Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".
Δευτέρα Κοτόπουλο με κολοκυθάκια, ντομάτα, χυλοπίτες και φέτα
Υλικά
700γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε μπουκίτσες
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
2 ντομάτες μέτριες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί κόκκινο
λίγη ρίγανη
2 φύλλα δάφνης
1 πακέτο χυλοπίτες χοντρές
200γρ. φέτα σε κυβάκια
λίγη πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Χαράζετε σταυρωτά τις ντομάτες στο κάτω μέρος, τις βουτάτε για 5 δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει, τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε στη μέση, πιέζετε να φύγουν τα σποράκια τους και τις κόβετε σε κυβάκια.
Ετοιμάζετε και τα υπόλοιπα λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο, κολοκυθάκια) όπως αναφέρεται στα υλικά.
Αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε ελαφρά τα κυβάκια του κοτόπουλου.
Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά σας, ρίχνετε ξανά στο τηγάνι το κοτόπουλο και το γυρίζετε στο τηγάνι μερικές βόλτες. Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και μετά από 1 λεπτό ρίχνετε τα κυβάκια της ντομάτας, τη λιαστή ντομάτα και λίγο νερό. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε την πάπρικα, τα φύλλα της δάφνης και τη ρίγανη.
Παράλληλα βράζετε δίπλα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τις χυλοπίτες. Προσοχή, δεν πρέπει να παραβράσουν, αλλά να κρατάνε.
Όταν το φαγητό μείνει με τη σάλτσα του, στραγγίζετε τις χυλοπίτες και τις ρίχνετε στο τηγάνι μαζί με τα κυβάκια της φέτας. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά σας και να πάρουν μια βράση μαζί και σερβίρετε το φαγητό αμέσως σε πιάτα.
Τρίτη -Γεμιστά με κιμά και ρύζι
Υλικά
6 ντομάτες ώριμες, μέτριες
6 πιπεριές πράσινες κατάλληλες για γεμιστά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά κέρατο, σε κυβάκια
1 κολοκύθι μικρό, ξυσμένο στον τρίφτη
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
1½ φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
3 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5-6 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
λίγη ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πλένετε τις ντομάτες και με μια οριζόντια τομή από τη μεριά του κοτσανιού κόβετε τα καπάκια τους και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τη σάρκα τους, κόβετε τη μισή σε μικρά κυβάκια και πολτοποιείτε την υπόλοιπη στο multi μαζί με τα ζουμιά της.
Κόβετε τα καπάκια και από τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Αφαιρείτε προσεκτικά και πετάτε τους σπόρους. Ύστερα ζεματάτε τις πιπεριές για 2 λεπτά σε νερό που βράζει για να μαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζετε καλά.
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το καρότο, την πιπεριά και το κολοκύθι, ίσα να γυαλίσουν. Προσθέτετε τον κιμά και, αφού τον γυρίσετε για λίγο στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνετε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Προσθέτετε τα κυβάκια της ντομάτας, λίγη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Αφήνετε τη γέμιση να πάρει μια δυο βράσεις και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Αραδιάζετε τις αδειασμένες ντομάτες και τις πιπεριές σε ταψί ανάλογου μεγέθους και πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Ύστερα τις γεμίζετε χωρίς να τις ξεχειλίσετε με τη γέμιση που ετοιμάσατε και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους.
Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Ανακατεύετε τις πολτοποιημένες ντομάτες με το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε όλο το φαγητό στο ταψί. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη των υγρών να φτάνει τα δύο δάχτυλα.
Πασπαλίζετε τα γεμιστά με την τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Το ξεσκεπάζετε και το ψήνετε για λίγο ακόμη ξεσκέπαστο, να ξεροψηθεί από πάνω.
Τετάρτη Μοσχομυριστή φασολάδα!
υλικά
2 ποτήρια φασόλια μέτρια
3 καρότα, τα 2 σε ροδέλες και το ένα ολόκληρο
1 μέτρια πατάτα ολόκληρη
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
μια χούφτα σέλινο
1 ποτήρι ντοματοπολτό
1 κσ πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
3 λιαστές ντομάτες
1 καυτερή πιπεριά χωρίς να την κόψετε
αλάτι πιπέρι
εκτέλεση
από το βράδυ πλένουμε και βάζουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό να μείνουν όλη νύχτα! την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε και τα πλένουμε ξανά.
τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νεράκι να βράσουν για 20 με 30 λεπτάκια και τα σουρώνουμε!!!!
βάζουμε στην κατσαρόλα νερό να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά μας μαζί εκτός από το αλάτι που το ρίχνουμε προς το τέλος να μην μας σφίξουν τα φασόλια!!!
δοκιμάζουμε πότε είναι βρασμένη η πατάτα και το ολόκληρο καρότο και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα μας και τα βάζουμε στο μουλτι μαζί με μερικές κουταλιές από την φασολάδα μας, τα πολτοποιούμε και τ’ αφήνουμε στην άκρη μέχρι να είναι έτοιμη η φασολάδα μας τότε ρίχνουμε το πολτό στην κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα ακόμα λεπτάκια!!!!
Πέμπτη Γλώσσα με λεμόνι και κάπαρη
Συστατικά
4 μέτριες γλώσσες καθαρισμένες (χωρίς εντόσθια και πέτσα),
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο,
4 κουταλιές βούτυρο,
1 φλ. περίπου αλεύρι (για αλεύρωμα),
½ φλ. χυμό λεμονιού,
4 κουταλιές στραγγισμένη κάπαρη,
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
2 δέσμες σπανάκι (μόνο τα φύλλα),
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη,
αλάτι, πιπέρι.
Ρατατούιγ:
½ κόκκινη πιπεριά + ½ κίτρινη πιπεριά + ½ πράσινη πιπεριά, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες,
1 μικρή μελιτζάνα σε κυβάκια/ζάρια,
1 μικρό καρότο σε κυβάκια/ζάρια,
1 κολοκυθάκι σε κυβάκια/ζάρια,
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
½ κουταλιά χυμό λεμονιού,
αλάτι, πιπέρι.
Βήμα 1
Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι 2 φλιτζάνια νερό και το αφήνετε να κοχλάσει.Ρίχνετε μέσα όλα τα λαχανικά του ρατατούιγ και τα αφήνετε να βράσουν για 1 μόνο λεπτό. Τα σουρώνετε και τα στραγγίζετε καλά. Τα αναμιγνύετε σε μπολ με το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλατοπίπερο και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 2
Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, ανακατεύετε μέσα το σκόρδο για 1 λεπτό και προσθέτετε φύλλα του σπανακιού. Τα αφήνετε για 3-4 λεπτά να μαραθούν, αλατοπιπερώνετε και τα αδειάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Βήμα 3
Βάζετε στη φωτιά ένα πολύ μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνετε μέσα 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε ελαφρά τα ψάρια και τα τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά για 3-4 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά. Προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει, ρίχνετε μέσα το λεμόνι και σκορπάτε πάνω την κάπαρη και το μαϊντανό.Απλώνετε το σπανάκι σε πιατέλα, ή το μοιράζετε σε 4 πιάτα, βάζετε από πάνω τα ψάρια, τα περιχύνετε με τη σάλτσα τους και τα συνοδεύετε με το ρατατούιγ
Παρασκευη Φασολάκια λαδερά κοκκινιστά
Υλικά Συνταγής
1 κιλό καθαρισμένα φασολάκια (μπαρμπουνοφάσουλα ή τσαουλιά)
2 πατάτες
2 κολοκύθια
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
1 κιλό ντομάτες τριμμένες
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο (προαιρετικά)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τα κολοκύθια σε χοντρές φέτες.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα. Αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες, τα κολοκύθια και τα φασολάκια. Ανακατεύουμε τα λαχανικά να λαδωθούν καλά. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες και σκεπάζουμε το φαγητό.
Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Αφού περάσει το σαραντάλεπτο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο τον άνηθο και το μαϊντανό. Βράζουμε για ακόμη 5-10 λεπτά μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε πάντα τα υγρά.
Σάββατο Τορτελινια στο φουρνο
Συστατικά
500 γρ τορτελινια
200 γρ κρεμα γαλακτος
250 γρ τυρι τριμμενο
ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βαζουμε μια κατσαρολα με νερο η ζωμο.
Βραζουμε τα τορτελινια για 10-12 λεπτα τα σουρωνουμε καλα!
Τα ριχνουμε σε ενα πυρεξ βαζουμε ελαιολαδο και τα ανακατευουμε να παει παντου.
Μετα ριχνουμε την κρεμα γαλακτος, πιπερι και παλι τα ανακατευουμε καλα για να παει παντου και τελος απο πανω βαζουμε μπολικο τριμμενο τυρι.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180°c για 20 λεπτα.
Κυριακή-ΓΕΜΙΣΤΟ ΨΗΤΟ ΡΟΛΟ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ
1 ½ κιλό μοσχάρι, κατάλληλο για ρολό (Ζητήστε από το χασάπη σας το καταλληλότερο επίπεδο κομμάτι για γεμιστό ρολό και θα του ζητήσετε ακόμα, να σας το χτυπήσει για να γίνει πολύ λεπτό). Μπορεί να είναι στήθος, ή λαιμός, ή το επάνω μέρος από τις μπριζόλες.
Λάδι για τσιγάρισμα
Για το γαρνίρισμα,
Αρκετά κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδου
Για τη γέμιση,
75 γραμμ. τυρί φέτα
50γραμμ. φρυγανιά τριμμένη
1 κόκκινη πιπεριά Φρωρίνης, από βαζάκι
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανοίξτε καθέτως την πιπεριά, αφαιρέστε τα σποράκια, στραγγίστε τη και κόψτε τη σε λεπτές λωρίδες. Λιώστε με ένα πιρούνι τη φέτα σε ένα μπολ και προσθέστε της, την φρυγανιά, τις λωρίδες της πιπεριάς, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε τα καλά και αφήστε τα στην άκρη.
2. Λαδώστε και αλατοπιπερώστε το κρέας. Απλώστε του τη γέμιση κατά μήκος, ξεκινώντας 2.5 εκατοστά μέσα από τη μεγάλη πλευρά, έως μέχρι λίγα εκατοστά πριν από την απέναντι πλευρά. Τυλίξτε το σε ρολό και δέστε το με σπάγκο κατά μήκος, σαν να του βάζετε δαχτυλίδια κατά διαστήματα, ξεκινώντας από τη μέση του ρολού και προς τα έξω, χωρίς να σφίγγετε υπερβολικά το κρέας.
3. Ανάψτε το φούρνο στους 220ο C. Ακουμπήστε στο ταψί τα κλωνάρια του δεντρολίβανου και ρίξτε διάσπαρτα τις σκελίδες του σκόρδου, μαζί με το φλοιό τους.
4. Βάλτε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει και ροδοκοκκινίστε το ρολό, απ’ όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, ακουμπήστε το στο ταψί πάνω από το δεντρολίβανο και τα σκόρδα και ψήστε το για 30 λεπτά.
5. Βγάλτε το κρέας από το ταψί τυλίξτε το με αλουμινόχαρτο, ακουμπήστε το σε μια σχάρα σε ένα ζεστό μέρος και αφήστε το έτσι τυλιγμένο, για 30 λεπτά ακόμα. (Το κρέας, θα συνεχίζει να ψήνεται μέσα στο αλουμινόχαρτο και έτσι συνυπολογίζεται στο χρόνο ψησίματος).
6. Αδειάστε σε ένα μπολ τα κλωνάρια του δεντρολίβανου και τα σκόρδα και διατηρείστε ζεστά για το γαρνίρισμα.
7. Βάλτε το κρέας σε μια πιατέλα, αφαιρέστε τους σπάγκους, κόψτε το σε φέτες και στολίστε το δεξιά και αριστερά με το δεντρολίβανο και τα σκόρδα.
πηγή: daddy-cool.gr