Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".
Δευτέρα- Αφράτη ομελέτα φούρνου με ντοματίνια και γραβιέρα
Υλικά (για 4 – 6 άτομα)
8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
250 ml γάλα
2 κουτ. σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το ταψί
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
80 ml ελαιόλαδο + λίγο για το λάδωμα του ταψιού
700 γρ. ντοματίνια, κατά προτίμηση τσέρι, κομμένα στη μέση
10 – 12 ελιές, κατά προτίμηση Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (φρέσκο θυμάρι βρίσκουμε πλέον σε αρκετά μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το λάδι (που θα δώσει έξτρα νοστιμιά στο φαγητό), τη γραβιέρα και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα ντοματίνια, τις ελιές (αν βάλουμε), πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ψήνουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει το μείγμα, να ροδίσει η ομελέτα, αλλά να γίνει και από κάτω (την ελέγχουμε ανασηκώνοντάς τη με μια σπάτουλα).
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε μαζί με δροσερή αγγουροσαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί.
Τρίτη- Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας-μελιού και πουρέ με λαχανικά
Υλικά συνταγής
Για τη σάλτσα μουστάρδας:
1 κ.σ. μουστάρδα αρεσκείας σας (καυτερή ή απαλή)
1 κ.σ. μουστάρδα wholegrain (με κόκκους)
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. λευκό ξύδι
Για τον πουρέ:
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες σε μικρά κομμάτια
1/2 φλ. τσαγιού γάλα + 1 κύβο κότας
300 γρ. καλαμπόκι βρασμένο σε κονσέρβα, στραγγισμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, σε λεπτές ροδελίτσες
Για το κοτόπουλο:
5 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μικρά στήθη φιλέτα κοτόπουλο (130-150 γρ. το ένα)
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τη σάλτσα μουστάρδας: Αναμιγνύετε, ανακατεύοντας καλά, τις 2 μουστάρδες, το μέλι και το ξύδι. Το αφήνετε στην άκρη να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Όταν θα τηγανίσετε το κοτόπουλο θα χωρίσετε τη σάλτσα μουστάρδας σε δύο ίσα μέρη σε δύο διαφορετικά μπολ. Το ένα θα το χρησιμοποιήσετε για το κοτόπουλο και το δεύτερο για γαρνίρισμα.
Για το πουρέ: Βράζετε τις πατάτες, κομμένες σε κομμάτια, σε κοχλαστό αλατισμένο νερό για 20 λ περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε μεγάλο μπολ. Βάζετε στη φωτιά το γάλα με το κύβο κότας και ανακατεύετε να διαλυθεί καλά ο κύβος.
Ρίχνετε σταδιακά, το ζεστό γάλα με το κύβο στις βρασμένες πατάτες και τις πολτοποιείτε σε πουρέ, με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με ένα πιρούνι. Προσθέτετε στο πουρέ το καλαμπόκι, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο και ανακατεύετε απαλά με ένα κουτάλι να ενσωματωθούν.
Για το κοτόπουλο: Εν τω μεταξύ όσο βράζουν οι πατάτες, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία. Τηγανίζετε το κοτόπουλο για 8 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα. Αν έχετε μεγαλύτερα από τα προτεινόμενα στήθη, θα τα τηγανίσετε 2-3 λ πιο πολύ από τη κάθε πλευρά προσέχοντας μη παραψηθούν και σφίξουν.
Δύο λεπτά πριν βγάλετε τα στήθη από τη φωτιά τα αλείφετε με ένα πινέλο με τη σάλτσα μουστάρδας. Και για τα 4 στήθη κοτόπουλου θα χρησιμοποιήσετε τη μισή σάλτσα. Σερβίρετε σε 4 πιάτα το πουρέ, προσθέτετε από ένα στήθος κοτόπουλο και περιχύνετε το κοτόπουλο και το πουρέ με την υπόλοιπη σάλτσα μουστάρδας.
Τετάρτη-Πράσα γιαχνί με μανιτάρια και πατάτες
Υλικά:
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
4 μεγάλα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε χοντρές ροδέλες
2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, σε μέτρια κομμάτια
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια, της αρεσκείας μας
1 φλιτζ. τσαγιού πολτός ντομάτας από ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας
2 δαφνόφυλλα
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε κόκκους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Κόβουμε τα μανιτάρια ανάλογα με το μέγεθός τους· αν χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα πορτομπέλο, αφαιρούμε το φλούδι από την ομπρέλα τους και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια πριν τα μαγειρέψουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε τα μικρά άσπρα μανιτάρια, κόβουμε στη μέση τα μεγάλα και αφήνουμε ολόκληρα τα μικρότερα.
Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα πράσα, τα μανιτάρια και τις πατάτες, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας, και ρίχνουμε αμέσως λίγο αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι και στη συνέχεια ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψει τα υλικά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, να μελώσουν τα υλικά και να μείνουν με τη σάλτσα τους. Νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και σερβίρουμε.
Πέμπτη-Μπριζόλες χοιρινές με πατάτες και λαχανικά στο φούρνο
Υλικά συνταγής
4 χοιρινές μπριζόλες
6 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες, με τη φλούδα
2 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
200 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα στη μέση
2 λεμονιών χυμό και ξύσμα
3 κοφτές κ.σ. μουστάρδα
2 κύβους κότας
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. θυμάρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο δενδρολίβανο ή φασκόμηλο
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά, εκτός από τις ντομάτες που θα κόψετε στο τέλος. Πλένετε τις μπριζόλες και τις αλατίζετε ελαφρώς και τις αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μεγάλο μπολ βάζετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα και το μέλι και ανακατεύετε. Χτυπάτε στο multi τους κύβους κότας, το σκόρδο και 1/2 φλ. ελαιόλαδο και προσθέτετε το μείγμα στο μπολ με το μείγμα μουστάρδα. Πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και προσθέτετε 1/2 φλ. νερό και όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά. Ανακατεύετε και βάζετε στο μπολ, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα αλατίζετε με λίγο αλάτι και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας, φροντίζοντας να πάει παντού η μαρινάδα. Προσθέτετε και τις μπριζόλες και ανακατεύετε να αλλειφθούν και αυτές καλά με τη μαρινάδα.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ταψί. Προσθέτετε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό, σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα. Μετά τη 1 ώρα, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, προσθέτετε στο ταψί τις ντομάτες, τις αλατίζετε ελαφρώς και ψήνετε για άλλη μισή ώρα να ροδοκοκκινίσουν οι μπριζόλες. Σερβίρετε τις μπριζόλες ζεστές και απολαύστε τες
Παρασκευή-Ρεβυθια σουπα με ντομάτες
Υλικά:
1 φλ. ρεβύθια
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγο σέλινο
1 καρότο
1/2 κρεμμύδι
2 ντομάτες
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε για 1 ώρα σε καθαρό νερό.
Όταν μαλακώσουν ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το σέλινο, το καρότο σε ροδέλες και τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο. Αφήνουμε το φαγητό να συνεχίσει το βράσιμό του για 1 ώρα ακόμη μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα ρεβύθια.
Τα τελευταία 10′ – 15′ προσθέτουμε και το λάδι.
Αν θέλετε τη σούπα πιο ζουμερή φροντίστε να υπάρχει αρκετό νερό στην κατσαρόλα. Αν όχι, τότε αφήστε τα ρεβύθια να πιουν το περισσότερο νερό και να μείνουν με λίγο.
Σάββατο- Φιλετα ψαριου πανέ στο φουρνο
Παναρισμενα φιλετα ψαριου στο φουρνο
500γρ. φιλετο ψαριου της αρεσκειας σας (γλωσσα,περκα,μπακαλιαρος,πανγκασιους κ.α)
1 πακετο φρυγανιες σε σκονη
2 αυγα χτυπημενα με λιγα μυρωδικα (παπρικα,ριγανη,πιπερι)
Αλατι
Ξεπαγωνουμε στο ψυγειο απο το προηγουμενο βραδυ τα φιλετα. Τα σκουπιζουμε καλα για να απορροφηθει το νερο τους. Τα αλατιζουμε καλα,τα βουταμε ενα ενα στο μπωλ που εχουμε βαλει το μειγμα των αυγων με τα μυρωδικα και μετα στην τριμμενη φρυγανια. Στρωνουμε αντικολλητικο χαρτι σε ενα ταψι,το λαδωνουμε καλα με ενα πινελο,τοποθετουμε τα φιλετα το ενα διπλα στο αλλο,τα ραντιζουμε με λιγο λαδι και τα ψηνουμε στη δευτερη θεση του φουρνου απο πανω,στους 200-220 βαθμους μεχρι να ροδισουν για περιπου 15′.
Κυριακή- Παστίτσιο με κοτόπουλο
Υλικά
300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
750 γρ. κιμάς από κοτόπουλο
3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
200 γρ. φέτα
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ζωμό κότας
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
πιπέρι,μοσχοκάρυδο,μαϊντανός, φρέσκα μυρωδικά
Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Αφαιρείτε από τη φωτιά το σκεύος και προσθέτετε τους 3 κρόκους. Ρίχνετε στο τέλος, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 1 κ.σούπας που θα το χρησιμοποιήσετε στο τέλος της συνταγής.Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια. Στραγγίζετε και προσθέτετε τα ασπράδια και τη φέτα σε τρίμματα. Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3 – 4 λεπτά προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τον πελτέ και τον κύβο και τον κιμά και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τα κομματάκια ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, τα μυρωδικά που εσείς θέλετε. Μαγειρεύετε 40 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του το φαγητό.
Στον κιμά ρίχνετε το 1/4 από την μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Στον πάτο του ταψιού βάζετε τα μακαρόνια και τα στρώνετε λίγο με μια σπάτουλα. Από πάνω τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.Τέλος ρίχνετε το τυρί που κρατήσατε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλετε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
πηγή: daddy-cool.gr