Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".
Δευτέρα- Πατάτες ογκρατέν με ντομάτες
Υλικά
Για 2-4 άτομα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1 αυγό
150 γραμμάρια κασέρι ή γκούντα τριμμένο ή σε κομμένο φέτες
μπέικον σε κομματάκια
3 ντομάτες κομμένες σε φέτες 1 εκ.
αλάτι-πιπέρι
5-6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις στρώνουμε τις πατάτες σε ταψάκι νούμερο 27. Ανάμεσα στις στρώσεις από τις πατάτες ρίχνουμε το κασέρι ή το γκούντα, το μπέικον και τις ντομάτες.
Ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα και το αυγό και περιχύνουμε τις πατάτες. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο πρόγραμμα με αντιστάσεις πάνω και κάτω, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά και ξεσκέπαστο για άλλα 30 λεπτά.
Τρίτη- Κοτόπουλο στηθος φιλέτο με λαχανικά !!!
Υλικά
4 τεμ στήθος κοτόπουλο
3 κολοκυθάκια
4 πατάτες
4 καρότα
1 κόκκινη -1 κίτρινη- 1 πράσινη- πιπεριές..
Άνηθος
Μαϊντανός
Ρίγανη ..αλάτι..πιπέρι..θυμάρι
Σκόνη λαχανικών
Σκόνη από ζωμό κότας
Ελαιόλαδο
και λίγο νεράκι
Όλα μαζί ανακάτεμα και
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω στους 220 ° περίπου 35′-40’λεπτά .Καλή σας όρεξη !!
Κυριακη Ταμ- «ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ».
Τετάρτη- «Πρασόρυζο» κοκκινιστό με τραχανά
Υλικά
1 κιλό πράσα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες 1½ εκ.
200 γρ. τραχανάς γλυκός σταρένιος
450 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
2 φύλλα δάφνης
200 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε τα πράσα για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σοταριστεί καλά και ο τραχανάς. Ρίχνουμε τα ντοματάκια με το χυμό, τα φύλλα δάφνης, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σκεπάζουμε με νερό.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να πήξει το φαγητό, να γίνει ο τραχανάς και να μείνει με το λαδάκι του. Ανακατεύουμε απαλά ενδιάμεσα, για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστ
Πέμπτη- σπαγγέτι με κεφτεδάκια
Υλικά (για 350 γρ. μακαρόνια)
3 κ.σ ανάλατο βούτυρο
15 κατεψυγμένα κεφτεδάκια ή εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις δες την συνταγή εδώ
680 γρ. σάλτσα ντομάτας
420 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 1/2 φλ. ζωμό από βοδινό ή νερό
1 κ.σ ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
1/4 φλ. μοτσαρέλα
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώσε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και βάλε τα κεφτεδάκια για να πάρουν λίγο χρώμα.
2. Πρόσθεσε τη σάλτσα ντομάτας, τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, το ζωμό (ή το νερό), τη ρίγανη και αλάτι- πιπέρι ανάλογα με τη γεύση που επιθυμείς. Άφησε τη σάλτσα με τα κεφτεδάκια να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια ρίξε και τα μακαρόνια.
3. Μείωσε λίγο τη φωτιά, κάλυψε το τηγάνι και άφησε τη μακαρονάδα να βράσει για 15- 20 λεπτά- φρόντισε όμως να ανακατεύεις με μια πιρούνα για να μην κολλήσει. Πρόσθεσε ζωμό (ή νερό) αν χρειαστεί.
4. Σέρβιρε αμέσως παρέα με φρεσκοτριμμένα τυριά.
Παρασκευή-Μελιτζάνες στιφάδο
Υλικά
4 Μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
πατάτες κομμένες κυδωνάτες
4 με 5 κρεμμύδια κομμένα όπως τα βλέπετε στην φωτογραφία
2 δαφνόφυλλα
3-4 μπαχάρι
λίγη ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
σάλτσα ντομάτας αν έχετε σπιτική ή 3-4 ώριμες ψιλοτριμμένες ντομάτες
λίγο λαδάκι
αλατοπίπερο
Αφήνουμε τις κομμένες μελιτζάνες στο νερό με αλάτι περίπου 20 λεπτά για να ξεπικρίσουν και να μην απορροφούν λάδι ,τις περνάμε από το τηγάνι να ροδοκοκκινίσουν μαζί με τις πατατουλες .
Σε ένα ταψί κόβουμε αρκετά κρεμμύδια 4-5 μεγάλα βάζουμε και ανακατεύουμε όλα μαζί ρίχνομαι 2 δαφνόφυλλα, 3-4 κόκκους μπαχάρι, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι πιπέρι λίγη ζάχαρη για να σπάσει η ξυνίλα της ντομάτας την σάλτσα λίγο λαδάκι και νεράκι και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να δέσει η σάλτσα μας 180 βαθμούς προθερμασμένο -η ποσότητα των υλικών είναι κατ επιλογή ανάλογα τα άτομα και τις μερίδες .
Ο τέλειος σπιτικός γύρος !!!
Υλικά για 1 κιλό χοιρινό γύρο
1 κιλό χοιρινό κρέας (από λαιμό) κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
125 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη
1 κουτ. σούπας θυμάρι
1 κουτ. σούπας κόλιαντρο τριμμένο
1 κουτ. σούπας σούμακ ΜΠΑΧΑΡ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα ΜΠΑΧΑΡ
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη Kalamata papadimitriou
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Τσίπουρο Δεκαράκι
Τι κάνουμε
Ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά, πασπαλίστε το κρέας και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον για 12 ώρες στο ψυγείο.
Σε μία σπιτική σούβλα περάστε με την σειρά τις φέτες του κρέατος. Εναλλακτικά, στρώστε με τη σειρά τις φέτες του κρέατος σε μία σχάρα και περάστε ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια σε 3-4 σημεία για να συγκρατήσουν το κρέας. Ακουμπήστε την σχάρα σε ένα ταψί, ώστε να στάζουν τα λίπη του κρέατος και προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό στο ταψί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 180ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά. Βγάλτε το κρέας από τον φούρνο και κόψτε το σε πολύ λεπτά κομμάτια για να το σερβίρετε.
Κυριακή- Παστίτσιο
Υλικά συνταγής
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
1 πακέτο (1/2 κιλό) μακαρόνια Νο.2
3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
τριμμένο τυρί ή φρυγανιά τριμμένη
λίγο μοσχοκάρυδο
1 ½ δόσεις μπεσαμέλ [βλέπε υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ]
Εκτέλεση συνταγής
Τσιγαρίζετε το κιμά σε ελαιόλαδο, ανακατεύοντας τον και τον συνθλίβοντάς τον με ένα πηρούνι, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Προσθέτετε το κρεμμύδι αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε για λίγο το τσιγάρισμα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τη ντομάτα, το ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κιμά να σιγοβράσει για 15 λ περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά του. Τον αποσύρετε από τη φωτιά και τον αφήνετε στην άκρη.
Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο με χονδρό αλάτι νερό, 3 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία, για να μη παραβράσουν και να είναι αλ ντέντε. Τα σουρώνετε και τα περιχύνετε με τις 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και τη καρυκεύετε με μοσχοκάρυδο.
Λαδώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. και στρώνετε μέσα τα μακαρόνια. Χτυπάτε ελαφρώς το αυτό, το ρίχνετε στα μακαρόνια και τα ανακατεύετε. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά. [*] Σκεπάζετε με τη σάλτσα μπεσαμέλ, την ισιώνετε με την ανάποδη του κουταλιού και πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί ή φρυγανιά και μοσχοκάρυδο.
Ψήνετε το παστίτσιο στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 55-60 λ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Αφήστε να κρυώσει πριν το κόψετε σε κομμάτια.
Πίτα Εβδομάδας:
- Τυρόπιτα ξεσκέπαστη, με μυζήθρα και άνηθο από τη Μάνη
Υλικά
1 συσκευασία Ζύμη κουρού Χρυσή Ζύμη
1 κιλό φρέσκο, ανάλατο τυρί (μπορούμε να βάλουμε μυζήθρα φουλ λιπαρών ή το πιο άπαχο ανθότυρο – με διαφορετικά, αν και εξίσου ενδιαφέροντα, αποτελέσματα), θρυμματισμένο με το χέρι
6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
150 ml γάλα φρέσκο
60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Διαδικασία
Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα 2 φύλλα κουρού Χρυσή Ζύμη, το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το τυρί, τα αυγά, το λάδι, το γάλα, τον άνηθο και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη ή με μια κουτάλα για 5 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένα κρεμώδες μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε λίγο λαδάκι στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με πιπέρι, αν θέλουμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Την απολαμβάνουμε ζεστή αλλά και κρύα.
πηγή: daddy-cool.gr