Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".
Δευτέρα-Ριζότο με κολοκύθα
Υλικά για 4 άτομα
1 φλ. ρύζι αρμπόριο
1 κύβο ζωμού λαχανικών
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια
3 κουταλιές βούτυρο
4 φύλλα φασκόμηλο ψιλοκομμένο
1/3 φλ. άσπρο κρασί
2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Διαλύετε το ζωμό σε 2-3 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε 2 κουταλιές βούτυρο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Στη συνέχεια, προσθέτετε την κολοκύθα και σοτάρετε.
Μετά, βάζετε το φασκόμηλο, λίγο αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και ανακατεύετε.
Ακολούθως, ρίχνετε λίγο – λίγο το ζωμό ανακατεύοντας κάθε φορά για να απορροφηθεί όλος ο ζωμός και μετά να προσθέσετε επιπλέον.
Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να έχει κολλώδη υφή.
Τελειώνετε τη συνταγή προσθέτοντας μέσα στο ριζότο 1 κουταλιά βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα.
Τρίτη-Κοτόπουλο με φέτα
Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουτί ντοματάκια σε κομματάκια των 250 γραμ.
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ξύδι
1 κομμάτι αρκετά μεγάλο κομματιασμένο
πιπέρι αλάτι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο.
1 ξυλάκι κανέλα
λίγη ζάχαρη
Ξεπλένουμε το κοτόπουλο το βάζουμε στο μπόλ και το ραντίζουμε με ξύδι και το αφήνουμε για 15 λεπτά .
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα αχνίζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για 15λεπτά.
Βγάζουμε τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζοντας πρώτα το κοτόπουλο το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το λάδι που είχε μέσα από τα κρεμμύδια ,τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν τα κομμάτια .
Ρίχνουμε ξανά τα κρεμμύδια πάνω από το κοτόπουλο ,το πιπέρι λίγο αλάτι ,και τα ντοματάκια μαζί και 1 ποτήρι νερού νερό .
Προσθέτουμε και την ζάχαρη και το ξύλο κανέλας.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 λεπτά περίπου προσέχοντας μην χρειαστεί λίγο νερό .Μετά τα 50 λεπτά προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα μαγειρεύοντας με ανοιχτό καπάκι να πήξει η σάλτσα και να λιώσει λίγο η φέτα .
Σερβίρουμε με ρύζι η με πατάτες τηγανιτές .Καλή όρεξη !!!
Τετάρτη-Αρακάς γιαχνί
Υλικά
1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
1½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κιλό αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
400 γρ. ντοματάκι Pummarò Kλασικό Ψιλοκομμένο
1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (μόνο τα φύλλα)
Χυμός από ½ λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, για λίγα λεπτά και σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον αρακά και το ψιλοκομμένο ντοματάκι . Προσθέτουμε τον ζωμό και ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλυφθεί ο αρακάς. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 25΄, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει το φαγητό μόνο με τη σάλτσα του.
Προσθέτουμε τέλος τα μυρωδικά και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5΄ ακόμη.
Tip:
Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το πιάτο μας προσθέτοντας προαιρετικά 6-8 πατατούλες baby, μαζί με τον αρακά.
Πέμπτη-Μακαρόνια με σάλτσα μανιταριών και γαλοπούλα
Υλικά
500g μακαρόνια της αρεσκείας σου
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
200g μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
1 συσκευασία σάλτσα ντομάτας σε κομματάκια
10 φέτες γαλοπούλας καπνιστής σε κομμάτια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένος
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Στο ελαιόλαδο μαραίνετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τη γαλοπούλα και το σκόρδο και ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας.
Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το μαϊντανό και σιγοβράζετε για 10 ακόμα λεπτά.
Σερβίρετε τα μακαρόνια και συνοδεύετε με τη σάλτσα και με τριμμένο τυρί χαμηλό σε λιπαρά.
Παρασκευή- Φακές με κριθαράκι
Τι χρειαζόμαστε:
1 ποτήρι φακές χονδρές
1 ποτήρι κριθαράκι
χυμός από 4 ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι / πιπέρι
1-2 κουταλιες ξύδι μπαλσάμικο
2 ζωμους κότας
3 ποτήρια νερό
λίγο τυρί λευκό στο σερβίρισμα
Πώς το κάνουμε:
Βράζουμε σε αρκετό νερό τις φακές μέχρι να ψηθούν και τις στραγγίζουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε το κριθαράκι και το χυμό ντομάτας. Προσθέτουμε το νερό, το ζωμό, το μπαλσάμικο, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν.
Μόλις ρουφήξει σχεδόν όλο το νεράκι, προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε προσθέτοντας τριμμένο λευκό τυρί σε κάθε μερίδα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η υφή πρέπει να είναι πιλαφένια! Στο σερβίρισμα μπορείτε σε κάθε μερίδα να προσθέσετε λίγα κρουτόν!
Σάββατο- Σαρδέλες γεμιστές στο φούρνο
Υλικά συνταγής
10 μεγάλες σαρδέλες, καθαρισμένες σε φιλέτο
100 γρ. φέτα τριμμένη
½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1-2 κλωναράκια μάραθο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1-2 πρέζες αποξηραμένη ρίγανη
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
1 λεμονιού ο χυμός
Εκτέλεση συνταγής
Ζητάτε από το ψαρά σας να σας φιλετάρει τις σαρδέλες σας ή τις φιλετάρετε μόνοι σας, δηλ. καθαρίζετε τα λέπια και αφαιρείτε το κεφάλι και το κόκαλο, προσέχοντας να μην τις κόψετε στα δύο. Αφήνετε την ουρίτσα τους. Ανοίγετε πάνω σε δίσκο, τα φιλέτα σαρδέλας με το δέρμα προς τα κάτω, τα αλατίζετε με 1-2 πρέζες αλάτι και τα αφήνετε μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ βάζετε τη φέτα, τη πιπεριά, το σκόρδο, το μάραθο, τη ρίγανη, λίγο πιπέρι και 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε να αναμειχθούν. Γεμίζετε το κάθε φιλέτο σαρδέλας με ½ κουταλάκι από τη γέμιση και τις “κλείνετε” με μια οδοντογλυφίδα.
Τοποθετείτε τις σαρδέλες κολλητά τη μια δίπλα στην άλλη σε ένα λαδωμένο πυρέξ με τη γέμιση προς τα επάνω. Τις πασπαλίζετε στην επιφάνειά τους με λίγο αλάτι και τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20-25 λ. και τις σερβίρετε αμέσως με λαδολέμονο και ρίγανη.
Κυριακή- Σμυρνέικα σουτζουκάκια της γιαγιάς
Υλικά
1 κιλό ανάμεικτο κιμά
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κύμινο
1 1/2 κούπα περίπου φρυγανιά ή μισό μπαγιάτικο μουλιασμένο ψωμί στο νερό
3 αυγά
λίγο λάδι
αλάτι
πιπέρι
σάλτσα ντομάτας
ζάχαρη
Οδηγίες
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια.
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά ίσα να αλλάξει χρώμα ο κιμάς να γίνει καφέ ανοιχτό.
Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, λίγο κύμινο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη μέσα στην σάλτσα ντομάτας και λίγο νερό.
Αφήνουμε τα σουτζουκάκια για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά να βράσουν.
Πηγή: daddy-cool.gr