοκύθι κομμένο σε καρέ
1 μελιτζάνα κομμένη σε καρέ
2 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε καρέ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για την κρέμα τυριού
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml ζεστό γάλα
1/2 κρεμμύδι
1 μοσχοκάρφι (γαρύφαλλο)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
1½ φλ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
Για το μακαρονάκι με ψητά λαχανικά στο φούρνο, βάζουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το γάλα, καρφώνουμε το γαρύφαλλο στο κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο γάλα. Αφήνουμε να ζεσταθεί και να αρωματιστεί. Πετάμε το κρεμμύδι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα και αφήνουμε να ψηθεί για 2′-3′. Αποσύρουμε από την εστία. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα, πάντα ανακατεύοντας. Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά να δέσει για 2′-3′ ανακατεύοντας. Αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την γραβιέρα και ανακατεύουμε. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε λαμαρίνα, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τ’ ανακατεύουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 10′.
Βράζουμε τα ζυμαρικά 5′-6′ και τα στραγγίζουμε. Με λίγο νεράκι απ’ αυτό που στάζουν (δεν τα στραγγίζουμε τελείως) τα ρίχνουμε στην κρέμα τυριού. Προσθέτουμε και τα ψητά λαχανικά, τ’ ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε μήπως θέλουν άλλο αλατοπίπερο.
Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψίχουλα ψωμιού και λίγη φρυγανιά. Τα αφήνουμε για 20′ στους 180ο C στις αντιστάσεις, να ροδίσει η κρούστα ελαφρά. Τα σερβίρουμε με κουτάλα, δεν κόβεται σε κομμάτια όταν είναι ζεστό.
Τρίτη-Κοτόπουλο με γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα
Υλικά (για 4 άτομα)
8 κοπανάκια κοτόπουλου (το κάτω μέρος από το μπούτι)
800 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες (πάχους περίπου 1 εκ.)
2 ξερά κρεμμύδια, σε καρέ
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, σε ροδέλες
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, καλά κοπανισμένο (λέγεται και κακουλέ. το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα είτε σε κάψουλες που περιέχουν τα σποράκια είτε σε σπόρους ή σε σκόνη) – προαιρετικά
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο, τα πράσα και τα κρεμμύδια με την κανέλα, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές και να μαραθούν τα πράσα και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 – 2 λεπτά, έως ότου και ο πελτές σκορπίσει το άρωμά του.
Ρίχνουμε περίπου 200 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μισογίνει το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το καρδάμωμο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσo ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά, και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο το καπάκι της κατσαρόλας για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες και να δέσει η σάλτσα.
Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος τα υγρά και προσθέτουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, για να μη διαλυθούν οι πατάτες, αλλά σείουμε τακτικά την κατσαρόλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό στην άκρη, περίπου 20 λεπτά, να «σταθεί». Αν μας φαίνεται πολύ γλυκό το φαγητό, διορθώνουμε με λίγες σταγόνες λεμονιού.
Σερβίρουμε συνοδεία λαχανοσαλάτας και χωριάτικου ψωμιού.
Τετάρτη-Φανταστικοί λαχανοντολμάδες
υλικά
1 μικρό λάχανο
1 πακέτο φρέσκα μανιτάρια η μίση ποσότητα περασμένη από το μουλτι και η άλλη μισή ποσότητα σε φετούλες
1 ποτηράκι του κρασιού ρύζι κίτρινο
1/2 ποτηράκι του κρασιού ρύζι γλασέ
1 καρότο ψιλοτριμμένο
1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
1 μελιτζάνα φλάσκα χοντροτριμμένη
1/2 πιπεριά σε ψιλοκομμένη
1 κρεμμυδι χοντροκομμενο
2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο
1 1/2 λεμόνι τον χυμό του
3 κγ κορν φλάουρ
Ζεμάτισμα
υπάρχουν δυο τρόποι να ζεματίσετε το λάχανο.
πρώτος τρόπος είναι ο κλασικός ζεματάμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό το λάχανο μας και αφαιρούμε σιγά σιγά τα φύλλα.
Γέμιση
σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ένα ποτηράκι λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα όλα τα λαχανικά μας.
στο τέλος ρίχνουμε το ρύζι καλά πλυμένο τα μυρωδικά μας και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό για ακόμα 3-4 λεπτάκια στην φωτιά.
σβήνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση!
Τύλιγμα
στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε μερικά χοντρά κομμάτια από το λάχανο και επάνω εκεί τοποθετούμε τους ντολμάδες μας σε κυκλική σειρά.
τέλος στρώνουμε από πάνω τα μανιτάρια που κρατήσαμε σε φέτες.
Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι πιπέρι το δεύτερο ποτηράκι ελαιόλαδο και 2 ποτήρια βρασμένο νερό και βάζουμε την κατσαρόλα μας σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου!
μόλις είναι έτοιμοι οι ντολμάδες μας παίρνουμε από την κατσαρόλα αρκετό ζουμάκι και και το ρίχνουμε σε ένα μπολάκι που έχουμε βάλει τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ.
Όλα μαζί τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα μας και αφή.
Πέμπτη-Σούπα χειμωνιάτικη με μοσχαράκι και λαχανικά
Υλικά
Για 2 άτομα
1/2 κιλό μοσχαράκι σπάλα κομμένο σε μπουκιές
2 πατάτες σε κυβάκια
3 καρότα σε ροδέλες
2 μικρά ξερά κρεμμύδια σε φετάκια
1 σελινόριζα σε κυβάκια
2 κλωνάρια σέλινο ολόκληρα
2 μικρά πράσα σε ροδέλες, όλο το λευκό μέρος και λίγο πράσινο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 πολύ κοφτή κ.σ. αλάτι
κόκκους μπαχάρι
Πιπέρι τριμμένο, λεμόνι και μπούκοβο γλυκό για το σερβίρισμα
Βήματα
Βράζουμε το κρέας μέχρι να φέρει αφρό.
Πετάμε το νερό, πλένουμε καλά την κατσαρόλα να φύγουν όλα τα υπολείμματα και βάζουμε καθαρό νερό να βράσει, περίπου 3 λίτρα.
Όσο βράζουμε το κρέας, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, κόβοντάς τα όπως αναφέρεται παραπάνω.
Αφού μαλακώσει το μοσχαράκι, ρίχνουμε τα λαχανικά και το αλάτι και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και αυτά.
Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε, μαγειρεύοντας για άλλα 7-10′.
Σερβίρουμε ζεστή τη σούπα, με μπόλικο λεμόνι, τριμμένο πιπέρι και μπούκοβο.
Παρασκευη-Φασόλια χάντρες με ψητές πιπεριές φλωρίνης και θυμάρι
υλικά(για μια μερίδα)
300γρ βρασμένα φασόλια χάντρες
60γρ ξινομυζήθρα
3 πιπεριές φλωρίνης
αλάτι
ελαιόλαδο
θυμάρι ξερό
κάππαρη(προαιρετικά)
καπνιστή πάπρικα(προαιρετικά)
εκτέλεση
Για να ψήσουμε τις πιπεριές μας,τις κόβουμε στη μέση,τις ξεπλένουμε καλά να φύγουν τα σπόρια και τις αλείφουμε με μείγμα από ελαιόλαδο-αλάτι-θυμάρι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,με λαδόκολλα,στον αέρα,στους 180 βαθμούς,για 20 λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσουν και βγάζουμε τη φλούδα.Βάζουμε στο μπλέντερ τις ψητές πιπεριές,την ξινομυζήθρα και 2κγ ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.Στο πιατάκι μας ανακατεύουμε τη σάλτσα που φτιάξαμε μαζί με τα φασόλια,προσθέτουμε αλάτι και θυμάρι ξερό κατά βούληση και ή προσθέτουμε κάππαρη ή βάζουμε καπνιστή πάπρικα.Λίγο ελαιόλαδο επιπλέον και έτοιμο το φαγάκι μας!Τρώγεται πιο ωραία κρύο.
Σαββατο-Ψάρι στο φούρνο µε πατάτες
Συστατικά
1 µεγάλο καθαρισµένο λαβράκι ή τσιπούρα (1 κιλό περίπου),
½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί,
½ λεµόνι ο χυµός,
6 µέτριες πατάτες,
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουταλιά ξεφυλλισµένο θυµάρι ή ψιλοκοµµένα φυλλαράκια ρίγανης + 2 κλωναράκια για το ψάρι,
2-3 λεπτά φετάκια (ροδέλες) λεµόνι,
1 µεγάλη ντοµάτα σε ροδέλες,
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Βήμα 1
Ξεπλένετε και στραγγίζετε το ψάρι και το βάζετε σε ένα γυάλινο ταψί.
Βήμα 2
Κάνετε 3-4 διαγώνιες χαρακιές µε ένα µαχαιράκι σε κάθε πλευρά του, το περιχύνετε µε το µισό κρασί και το λεµόνι, το αλατίζετε και τα κρατάτε στη άκρη.
Βήμα 3
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 190°C.
Βήμα 4
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε µε ένα βαρύ µαχαίρι σε πολύ λεπτά φετάκια (είτε κατά µήκος είτε σε ροδέλες).
Βήμα 5
Τις βάζετε σε ένα µπολ, σκορπάτε απάνω το θυµάρι ή τη ρίγανη, τις ραντίζετε µε 2 κουταλιές περίπου ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε καλά.
Βήμα 6
Λαδώνετε µε 1 κουταλιά ελαιόλαδο ένα πυρίµαχο ταψί και απλώνετε µέσα τις πατάτες σε οµοιόµορφη (περίπου) στρώση.
Βήμα 7
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και τις ψήνετε για 25 λεπτά.
Βήμα 8
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο.
Βήμα 9
Στραγγίζετε το ψάρι και µπήγετε στην κοιλιά του τα κλωναράκια του θυµαριού ή της ρίγανης και τις ροδέλες του λεµονιού και το αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 10
Απλώνετε πάνω από τις πατάτες το ψάρι και το περιχύνετε µε το υπόλοιπο κρασί (1/4 φλ.).
Βήμα 11
Βάζετε γύρω τις ροδέλες των ντοµατών, τις αλατοπιπερώνετε, τα ραντίζετε όλα µε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, επιστρέφετε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιµο για άλλα 20-30 λεπτά.
Κυριακή-Ο τέλειος σπιτικός γύρος !!!
Υλικά για 1 κιλό χοιρινό γύρο
1 κιλό χοιρινό κρέας (από λαιμό) κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
125 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη
1 κουτ. σούπας θυμάρι
1 κουτ. σούπας κόλιαντρο τριμμένο
1 κουτ. σούπας σούμακ ΜΠΑΧΑΡ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα ΜΠΑΧΑΡ
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη Kalamata papadimitriou
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Τι κάνουμε
Ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά, πασπαλίστε το κρέας και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον για 12 ώρες στο ψυγείο.
Σε μία σπιτική σούβλα περάστε με την σειρά τις φέτες του κρέατος. Εναλλακτικά, στρώστε με τη σειρά τις φέτες του κρέατος σε μία σχάρα και περάστε ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια σε 3-4 σημεία για να συγκρατήσουν το κρέας. Ακουμπήστε την σχάρα σε ένα ταψί, ώστε να στάζουν τα λίπη του κρέατος και προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό στο ταψί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 180ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά. Βγάλτε το κρέας από τον φούρνο και κόψτε το σε πολύ λεπτά κομμάτια για να το σερβίρετε.
πηγή: daddy-cool.gr